Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Öt évet kapott egy korábbi elhíresült Haladás-tulajdonos, Bíró Péter

Aranyhamisítással bukott le.

Hamis aranytömbökkel csalt ki milliárdokat a hazai bankoktól Bíró Péter, a Kézizálog Zrt. tulajdonosa – írja az index.hu –, aki korábban ismert sportvezető is volt, Lombard nevű cégével felbukkant a tatabányai, a szombathelyi és a pápai futballban is.

Négy éve pattant ki az ügy, amelyben Bíró most részletes beismerő vallomást tett, aminek következtében A Fővárosi Törvényszék jogerősen öt év szabadságvesztésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte az üzletembert, aki kölcsönügyletei fedezeteként hamis aranytömböket használt fel.

Bíró először a BÁV-nál dolgozott, később megalapította saját vállalkozását, a Kézizálog Zrt-t. Ez néhány fővárosi és egy vidéki (szombathelyi) fiókot működtetett. Központja és legfontosabb fiókja a Lónyay utca 18/A-ban működött, közvetlen tulajdonosa a Lombard Kereskedelmi Kft. volt, amely a vissza nem váltott zálogtárgyakat megvette és elvileg eladta a piacon.

Régi, szép idők
24.hu

A 2008-2010 között kirobbanó válság őt sem kerülte el, jelzálogfiókja névleg hatalmas forgalmat bonyolított, ahová rengeteg aranyat vittek be az ügyfelek. Erre a fedezetre adott hiteleket a Kézizálog nevű cég, amelyhez rengeteg magyar pénzintézet adott forrást. A hitelek mögött azonban aranyfedezet nem volt, Bíró kérésére egy ötvös trombitarézből készített tömbmásolatokat.

Az öt év börtönt és közügyektől eltiltást ezért kapta, miután sem az ügyész, sem a védő nem fellebbezett, mert az események megítélésében voltaképpen nem tért el a vád és a védelem verziója, a vádlott pedig részletes, beismerő vallomást tett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra