Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez lett a vége a kispártok támogatásának - Hárommilliárd forint ment a lecsóba az országgyűlési választásokon

Ekkora összeget szerezne vissza a kispártoktól az adóhatóság és az állam.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogy érzékeltessük az összeg nagyságát, az országgyűlési választások technikai lebonyolítása négymilliárdba került. Ezen felül összesen hatmilliárdot költöttek a pártok és jelöltek támogatására, amire az új választási törvény adott lehetőséget.

Könnyű volt pénzhez jutni

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A bizniszpártokról mi is írtunk Százmilliókat kell visszafizetniük a sikertelen képviselőjelölteknek 2014. June 21. 11:12 , azt is, hogy milyen könnyű volt jelölteket, listákat állítani, és így akár százmilliós nagyságrendű állami támogatáshoz jutni. Ehhez elég volt, ha tíz ember összeállt, tény, hogy néhány hétig keményen kellett dolgozni, de akár előre le is bizniszelhették a dolgot azokkal, akik aláírták a jelölőíveket.

Nem állítjuk, hogy utóbbi történt, azt sem, hogy a kispártok között sok volt a bizniszpárt. De a számok magukért beszélnek, a Népszabadság összegezte most az adatokat.

Volt egyszer olyan, ugye, hogy a támogatásokat összegyűjtött képviselőjelöltek fejenként egy-egy milliót kaptak az államtól. Ezt azonban azoknak vissza kellene fizetniük, akik nem értek el mérhető teljesítményt, azaz nem kaptak legalább egy százaléknyi szavazatot. Voltak, akik vissza is fizették ezt a pénzt, de 316 egyéni jelölttől most összesen 327 milliót követel az államkincstár.

Eltűntek, nem válaszolnak

500 milliót követel azokon a pártokon az állam, amelyek számára jelöltjeik átengedték ezt a támogatást. Íme, ezek listája.

A Seres Mária Szövetségeseitől 93 milliót, az Együtt 2014 Párttól pedig 36 milliót szeretnének behajtani – a két kispárt a bíróságon támadta meg a kincstár határozatát. Egyes tartozások miatt a kincstár már az adóhatósághoz fordult: az Összefogás Párt 57 milliós, az Új Magyarország Párt 47 milliós, az Új Dimenzió Párt pedig 33 milliós támogatást halmozott fel. Részletfizetést kért az 55, illetve 61 milliós adósságára a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség - írja a Népszabadság.

A választási szabályokat, köztük a kampányfinanszírozási előírásokat megsértőket választási bírsággal sújtották, de sok esetben ezt sem lehet behajtani, hiába adták át ezt a feladatot a NAV-nak. Ha a bírság vagyon hioányában nem hajtható be, akkor az eljárást megszüntetik, a felelősség megállapítását pedig a bírságot kiszabónak (általában a választási bizottságoknak) kell kezdeményezniük.

A Népszabadság több olyan kispártot is szeretett volna megkérdezni, amelyek százmillió forint feletti támogatást kaptak a választásra, de sokan elérhetetlenné váltak, és voltak, akik nem akartak nyilatkozni. Az Új Dimenzió Párt szinte teljesen eltűnt a lap szerint, miközben a választás előtt 149 milliós támogatást kapott. A Zöldek Pártja fél éve még 53 képviselőjelöltet állított, most viszont nem indítanak jelölteket. A Népszabadság kérdéseire válaszolt a párt elnöke, később viszont visszavonta a nyilatkozatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Százmilliókat kell visszafizetniük a sikertelen képviselőjelölteknek

Az országgyűlési választásokon indult képviselőjelöltek harmada nem tudott elszámolni az egymilliós állami támogatással.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés