Blokádra készülnek Záhonynál a magyar kamionosok

Az Ukrajnával megkötött közúti áruszállítási megállapodás felülvizsgálatát akarják elérni.

Demonstrációt szerveznek a magyar fuvarozók hétfőtől december 31-én éjfélig, azt tervezik, hogy a 4-es főúton lassítják majd a forgalmat Záhony-Csap határátkelő irányából és annak irányába.

Az a céljuk, hogy felhívják az Európai Bizottság és a magyar kormány figyelmét: azonnal meg kell kezdeni az EU és Ukrajna, valamint Moldávia között megkötött, a közúti áruszállítást részben liberalizáló megállapodás felülvizsgálatát – olvasható a hungarokamion.hu-n.

Az akciójukkal csak a tehergépjárművek forgalmát lassítanák, a személyautókét és az autóbuszokét nem.

A blokádon óránként két-két tehergépjárművet terveznek átengedni mindkét irányba, de nem korlátoznák az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, gyorsan romló élelmiszert szállító, a katasztrófa- és vízkárelhárítást, -megelőzést, valamint segítségnyújtást végző, a műszaki, baleseti és rakománymentést végző, valamint az igazoltan humanitárius célú szállításban résztvevő tehergépjárművek áthaladását.

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a „tönk szélére” – nyilatkozta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek.

Árvay Tivadar arról emlékeztetett, hogy az EU a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy – alapvetően humanitárius szállítások miatt – megjelenjenek a közös piacon.

Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent.

A főtitkár szerint az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, és nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét. Erről szólnak a lengyel és a szlovák tiltakozások is.

A demonstráció bejelentése folyamatban van, a szervezők még nem kaptak rá engedélyt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek