Sok vita után példaértékű egyetértés

Az MSZP és a Fidesz közösen tiltakozik Gyöngyössi Márton szombathelyi látogatása ellen. Előtte azért voltak húzós ügyek.

22:05 Vissza a régi szabályokat

Horváth Attila kérte az egyik interpellációban, hogy a polgármester állítsa vissza a közgyűlés tévéközvetítését és azt a lehetőséget, hogy az ellenzék az ülés elején mondhassa el általános véleményét.

Puskás szerint érzelmi húrokat penget, és azt javasolja, ha jogi kifogásai vannak, tegye meg a szükséges lépéseket. A képviselő nem fogadta el a választ, a Fidesz-többség viszont igen.

Azért egy vita maradt a végére, Kővári Attila (MSZP) is interpellációt nyújtott be, de nincs jelen. Gyebrovszki akarta felolvasni helyette, de a polgármester nem engedte, mert az interpellációs jog nem ruházható át. Gyebrovszki tiltakozik, de Puskás hajthatatlan.

És 22:15-kor vége a nyilvános ülésnek.


21:40 Még interpellációk

Talán a harmadiknál tartunk.


21:15 Interpellációk

Kilenc interpelláció van még a közgyűlés előtt. Mindenféle témában.

Nagyon szakmai dolgokról van szó, egyszerűen képtelenek vagyunk követni.

Közben Kovács Előd, a HVSE elnöke az alábbi bejegyzést tette közzé a Facebookon:

A 94 esztendős HVSE köszöni a szombathelyi Fideszes városvezetésnek, hogy NULLA Forint működési támogatást szavazott meg ma az egyesület reszére! Ezzel 72 család megélhetését sodorta veszélybe, kozel 600 sportoló sporttevékenységét tette bizonytalanná és mindezt azért mert a sportért felelős alpolgármester meg ellenjelöltet sem volt képes másfél hónap alatt állítani a tisztújitásra! Ma bementünk százan, de nemsokára többezren fogunk tüntetni, és Szombathely polgárai nem fogják elfelejteni mit tettetek Vas megye legpatinásabb sportegyesületével! Ez lennél Te, Viktor? Szánalmas!!!

A nagy egyetértéshez

Balassa kijelentésére, miszerint egyetért Gyöngyössi Márton elhíresült listázásos parlamenti felszólalásával, sokan kiakadtak. Lazáry Viktor feltette a kérdést Balassának, hogy ezek szerint a szombathelyi közgyűlésben is akarnak majd listázni?! Ennyire komolyan nézni még nem láttuk az alpolgármestert, tekintete ijesztő volt, benne sok indulattal. De nem csak az övében láttuk ezt, hanem másokéban is. Szinte mindenki dobott egy-egy negatív megjegyzést Balassának, majd Horváth Attila felszólalása tette fel az i-re a pontot: Meleg vagyok, zsidó vagyok, cigány vagyok! Írja fel képviselő úr! - vágta hozzá, majd leült. Ezek az alapvető nézetekben való nagy egyetértés olyan lehetett neki, mint amikor betéved egy sánta antilop az oroszlánfalka területére.


20:50 Ritka egyetértés

Németh Kálmán szerint senki sem kérdőjelezte meg, hogy a polgármesternek joga van az aljegyző kinevezésére. A pályázatok alapján egyértelmű volt, hogy Károlyi Ákos alkalmas a munkára, de akkor is be kellett volna hozni a közgyűlés elé az ügyet.

Puskás elnézést kér, ha stílusbeli hibát vétett.

Megemlíti, hogy szombaton néma tiltakozás lesz egy "nem közénk való fiatalember" látogatása miatt. (Gyöngyössi Márton jobbikos országgyűlési képviselőről van szó, aki a zsidók összeírásáról beszélt.) Czeglédy azt mondja, pont abba a városba jön, ahonnan közel ötezer embert hurcoltak el a származása miatt. És szégyelli magát Balassa Péter helyett is.

Ágh Péter (Fidesz) bejelenti, a Fidesz is ott lesz, hiszen a kormány és a párt is elhatárolódott a kijelentésektől. Lazáry Viktor azt kéri, mindenki gondolkodjanak azon, hogy a hasonló esetekben világos útmutatást adjanak az intézményvezetőknek.

Fáradtnak tűnik a csapat

A délutáni pihenő alatt úgy tűnik nem mindenki aludta ki magát. Egyeseknél már a hazánkban is honos keleti sünre hajazó állapotokat vélünk felfedezni. A keleti sün testhőmérséklete a téli álom idején a megszokott harmincnyolcról öt celsius-fok alá süllyed, szívverése a percenkénti száznyolcvanról nyolcra redukálódik, percenkénti légzése pedig ötvenről három-négyre csökken. A képviselők egy része alig mozdul, mint a sünök.

Közben mindenki a moziban dolgozó Horváth Zoltánra néz és őt kérdi, hogy miképp fordulhat elő, hogy helyet kapott szombaton a moziban Gyöngyössi Márton. Ő azt mondja, hogy nincs beleszólása...

Februári közgyűlés - délután
Balassa magára maradt
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy szerint ezt jogilag nem lehet megoldani, de ha a szombathelyiek azt látják, hogy a politikai pártok együtt vesznek részt a tiltakozáson.

Sági is egyetért, és kéri Balassát, hogy ne hozza ilyen helyzetbe a várost. Főleg, mivel közintézményben tart gyűlést Gyöngyösi.

Balassa csodálja, hogy ilyen erős az összefogás a Fidesz és az MSZP között. Szerinte Gyöngyössit meg kell hallgatni, nyugodt rendezvény lesz. És szerinte tudtak róla, mert három hete van aláírt megállapodás a terembérletről. Ez országos szervezés, nem ő hívta meg.

Szakály Gábor megkérdezi Balassát, hogy egyetért-e Gyöngyösi kijelentésével, mivel ő lesz az egyik házigazda. Balassa szerint ez félresikerült kijelentés volt, és ő is meg fog szólalni.

Szakály egyértelmű választ kér, igen vagy nem. Balassa azt mondja, igen, egyetért. És a Jobbik csak azt akarja tudni, hogy hány kettős állampolgár ül a parlamentben.

Ágh Péter szerint vannak morális alapállások a politikai vitákon felül. De, hogy valaki erről nem vesz tudomást, az az ő dolga. Mindenkinek van egy alapállása, hogy elismeri az emberi értékeket, kíváncsi arra, milyen kijelentéseket tesz majd Balassa. Nincs szó összeborulásról, de tartják magukat az alapértékekhez.

Puskás szerint jó, hogy ilyen későn beszéltek erről, mert ilyen egyetértés heves politikai viták között nem jött volna létre.


20:20 És jöhet a politikai vita

Most értünk oda, amivel eddig kezdődött az ülés. Horváth Zoltán szerint tök jó, hogy Lazáry Pesten volt, de kérdezi, miért is. Gyebrovszki szerint jó lenne, ha egyszer normálisan kidolgoznák a két ülés közti beszámolót. Horváth Attila a kórház belgyógyászati tömbjének lebontásáról érdeklődik, és a Rákóczi utca megállni tilos tábláiról.

Puskás annyit tud, hogy a közeljövőben kezdődik az építkezés. A Megállni tilos táblákat meg fogják vizsgálni. Az biztos, hogy most nyugodtabb a hangulat, mint ha ez a napirendi pont reggel lett volna terítéken.

Februári közgyűlés - délután
Lendvai elfáradt
Vágvölgyi Bálint

Balassa gratulál az új aljegyzőnek, Károlyi Ákosnak. Czeglédy is ezzel kezd, de szerinte ez az eljárás méltatlan a pozícióhoz, legalább az illendőség kedvéért szavazni kellett volna róla. A Fidesz-többség úgyis megszavazta volna, így csak formalitás lett volna az egész.

Azt mondja, így másfél év múlva felül kell vizsgálni az összes ilyen személyi kinevezést, pedig jegyzőt és aljegyzőt évtizedekre neveznek ki. De gratulál Károlyi Ákosnak.

Kijelenti, cinikus, hogy az építési engedély fellebbezési határidején túlra hívják össze a lakossági fórumot a biofűtőmű ügyében. Holnap többen is meg fogják azt fellebbezni - mondja. Kérdezi, mi a helyzet a főtéri csemegebolttal, mert a helyiség most is üresen áll.

Puskás szerint törvényes volt az aljegyző kinevezése. Marton azt mondja, nem az első lakossági egyeztetés lesz a biofűtőműről. Gyebrovszki sajnálja, hogy Lazáry a birkózóversenyen nem kapott kitüntetést, pedig Hende Csaba és Marton Zsolt igen. Puskás bejelenti, hogy ő is kapott egy keresztet.

Molnár Miklós gazdasági lábakról beszél, de nem nagyon értjük. Könnyűipar, szociális gazdaság, meg persze az autóipar. Ezeken kellene állni.


20:15 Több joga lesz a távhő-fogyasztónak

Melege van a polgármesternek, pont akkor, amikor a távhőről tárgyalnak. Czeglédy szerint van értelme az egyeztetésnek, mert a múlt havi vita után pontosították a rendeletet, és ez most már elfogadható.


20:10 Benzinkút az Ady téren

Takácsné Tenki Mária azt javasolja, hogy csak egy évre hosszabbítsák meg a bérleti szerződést, mert a tervekben az van, hogy a buszpályaudvart kitelepítik a vasútállomás mellé. Ez utóbbi egyébként már nagyon régi terv.

Németh Kálmán szerint az egy év nagyon rövid idő, a csodával lenne határos, ha addigra történne valami a térrel. Az MSZP-SZTKE frakció öt évet javasol.

Szakács Dávid elmondja, hogy a gazdasági bizottság szerint meg kell vizsgálni a terület más célú hasznosítását, és akkor elég az egy év. Balassa és öt évet javasol, azzal, hogy egy összegben fizessék ki a bérleti díjat.

Balassa javaslatát elutasítják, egy évre hosszabbítják meg a szerződést és megvizsgálják a terület más célú hasznosítását.

A kívánságkút

Odahajolt a kút fölé a négy képviselő, Tenkiné jó mélyre tekintett, azt mondta környezetszennyező, Németh Kálmán tisztának látta vizét, ezért nem volt rest aprót dobni bele és ötéves szerződést kívánni. Szakács Dávid másra használná a kút helyét, de még nem árulja el, hogy minek a körvonalait látta a vizében, Balassa szerint pedig a következő években még sok-sok pénzt dobnának bele, amit úgyis kihalászunk, ezért hasznos - de a többségnek nem kell a kút, vagyis még nem döntötték el, hogy betemetik-e. Mindenkinek más a kívánsága, de ha jól láttuk a Shell mosolygott a szavazás alatt, mert lassan egyeduralma lesz a belvárosban.


19:50 Kezdődik az éjszakai műszak

Gyorsan döntenek néhány pályázat benyújtásáról, kis fejvakarást okozott, hogy a néhány tízmilliós önrészt honnan vegyék elő. De azért megszavazták, a forrást később keresik meg.

Szünet után

A képviselők a szünetben bevitték a szükséges hozzávalókat a további talponmaradáshoz, ki nikotint, ki koffeint, ki pedig pogácsát szerzett magának. Mi is ettünk egy kicsit, hogy a vércukorszint meglegyen, újult erővel vágunk neki az esti etapnak.

Megint nincs hang a netes közvetítésben, csak azt látjuk, hogy nagy bőszen szavazgatnak.


19:30 Szünet

És most hirtelen szünet, háromnegyed nyolcig.

19:15 Fejlesztik a főtéri kamerarendszert

A közterület-felügyelet veszi át a kamerarendszer működtetését, eddig egy alapítvány végezte ezt, mostantól a felügyelet központjába lesz bekötve. Czeglédy szerint lennének más városrészek is, amelyek csatlakoznának a rendszerhez.


10:45 Kisiklott megállapítás?

Gyebrovszki szerint ilyen a közbiztonságról szóló jelentés. Mert igenis, a lakótelepeken vannak veszélyes helyek, a jelentés meg úgy fogalmaz, mintha minden rendben lenne. Javasolja, hogy a lakótelepi képviselők álljanak ki a lakók elé, és mondják azt, hogy semmi gond.

Februári közgyűlés - délután
Ha két közgazdász beszélget
Vágvölgyi Bálint

Szerinte együtt kellene működni a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a lakossággal. És akár anyagi támogatást nyújtani azoknak, akik ebben segíteni tudnak.

Horváth Csaba (Fidesz) szerint senki sem tagadta, hogy vannak gondok. És vannak együttműködési tervek, prevenciós programok is.

Horváth Zoltán is hiányosnak tartja a jelentést, nincsenek bent számok, adatok. Szerinte így teljesen felesleges volt így idehozni. A polgármester szerint viszont a rendőrség oldalán megnézhetőek az adatok.

Rettegi Attila (Fidesz) szerint a lakközösségnek is bátrabbnak kellene lennie, mert vannak csoportok, amik megkeserítik a lakók életét.

Balassa azt kérdezi, mit jelent az, hogy javult a közbiztonság. Erről a jelentésről nincs mit szavazni - mondja.

Marton Zsolt szerint ez statisztikai tényekkel alátámasztott kijelentés, múlt héten mutatták be az adatokat. És erről a rendőrségen szívesen adnak tájékoztatást. Azt mondja, sokkal célszerűbb a szükséges intézkedéseket megtenni, mint azokkal oldalakat teleírni.

Puskás azzal zárja le a vitát, hogy Szombathely biztonságos város, vannak atrocitások, és ezeket együtt lehet megoldani. Aztán elfogadják a beszámolót.


18:30 Nemet mondani a haveroknak

A polgármesteri hivatal átszervezéséről van szó. Gyebrovszki szerint egyszer nemet kell mondani a haveroknak, nem lehet a végtelenségig növelni a létszámot. És arra kéri Puskást, figyeljen oda, hogy az ellenzéki képviselők is időben kapják meg az anyagokat.

Balassa - többek között - azt kifogásolja, hogy a hivatali telefonok nem jelzik ki a hívószámot, úgy jelenik meg, mint magánszám. És sokan nem veszik fel az ilyen hívásokat.

Sági kifejti, hogy korábban nem barátok, hanem rokonok dolgoztak itt a hivatalban.

Gyebrovszki létszámstopot javasol, elutasítják.


18:15 Bölcsőde ügyek

Elértünk a bölcsődei szabályok módosításához, ezt korábban összefoglaltuk Az ingyenes óvoda lenyomja a fizetős bölcsődét 2013. February 25. 15:55 már. Gyebrovszki javasolja, hogy növeljék az óvodai férőhelyek számát. Szakály szerint a térítési díj elérte a célját, mert a nem szombathelyi gyerekek után vagy fizetnek, vagy nem hozzák ide a gyereket, így nem a szombathelyi polgárok fizetnek az ő ellátásukért.

Februári közgyűlés - délután
Cogito, ergo....
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy szerint ki kellene mondani, hogy a nevelési évben nem lehet átvinni gyereket a bölcsődéből az óvodába. Ezt a közgyűlésnek kell kimondania. De idézi Orbán Viktort, aki azt mondta, hogy tavaly több gyerek született, akkor egy előterjesztésben ezt ne cáfolják meg.

Kérdés, ha egyszer bővítették a bölcsődei helyeket, akkor miért nem tesznek meg mindent azért, hogy több gyerek legyen a bölcsődékben. Szerinte az nem oldja meg a problémát, ha hároméves kor felett nem kell fizetni. Javasolja, hogy a 2013-2014-es nevelési évre töröljék el a térítési díjat, mert most a szülők nem fizetik be a kiegészítő támogatásokat.

Puskás szerint először meg kell vizsgálni, ennek milyen hatásai lennének, aztán utána lehet dönteni. A többség elutasította, hogy egy évre eltöröljék a térítési díjat. Azt viszont elfogadták, hogy a nevelési év közben nem lehet átvinni gyereket a bölcsődéből az óvodába.

18:10 Lakásügyek

Egy darabig elvitatkoztak az önkormányzati lakások tavalyi értékesítéséről, aztán végül levették a napirendről.

Mogyorózás

Czeglédy Csaba készült a hosszú ülésre, egy zacskó mogyorót evett, ezt vélhetően Marton Zsolt kiszúrta, így odament az ellenzéki képviselőhöz, aki adott neki egy marékkal. Marton ezután megkínálta Lazáryt is, erre Czeglédy odavitte nekik az egész zacskót, így mostmár mindkét oldal boldogan mogyorózik.


17:50 Nem kell az MMIK

Egy tartózkodással szavazták meg, hogy a város nem veszi át az MMIK-t. Horváth Zoltán most kér szót, már nem kap, ő tartózkodott.

Egy állandó vendég szólal fel, a Vajda János utca egyik lakása miatt, ami - szerinte - életveszélyes. Azt mondja, a körmendi ügyészség már vizsgálódik, szakvéleményeket is hozott. Ő már megsérült, azt kérdezi, hogy ők csak addig állampolgárok, amíg leadják a szavazatukat.

Marton Zsolt megígéri, hogy a panaszt továbbítják a SZOVÁ-nak.

A bajuszos performansz

A közgyűléseken már többször felszólaló Horváth úr beszéde alatt többen nevetnek, a férfi fotókat hozott lakásáról, átadta a polgármesternek, de ezt is kéri vissza, mint ahogy minden nyomozati anyagját. Horváth úr végül kikötött a porondon (Puskásék mögött), és onnan kérte számon a képviselőket.


17:35 Beindultak

Két napirendi ponton léptek át percek alatt. Most a tulajdonátadásról van szó, a Klebelsberg Központ részére. Czeglédy kérdezi, hogy a volt gyámhivatal épületébe költözik-e a helyi hivatal.

A polgármester azt mondja, folynak a tárgyalások.

Közben rendetlenkednek a képviselők, a polgármester megkérdezi, legyen-e szünet. A frakcióvezetők bólogatnak, de mégsem lesz szünet. És elmegy a hang a netes közvetítésnél.

Tivadarbá rendet rak

Ismét hangoskodott az osztály, szavazás, szünetkérés, minden szóbajött az imént, Zsoltika viccelődött, Csabika szerint nem kell a szünet, Ati hangosan nevet, és mindenki más is, aztán Tivadarbá megtöri egy szavazással a viccelődést, de azt nem is tudjuk, hogy miről, mert a zsivalyban elvesztettük a fonalat. Egyébként valami baj van a szavazógéppel, mert nem veszi be az összes szavazatot, illeve nemrég Balassának önállósodott a gépe, az magától tartózkodott.


17:05 És még mindig a költségvetés

Úgy tűnik, lassan eljutunk a szavazásig. Sokáig tart majd, rengeteg módosító indítvány érkezett, pontosan 22 darab.

Czeglédy 40 milliót kért az egyházmegyei karitásznak, leszavazzák, a kormánypárti módosításokat elfogadják. Leszavazzák azt is, hogy 25 milliót kapjon a HVSE. Azt viszont megszavazzák, hogy nyolcmilliós autót vegyen a hivatal.

És elfogadták az idei költségvetést.


16:10 Még mindig a költségvetés

Közben kiderül, hogy a Csaba utcai felüljáró üzemeltetése egy évben 14 millióba kerül.

Gyebrovszki kijelenti, ha a polgármester lehetőséget adott Lazárynak, hogy egy egyesület elnökét gyanúsítgassa, akkor az elnöknek is szót kellene adni.

Februári közgyűlés
Kovács Előd egy percet kapott
Mészáros Zsolt

Szakács Dávid szerint soha nem látott mértékű segítséget kap a város most az államtól, és éles a választóvonal, mert amit Ipkovichék elértek, hitelből tették, most pedig 5,7 milliárdra csökkent az adósság.

Jól megnézve

Gyebrovszki felszólalását megtapsolták a HVSE-közeli "nézők", Sági József morcosan hátrafordulva nézte meg magának a tömeget, majd visszafordult újságjának hasábjaihoz. Egyébként azt vettük észre, hogy a közönséget folyamatosan nézik a képviselők, attól nem kell tartani, hogy berepül például egy kalapács, csak sportolókat látunk, sporteszközöket nem.

Kovács Előd, a HVSE elnöke kap egy percet. Azt mondja, adóssággal vette át az elnökséget, a helyzetről folyamatosan tájékoztatták az önkormányzatot, decemberben pedig a szakosztályok költségeiről, de személyes találkozót nem kapott.

Úgy véli, lehet jó az irány, amit a városvezetés kijelölt, de nem lehet ezt egyik napról a másikra eldönteni.

Szakály Gábor sok módosítást terjeszt be a szociális ágazathoz. Felmerül a gyanú, hogy ezt így is tervezhették. Jó keveset jelentenek be, aztán a sikeres képviselő kiharcolja, hogy többet kapjon a szociális ágazat.

Gyebrovszki javasolja, hogy amíg nincs meg a megállapodás a HVSE-vel, addig tegyék vissza a költségvetésbe a tavalyi támogatást, 30 milliót.

Horváth Attila felidézi, hogy tavaly 23 milliárd volt a költségvetés, és kétmilliárdos hitelt terveztek. Az idén 13 milliárd a költségvetés, és megint kétmilliárdos hitelt akarnak felvenni. Ami nem pozitív elmozdulást jelent. Ő 25 milliót kéra HVSE-nek.

Czeglédy szerint kommunikációs eszközt csinálnak abból, hogy a városok csődbe kerültek. Debrecen, Hódmezővásárhely csődje nélkül soha nem vette volna át az állam a városok adósságát. Közben meg elveszik a bevételeiket, azon sem csodálkozna, ha jövőre megnyirbálnák az iparűzési adót, és nem kellene rózsaszín tündérmesékbe bonyolódnia a városvezetésnek.

Ágh Péter lesz a következő miniszterelnök?

Amennyiben számít a Videoton-szív, akkor igen. Gondolhatjuk ezt abból, hogy Orbán Viktor kedvenc, és elhíresült kék-fehér-piros ingéhez hasonlót visel ma a közgyűlésen Ágh Péter. Nagy önbizalomra vall egy ilyen inget választani, hiszen gondoljanak csak bele, hogy ha a főnökük sárga pólót hord, akkor inkább megyünk kékben dolgozni nem? Nehezen bújunk a főnök ingébe. Vagy lehet, hogy magától a mestertől kapta egyfajta kitüntetésként?

Trendkövető képviselők
Nyugat.hu

14:50 És akkor a költségvetés

Molnár Miklós szerint négy kis költségvetésből tevődik össze a nagy költségvetés. Ennek oka a sok szervezeti átalakítás, és most is sok a kisebb bizonytalanság. És az is a nyáron derül ki,hogy mennyi lesz az adósságátvállalásból eredő kamatcsökkentés.

Most látszik, hogy 5,7 milliárdnyi adóssága marad a városnak, de márciusban új folyószámla-vezetőt kell keresni. Az adósságkonszolidáció miatt a korábbinál sokkal szigorúbb ellenőrzésekre kell számítani, nehogy újra eladósodási hullám induljon el.

Mindenki dolgozik

Örömmel tudatjuk kedves olvasóinkkal, hogy az első óra után elmondhatjuk: minden képviselő figyel és dolgozik. Oké, egy-két esetet leszámítva, mert telefonnyomkodás mindig van hol a jobb, hol a baloldalon, de ez elenyésző. Kíváncsiak vagyunk meddig bírják tartani a feszült figyelmet. Egyébként sokan vannak a teremben a "nézőtéren" is.

Molnár szerint a tervezett kétmilliárdos hitel valójában csak 1,4-1,5 milliárd lesz, erről majd a második félévben kell intézkedni. Az adósság átvétele miatti pozitív hatások azonban csak hosszú évek alatt jelentkeznek, nem egyszerre.

Februári közgyűlés
Egyeztetés a jobboldalon
Mészáros Zsolt

Puskás hozzáteszi, olyan kétmilliárdos megtakarítást jelent ez ebben az évben, és ugyanennyit a következő négy év alatt, évente.

Sági József, a sport és kulturális bizottság elnöke kijelentette, hogy a Haladás VSE nulla forint támogatást kap az idén. A volt MÁV-ingatlanokra 40 milliót szánnak.

Azt mondja, félreértés van, ezt a 40 milliót megkapja a HVSE, az egyesület nem fog megszűnni. És így nem egy-két személy dönt a szakági támogatásokról, hanem egy bizottság. Azokhoz kapják meg a pénzt, akiket illet, és várják a pályázatokat.

Táncra fel!

Nem is tudom miért kell ennyire felhördülni ezen a táncterem ügyön. Nagyon jól tudjuk, hogy drága manapság az építkezés, jó példa erre az ócsai lakópark. 522 ezer forint egy négyzetméter ára. Drágaság van, ha százmillió, akkor százmillió, drága a parketta, a festék, és a jómunkásember. A táncra pedig mindig akad elég jelentkező, hiszen jól tudjuk, hogy búban is vígad a magyar.

Németh Kálmán azt mondja, nem voltak egyeztetések a költségvetésről, még a cég- és intézményvezetőkkel sem. És ezért óriási eltérések voltak a készítés során.

730 milliót terveznek vagyonértékesítésből, de nincs megjelölve, mit is akarnak eladni. Így nem helytálló az előrejelzés, és több az egyéb bizonytalansági tényező is. Kifejti, hogy a HVSE szakosztályainak működése előre látható, nem szerencsés, hogy pályázniuk kell a támogatásra.

Balassa szerint szociálisan érzéketlen a költségvetés, mert a legtöbb pénzt a szociális ágazattól vesznek el, közben nyolcmillióért luxusautót akarnak venni. Kijelenti, jövőre választás lesz, addig kibírják a jelenlegi autók.

Kijelenti, hogy ez vagyonfelélés. És a 730 milliós kiárusítás lehet, hogy Simicska Lajosnak, vagy a haverjainak megy, lehet, hogy itt állnak már a folyosón.

Czeglédy szerint Szombathely felvilágosult város, nem kell ismételgetni a szövegpaneleket. A város eladósodását, nagyrészt az állam okozta, és most azzal, hogy átveszik az adósságot, az államadósság most a legmagasabb. A városnak jó volt az adósságállománya, ezért veszi át az állam annak 65 százalékát.

De az állami támogatás csökkenése, és a források átvétele miatt a következő tíz évben kb. 18 milliárddal rövidítik meg a várost. Az Orbán-kormány úgy játszik gavallért, hogy közben a másik zsebünkből elvonják ugyanazt a pénzt.

Eközben a szociális ágazatot a működés határára sodorják. Javasolja, hogy a HVSE legyen a volt MÁV-ingatlanok működtetője, ha már oda utalják a működési pénzt.

Miközben azt mondják, hogy soha nem látott terhektől szabadul meg a város, nem tudják, hogyan lesz 730 milliós bevétel a vagyonértékesítésből.

Lazáry szerint így lesz igazságos a sporttámogatás, ráadásul a HVSE elnöke közölte, hogy 42 milliós hiány van, de azt nem részletezte, hogy ez miből állt össze, és milyen intézkedéseket tettek.

Szabó Éva, a tenisz szakosztály vezetője azt mondja, hogy a pályázati rendszer sok nyitott kérdést tesz fel. És itt nem fog működni, mert 11 szakosztály működik, eredményesen. És 94 év tapasztalata van az egyesület mögött.

A lényeg a kommunikáció hiánya,az lett vilna a tisztességes, hogy odamennek a HVSE-hez, és megbeszélik. Ez így nem tisztességes. Kéri, hogy gondolják meg, mit szavaznak meg, és adjanak egy fél évet, ez alatt tegyék tisztába a dolgokat, Hogy mit vár a város, mit vár a HVSE. Enélkül ez nem megy.

Megtapsolják.

Megoldást a félrebeszélés helyett

Szabó Éva indulatos beszéde alatt a sportolók egyeetértően bólogattak a közönség soraiban. A képviselők közül mindenki komolyan figyelt, a beszéd végén mindenki tapsolt. Persze azért voltak, akik megmosolyogták Éva beszédét, pedig nem illene. "Az ártatlan arccal előadott félrebeszélés helyett konkrét megoldást akarunk!" - hallatszik a nézők közül.

Lazáry kijelenti, a HVSE sem jelezte, hogy a bérlője akar lenni a területnek. Jövő héttől lehet egyeztetni, de nem az elnökkel négyszemközt, mert nem biztos, hogy jó információk jutnak akkor el a nyilvánossághoz. Azt mondja, nem a szakosztályoknak kell pályázni, hanem az egyesületnek kell jeleznie, mekkora támogatás kell szakosztályonként.


14:05 És folytatódik

Vége az ebédszünetnek, a Csónakázótó környéki fejlesztésekről kezdik újra a vitát. A polgármester közben bejelenti, hogy aláírták a szerződést arról, hogy az állam átveszi a város adósságának 65 százalékát.

Czeglédy szerint ezzel az ügyel bújt ki a szög a zsákból, ezért kellett sürgősséggel tárgyalni ezeket az ügyeket. Könnyen lehet, hogy felhívták a cég vezetőjét, hogy nincs-e valami terve, ő meg előhúzta az asztalfiókból.

Tájékoztatást kér, hogy hány céggel egyeztettek az ügyben. És furcsának tartja, hogy egy ilyen projektben tánctermet alakítanak ki. Megemlíti, hogy a polgármester hétfőn még nem is tudott erről.

Az osztályfőnök keménykezű

Czeglédy Csaba és Gyebrovszki János hiába jelzik, hogy nem kaptak válaszokat kérdéseikre, s hiába mondják oda a polgármesternek, hogy félreértette a felszólást, Puskás Tivadar szavaztat, nincs kegyelem, csak úgy ízzik a sok "nem" választól a kijelző.

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) szerint célszerű lenne vízügyi szakemberekkel egyeztetni, mielőtt bármit döntenek a tóval kapcsolatban, mert az iszap veszélyes hulladék.

Horváth Zoltán azt kérdezi, a cégnek van-e nyomdai tevékenysége, mert így a már meglévő nyomdáknak teremtenek konkurenciát. És, hogy valóban táncteremről vagy discóról van-e szó.

Februári közgyűlés
Eyeztetnek a bal oldalon
Mészáros Zsolt

Németh Kálmán szerint méltatlan a vita, de kénytelen itt feltenni a kérdéseket, mert a bizottságok nem tárgyalták, ott nem volt erre lehetőség.

Czeglédy szerint nehéz elhinni, hogy a Csónakázótó felújításához feltétlenül szükség van egy nyomdára, egy táncteremre és egy fénymásoló-szervizre.

Közgyűlés, akár egy kirándulás

Általános iskolás emlékeinket idézte a mai közgyűlésre való készülődés. Szépen felvágtuk a zsemléket, vaj, felvágott, egy kis paprika, majd mehet is köré a szalvéta, megéhezhet az ember a sok órányi beszéd alatt. A múltkori, rendkívül hosszú közgyűlés után nem mertünk szendvicsek, csokoládé, és ásványvíz nélkül nekivágni a délutánnak. Olyan ez, akár egy kirándulás, ahol hangosodik az osztály, és az ofő próbál rendet tartani...

Lazáry visszautasítja a korrupcióra vonatkozó megjegyzéseket, és azt mondja, ezt a pályázatot már ismernie kellene az ellenzéknek is, ennek feltétele a magánerő bevonása. É a következő időszakban az EU biztosan nem támogat vállalkozói tőke nélküli pályázatokat, ezért nem kellene elriasztani a vállalkozókat ettől.

És kevés volt az idő a pályázat megjelenésétől, hétfőn újra módosították, ezért nem tárgyalták a bizottságok. De ma nem is kell végleges döntést hozni, csak elvi hozzájárulást. Szerinte egyébként szükség van Szombathelyen egy táncteremre.

Közben utánanéztünk az Inter-Alp Kft-nek. A cég a D&G Investment Kft. tulajdona, ez a cég pedig Rácz Elemér nevén van, aki Budapesten, a Váci utcában lakik. Egyik cég tevékenységi körében sincsenek nyomdai munkák.

Az ellenzéki javaslatokat sorra leszavazzák, és elfogadják az elvi határozatot.


11:05 Parkfejlesztés a Csónakázótónál

A következő fejlesztés a Csónakázótó környékének rendbetétele. A part, az emlékmű melletti parkolók rendbetétele, új híd a szigetre, többek között.

Közben kiderül, hogy a terv része a Géfin Gyula utcai nyomda épületének felújítása, és egy táncterem ráépítése. És ehhez a város 50 milliót adna egy cégnek, amelyiket nem pályáztatással választották ki.

Februári közgyűlés
Czeglédy korrupciót emleget
Mészáros Zsolt

Czeglédy Csaba kijelenti, hogy aki megszavazza mindezt, az a korrupciót támogatja, és úgy tűnik, a Fidesz megtalálta a következő kampányfinanszírozóját. A polgármester csak annyit mond, hogy a pályázat feltétele, hogy magántőke is vegyen részt a projektben.

11:20 Ebédszünet délután kettőig

Elrendelték a szünetet, amilyen villámgyorsan véget ért a délelőtt, olyan hamar szerteszét repültek a képviselők.

Annyit még elcsípünk, ahogy Czeglédy frakcióvezető az eljegyzővel próbálja privátban megértetni, ez a táncterem-ráépítés miért is korrupciógyanús ügy, és mit kéne tenni valamit a hivatalnak.

Közben mi is belekukkantunk ebbe a sürgősségi indítványba, az új "Az új Városliget" elnevezésű pályázat anyagába. Amelynek egyik tétele az ominózus táncterem kialakítás, és egy nyomdaépület felújítása. A projektgazda az Inter-Alp Kft., a beruházás összköltsége: 100 millió, 50% támogatással. A lényege: "A Géfin Gy. utcában található nyomdaépület emeletráépítésével egy Táncterem alakul ki..."

Emellett az anyagban szerepel még egy fénymásolószalon és egy szerviz is nettó 78 milláért.

A kérdés már csak az, tényleg mi köze ehhez a köznek? Miért akarjunk ezeket mi közpénzből?


10:00 Sürgősségi ügyek: huszárlaktanya

Lazáry kijelenti, ma elvi döntést kell hozni, arról, hogy milyen fejlesztési irányt határoznak meg a 11-es Huszár úti laktanya területére. A tényleges döntéseket majd később kell meghozniuk.

Volt már sok ötlet a hasznosításra, de nem találtak hozzájuk partnert és forrást sem. Most kulturális, tudományos célra akarják használni, közgyűjtemények tárolására, stb. Látványraktárak, digitális park, ha jól értjük. Az egész olyan hatmilliárdba kerül majd.

Kié lesz a laktanya, Simicskáé?

Kinek a birtokába kerül az épületegyüttes? –kérdez rá az arénában Czeglédy. Úgy tűnik, valamire rátapinthatott, mert a polgármester szavaiból nem hallok ki egyértelmű választ, úgy tűnik, ez még nem tisztázott. Talán az államé?

„Na, ez is Simicskáé lesz” – hallom a szubjektív összegzést a hátam mögött.

Gyebrovszki csodálkozik, hogy ha hónapok óta készülnek ezek a tervek, akkor miért nem tudott róla a közgyűlés. Kérdezi, hogy a megemlített költségeket ki vállalja, mert sok forrás kell a nagy,pályázati támogatás mellett is.

Vers mindenkinek - a sokat idézett Epilógus

Ritka pillanatok tanúi lehetünk, Puskás polgármester ugyanis verset szaval, Aranyt, miután Czeglédy (ellenzék frakcióvezetője) mert kérdőjeleket megfogalmazni a tervezett 11-es Huszárlaktanya-projekttel kapcsolatban. Vita nincs, csak az, ki személyeskedik és ki nem, és ki javíttatta ki a kerítést anno (az alapítvány vagy a város), és mennyiből.

De íme a lényeg, Puskás eme hallhatatlan sorokat szavalta, amúgy szépen:)

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy’ áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.

Czeglédy szerint más lenne a dolog fogadtatása, ha nem sikerpropagandának használnák. De itt az ideje, hogy valamit letegyenek az asztalra. Nem hiszi, hogy másfél év alatt elkészül, és semmi indoka nincs a kapkodásnak.

Emlékeztet rá, hogy az előző ciklus elején a nagyobb terveket egyeztették az akkori ellenzékkel, most erről szó sincs. De a fejlesztést támogatják, csak körültekintően kellene csinálni.

Németh Kálmán arra emlékeztet, hogy amikor a 90-es évek elején átadták a területet az Apáczai Alapítványnak, akkor is grandiózus tervek voltak. Csatlakozik Czeglédyhez, mondván, nem az Alapítvány, hanem a város költött közben a felújításra és az állagmegőrzésre.

Februári közgyűlés
Öszesúgnak - A polgármester és a jegyző
Mészáros Zsolt

Ő is azt látja, hogy régóta készülnek ezek a tervek, szerinte sem indokolt a kapkodás. Úgy véli, az adósságkonszolidáció ellenértékeként fel kell mutatni fejlesztési terveket, ezért kell kapkodni most. Figyelmeztet rá, hogy védett a terület, ott egyetlen kapavágást sem lehet tenni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye nélkül.

Szakály Gábor (Fidesz) szerint ez a vita nem szól másról, mint Ipkovich György polgármesterségének dicsőítéséről. És a következő időszakban egy Ron Werber-típusú negatív kampány lesz Szombathelyen is.

Pedig a szombathelyiek elmondták a választásokon, hogy nem kérnek a sikertelenségből, és 2014-ben sem kérnek majd. És azt kell megnézni, hogy a szocialisták milyen szinten adósították el a várost, és ebből most a kormány húzza ki Szombathelyt.

Szerinte olyan területet vásároltak ipartelepítés céljából félmilliárdért, ami maximum békaügetőnek használható. De most erről a projektről kellene beszélni, aminek mindenkinek örülnie kellene.

Amikor Fidesz választja a MSZP jelöltjét!

Mögöttem ellenzéki hangok kommentálják az eseményeket: lehetetlennek tartják, hogy ez a laktanya-projektet pár éven belül, 2014-2015-ig sikerül levezényelni. Mivel az egész terület, épületestül műemléki védelem alatt áll, és még egy iskola felújítást sem lehet két év alatt befejezni, nehogy egy ekkora műemlék-együttes rehabilitációját.

Vigyázzatok, figyelmezteti a képviselőket Ipkovich, mögöttem félhangosan: „Öt perc alatt adtuk oda annak idején az Apáczai Alapítványnak, és tizenöt évbe került visszaszerezni.”

Szakály Gábor nagy derültséget okoz azzal a szocialista frakciónak, hogy megnevezi a szocialisták eljövendő polgármester-jelöltjét, és kijelenti: gusztustalan, hogy itt a közgyűlésen is megkezdődött Ipkovits kampánya.

A szocialisták röhögve így reagálnak: "Nicsak, a Fidesz választja ki a szocialisták jelöltjét?" Csinálja csak a reklámot nekem…mosolyog félhangosan Ipkovich: ”Ezért jár egy sör Gábor!"

Németh Kálmán elismeri, hogy Szakály kitűnő kommunikációs képességekkel rendelkeznek. De a mostani ellenzék meg sem közelíti azt, ahogyan az előző ciklusban viselkedett az akkori ellenzék. Az ellenzéknek az a feladata, hogy felhívja a figyelmet a hibákra.

Czeglédy kijelenti, azoknak nem kellene ronwerberezni, akiknek melegházasságban élő, szintén izraeli tanácsadójuk van. Kijelenti, hogy a terv jó, de a megvalósítás irracionálisnak látszik.

Az alpolgármester szerint semmiképpen nem szabad látványberuházásként minősíteni a laktanya tervét, Nyugaton sok jó példa van hasonlóra. És a jövő egyik új iparágáról van szó, nem véletlen, hogy az Unió is támogatja az ilyen beruházásokat.


9:50 Interpellációk

Sorolják azt a kilenc interpellációt, amit az MSZP-sek nyújtottak be. Csupa szakpolitikai kérdés. Közte parkolás, parkgondozás, egyetem, körforgalmak.

Nem értjük, most mikor is fogják tárgyalni. Horváth Zoltán jelzi a problémát, hogy a polgármester mikrofonját nem hallani a netes közvetítésben.

Kiderül, hogy az interpellációkat a nyilvános ülés végén tárgyalják majd, erről döntöttek az imént.

A polgármester bejelenti, hogy negyed 12-kor szünet lesz, mert fél 12-kor írják alá az adósságrendezésről szóló szerződést.

Puskás kéri, hogy most először foglalkozzanak a munkával, aztán utána lesz helye a politikai csatározásoknak.


9:30 Gyáva mód?

Czeglédy szerint gyáva módon intézik a hatezer ember életét befolyásoló bioerőmű ügyét, mert nem akarják napirendre. Javasolja, hogy tárgyalják a HVSE ügyét.

Februári közgyűlés
Ipkovich György neve felizgatja a jobboldalt
Mészáros Zsolt

Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) azt kérdezi, hogy van-e egyáltalán joga a közgyűlésnek, hogy egy civil szervezet ügyét megtárgyalják. A HVSE-éről beszél, ez biztos.

Czeglédy visszakérdez, mitől fél a városvezetés, hiszen itt vannak az egyesület vezetői, lehet velük beszélni. Legyen vér a pucájában Lazárynak - mondja. Azt is kéri, hogy a rendkívüli napirendi pontokat az ülés végén tárgyalják.

Szégyellje magát Puskás! – üvöltik mögöttem

A HVSE szurkolók közt a tervezett biomassza erőmű elleni tüntetőkkel is találkozunk. Legalábbis mögöttem a diskurzus most erről folyik. Akkora a zaj, hogy nem hallom mit mond Czeglédy majd Puskás polgármester, ellenben azt igen, hogy valaki azon értetlenkedik, miként lehetséges az, hogy miközben a közgyűlés a fűtőművet leszavazta, most mégis újfent a városra erőltetik.

Pedig, ahogy hallom: „Kétszer akkora lesz, mint amit Ausztriában nem engedélyeztek. És ha megépül, olyan kupleráj lesz a környéken, akkora lesz a szemét, és a zaj, hogy kibírhatatlan lesz ott az élet…” Egy jól értesült a mellette ülőnek így magyarázza: "az egész csak azért van, mert a Hende megígérte"

A lelátó fortyog (lincshangulat még nincs, de kevés hiányzik hozzá):

„Egy ürgelyukban kell elbújni, gyáva, beszari banda…” „Diktátor”…”Szégyellje magát” „Ingyen cirkusz, bohócok” … ezeket a szavakat hallom magam mögött.

Szavaznak a napirendről, Puskás belebonyolódik, a szocik közbeszólnak, ha nem tudja levezetni az ülést, kérjen segítséget.

Fejetlenség, nyüzsgés, senki nem tud semmit. Aztán leszavazzák az ellenzéki javaslatokat, a Fidesz-frakció tartózkodik, de ez is elég.

Balassa Péter (Jobbik) szerint ez erősen Fidesz-közeli beruházás, más cég is szóba kerülhetett volna.

Czeglédy szerint megtalálták az új kampányfinanszírozót, azt akarják megszavaztatni, hogy 89 milliót akarnak betenni egy versenyeztetés nélkül kiválasztott csoportba. Reméli, hogy a visszaosztásből nem marad ki a polgármester sem. Egy Géfin Gyula utcai nyomda épületben tánctermet akarnak kialakítani.

Kijelenti, aki ezt megszavazza, az a korrupcióra szavaz. Puskás azt mondja, a pályázat feltétele, hogy magánerőt is bele kell tenni.

Aztán hirtelen szünet, folytatás délután kettőkor.


9:05 Tiltakozás

Az ülés előtt megtelt a terem, több sportolót is látunk, valószínűleg a HVSE pénzelvonása Megszűnik a HVSE? 2013. February 27. 16:24 miatt tiltakoznak.

Puskás Tivadar polgármester történelminek nevezi a közgyűlést, a MÁV-ingatlanok átvétele, és az adósságrendezés miatt. Így lehetőség nyílik a fejlesztésekre, és erről napirendi pontok is vannak. Laktanya fejlesztés, Csónakázótó környékének rehabilitációja.

És azt kéri, mindenki segítse ezt a munkát, hogy Szombathely megint a Nyugat királynőjévé váljon.

Februári közgyűlés
Ez még az eleje
Mészáros Zsolt

Kis bonyodalom, Puskás azzal küzd, hova tegye át a napirend előtti felszólalási kérelmeket. Horváth Zoltán (LMP) a felsőoktatásról akar beszélni, a polgármester bejelenti, erről a következő ülésen tárgyalnak.

Czeglédy azt mondja, türelemmel hallgatták a beszámolót a tündérmeséről, és reméli,hogy a sürgősségi ügyeket meg tudják tárgyalni a bizottságok.

Kifogásolja, hogy a polgármester korábbi ígérete ellenére nem szerepel a napirenden a biofűtőmű, pedig ott kiadták az építési engedélyt. Közben kiderült, a kormányhivatal ezt törvénysértőnek minősítette, így mindenképpen tárgyalni kell róla.

Azt is kéri, hogy mutassák be, mi a szándékuk a HVSE-vél, mert a MÁV-ingatlanok szerződésében 15 évre vállalták a működtetését, most pedig nem adnak pénzt hozzá.

Mögöttem élén közvetítés zajlik, lila pulóveres öregúr sűrűn kommentálja az eseményeket. Odaböki az egyik képviselőnek: „Na, rajtad se látszik a nyolc általános!” Közben a teremben Ipkovich György (MSZP-s országgyűlési képviselő) keres magának helyet, majd beül mögénk.

„Húzzák az időt” – jön az újabb kommentár.

Egy kis kavarodás támad a szocialisták újabb akciója körül, amelynek momentuma: egy plakát a terem falán, amelyen (ahogy innen kivesszük) a polgármester épp kátyúkat tömköd. A szöveg (a kisbetűst bocs, de nem tudom elolvasni): … vagy csak kátyúkat tömköd?

Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) bejelenti, a jövő héten lakossági fórumot tartanak a biofűtőműről, ami szerinte hozzájárul majd a fűtési díjak csökkenéséhez.

Sági József (Fidesz) a többpárti demokráciáról akar értekezni, de aztán azt kifogásolja, hogy a szocik valamilyen plakátot raktak ki a falra.

Februári közgyűlés
Plakát a falon
Mészáros Zsolt

Horváth Zoltán - korábbi ígérete alapján - javasolja, hogy a két közgyűlés közti beszámoló kerüljön át az ülés elejére.

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) kifogásolja, hogy ilyen nagy horderejű kérdéseket bizottsági tárgyalás nélkül hoznak ide. Szakács Dávid (Fidesz) kijelenti, ezt engedélyezi az SZMSZ. Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) szerint a polgármester széles, vigyorgó pofával hozta ide az ügyeket.

Haza és Haladás?

A reggel a nyugalom jegyében telt, „pici mérges emberünk”, közgyűlésünk reggeli arca, ma sem okozott csalódást, az önkormányzat hivatala előtt, bevásárlószatyrával várta a képviselőket. Németh Kálmán meg is hallgatta panaszait. Bent a teremben sűrű kézfogások, ellenzék és kormányerők békésen üdvözölték egymást.

Hamar benépesültünk, a szokottnál is hamarabb. Megannyi HVSE sportoló igyekezett befelé, feltűnt a dobóatléta Fazekas Robi, és Kovács Előd elnök is. Gyakorlatilag mire a startvonalhoz értek a képviselők, már nem találtunk a lelátón szabad helyet. Közben a hátam mögött Haladás-zászlót is kifeszítették a szurkolók.

Miközben Puskás polgármester kijelentette, ő már látja az alagút végét, aközben megtudtam, a HVSE sportolói és edzői azért vannak itt, mert állítólag a költségvetés tervezetében a sportegyesületnek nulla forintot irányoztak elő. Szerintük ez felháborító, az ügy mögött pedig azt sejtik: a HVSE azért nem kap pénzt, mert az élére nem Lazáry alpolgármester favoritja, hanem a baloldalra sorolt Kovács Előd került.

Februári közgyűlés
Jön a HVSE vezetősége
Mészáros Zsolt

Az ellenzék azonban így is tud vitát gerjeszteni, valószínűleg ezt a célt szolgálja, hogy kilenc interpellációt nyújtottak be, ezeket ugyanis meg kell tárgyalni a napirend előtt. Legalábbis a jelenlegi szabályok szerint.

Ettől függetlenül is hosszú ülésre kell számítani, hiszen tárgyalják a város költségvetését Kétmilliárdos hitel kell az idén Szombathelynek 2013. February 20. 08:08 , ami azért is lesz bonyolult, mert két nappal az ülés előtt derült ki Szombathely adósságának 65 százalékát veszi át az állam 2013. February 26. 17:24 , hogy több adósságot vesz át az állam a várostól, mint azt korábban tervezték.

De más, fontos ügyek is lesznek, például az MMIK sorsáról Nem kell az MMIK Szombathelynek 2013. February 22. 12:02 is döntenek, aztán várhatóan módosítják az óvodai és bölcsődei szabályokat Az ingyenes óvoda lenyomja a fizetős bölcsődét 2013. February 25. 15:55 . Azt még nem tudjuk, hogy szóba kerül-e a zárt ülésen az aljegyzői pályázat Károlyi Ákos lesz az új aljegyző Szombathelyen 2013. February 25. 18:28 , de a többi, jelentősebb ügyet már beharangoztuk Jó a közbiztonság Szombathelyen 2013. February 26. 07:55 .

Az ülés nemsokára kezdődik, mi itt is, és élőképben is közvetítjük Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről April 25. 09:00 a történéseket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet