Ha ezt Leopold Bloom láthatná... – Itt az idei Bloomsday teljes programja!

Idén már 28. alkalommal rendezik meg Szombathelyen a James Joyce Ulysses című regényét ünneplő művészeti fesztivált.

Hamarosan elstartol az Ulyssest, James Joyce regényét ünneplő több napos kulturális fesztivál, vagyis a Bloomsday. Az Írországból eredő, mára viszont nemzetközivé vált irodalmi ünnepet Ezzel a programmal nemzetközi hírnévre is szert tehet Szombathely 2022. June 07. 15:04 28 éve tartják meg Szombathelyen. Íme a teljes idei program:

2022. Június 16. (csütörtök) 14:00-21:00

14:00 - Joyce szobor - Fő tér

 • Köszöntő beszédet mond Ronan Gargan ,az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete és dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere.
 • Szombathelyi Bloom Díj átadása – A díjat átadja Ronan Gargan, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere és Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere
 • A megnyitón közreműködik Holdosi Attila és Újvári Tímea.
 • 14:30 - Fő tér - Rákóczi F. utca

  A hagyományos pecsételés idén sem marad el, a Fő tér és a Rákóczi Ferenc utca közé kerülnek a hagyományos porcukros feliratok. Idén az ULYSSES 100 és a BLOOMSDAY szövegek kerülnek az utcára. Bárki csatlakozhat, közösségi akció!

  15:00 - Zrínyi utca - Batthyány tér

  Murális Műhely-projekt

  Az Ulysses 3. és 4. fejezetének képzőművészeti adaptációja falfestmény formájában. Helyszín: Szombathely Belváros – Zrínyi utca – Batthyány tér. Alkotók: Szabó Eszter (Leopold Bloom Díj - 2021), és Aideen Barry (Írország) Szakmai koordinátor: Szántó István Az alkotásokat bemutatják: Salamon Júlia művészettörténész, Szántó István szakmai koordinátor és az alkotók. A murális alkotások átadása: 2022. június 16. csütörtök 15.00 – 15.30

  15:30 Rákóczi F.utca

  Eredet-Tárgyak Leopold Bloom hagyatékából

  T. Takács Tibor és barátai a múlt és a bloom-i hagyaték eddig ismeretlen kincseit, talált tárgyait mutatják be sajátos művészeti koncepcióval. A kiállítást megnyitja: Feiszt György.

  15:30 - Sörcsapolás

  A szombathelyi, de az írországi Bloomsday-ek klasszikus eleme egyaránt a Guinness sör csapolása. Itt mindenkinek jut egy pohárral!

  15:30 - Schrammel-gyűjtemény és Rákóczi F. utca

  Ulysses inspirációk - illusztrációk James Joyce: Ulysses c regényéhez -Szabadtéri kiállítás

  A Savaria Egyetemi Központ vizuális szakos hallgatói idén ismét csatlakoznak a Bloomsday eseményeihez, most a 100 éves regényből származó inspirációik jelennek meg a kiállítótérben. A grafikai lapokat a Tanszék Képalkotás szakos másod és végzős hallgatói készítették, a regény kiadásának 100. évfordulójára.

  Betűarcok – Illusztrációk James Joyce: Ulysses c regényéhez – Szabadtéri kiállítás (Rákóczi F. utca)

  A műveket készítette, Szentgyörgyvári Ivett végzős Képalkotás szakos hallgató

  16:00-17:30 - Szombathelyi Képtár

  Dublin-Szombathely korridor-előadások

 • Dublin-Bloomsday – az ír Bloomsday-k története – Ronan Gargan nagykövet úr előadása
 • Amit írként tudok az Ulyssesről – John Ward, a Leopold Bloom Képzőművészeti díj alapítója
 • 100 éves az Ulysses – Takács Ferenc irodalomtörténész, a Joyce Társaság elnöke
 • Köztéri művészet, a hagyományos emlékezésen túl – Nagy Csaba előadása
 • Az előadókat köszönti Horváth Soma SZMJV alpolgármestere

  17:00 - Nagyszínpad -Rákóczi Ferenc utca

  Túlzás-koncert

  Tehetséges szombathelyi art-pop zenekar. Előttük a jövő, mögöttük a…

  17:30 - Képtár

  Slow Animals - Westwerk Egyesület kiállítás megnyitó

  A kiállítást három tematika köré csoportosul, „Plant blindness” – Növényvakság „What is it like to be a plant?” – Milyen érzés növénynek lenni? „Slow animals” – Lassú állatok, amelyekre a meghívott művészek reflektálnak alkotásaikon keresztül.

  A kiállítást a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesület szervezi.

  Kurátorok: Baki Orsolya és Farkas Imre

  Támogatók: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, NEA

  A kiállítás szeptember 4-ig látogatható.

  18:30 - Új Irokéz Galéria Képtár

  Mit tehetnék? Megnövök! - Erményi Mátyás kiállítása

 • Erményi Mátyás 2021-ben robbant be a magyar festészeti köztudatba animációs filmek vizualitását megidéző képeivel. A művész a Bloomsday alkalmából megrendezett önálló kiállításán a szombathelyi közönség több közelmúltban festett festmény-sorozatának válogatott darabjával is megismerkedhet, olyanokkal is, amelyek már magángyűjteményeket gazdagítanak.
 • 19:00 - Nagyszínpad - Rákóczi Ferenc utca

  Ricsárdgír koncert

 • A Ricsárdgír zenekar 2010-ben alakult Szentendrén, önmagát art-fart poppot játszó összművészeti haccacáréként aposztrofálja. A budapesti underground egyik kortárs meghatározó produkciója, a magyarországi trash, mint műfaj tökéletes megtestesítője és talán megújítója. Az elmúlt pár évben közel kétszáz klub és fesztivál koncertet adtak, felléptek már minden fontosabb országosan is ismert klubban és fesztiválon, de ugye mi számít fontosnak? A zenekarnak eddig három lemeze jelent meg. Harmadik lemezük 2019 decemberében debütált a Rise of the Koala. Az amerikai MTV azt írta róluk, hogy „the funniest band in Hungary is here” – bármit is jelentsen! A 2019-ben megjelent SzintisLacit meg nem is kell magyarázni.
 • 21:00 - Zsinagóga udvar

  PUK Disco - DJ Barna Más és RPP

  Az idén 20 éves PUK csoport meghatározó tagjainak zenés estje!

  Mészáros D. Zsolt

  2022. Június 17. (péntek) 12:00-21:00

  12:00-18:00 - Leopold Bloom sétány (Nagyszínpad előtti tér)

  Random paint projekt

  Egy hatalmas Leopold Bloom felirat készül el közösségi alkotásként a Rákóczi Ferenc utcában!

  15:00 - Zsinagóga Udvar

  Együtt - beszélgetés szombathelyi írónőkkel

  Kéner Balázs beszélgetése 5 szombathelyi kötődésű írónővel. A beszélgetés résztvevői: Németh Krisztina, Náray Mia, Rozán Eszter, Marton Emma és Kőszegi-Arbeiter Anita.

  16:00 - Thököly u.-Karinthy u.-Zrínyi u.

  Murális Műhely tárlatvezetés

  A Murális Műhely projekt négy elkészült alkotásának tárlatvezetése Salamon Júlia művészettörténész és Szántó István festőművész kommentárjaival

  17:00 - Zsinagóga Udvar

  Joyce irodalmi klub megalakulása

  Vincze Bence és barátai nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen a céljuk az, hogy létrejöjjön szombathelyi kötődésű irodalmárokból és irodalomkedvelőkből a Joyce Irodalmi Klub! Eljött az első kapavágás ideje…

  17:30 - Zsinagóga Udvar

  Párhuzamos könyvbemutató

  Két szombathelyi kötődésű költő, Kustos Júlia és Fehér Renátó új kötetének bemutatója. Beszélgetőtárs: Vincze Bence

  19:00 - Nagyszínpad -Rákóczi Ferenc utca

  Kugler-koncert

  Szombathelyi bázisú zenekar vagyunk, 2020 elején kezdtünk próbálni, de a jelenlegi felállás csak pár hónapja alakult ki. Fő csapásiràny a ska, de kalandozunk kicsit a soul és a reggae területére is. A tagok olyan zenekarokból lehetnek ismerősek, mint a Tizenhét, HomoSkapiens, Ska Tunes és a Derkovbois.

  20:00 - Zsinagóga Udvar

  Bara akusztik

  Mag Barbara és Baráth Tibor chill-out-os estje.

  21.00 - Nagyszínpad, Rákóczi Ferenc utca

  Firkin koncert

  Az őrült ír zenekart 2008 nyarán alapította Péter János fuvolás. A FIRKIN-t, amely a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosítja meg Magyarországon.Azzal a nem titkolt szándékkal állt össze ez a kitűnő képességű csapat, hogy lazítson, kikapcsoljon, megpörgessen, energiával és jókedvvel töltsön fel minden járót és kelőt. A régi M.É.Z. és a Shannon.hu legjobb hangulatait hozta át a fuvolás új bandájába. A sokak által már ismert ír nóták, mint például a Whiskey in the Jar, Wild Rover a FIRKIN előadásában friss, dinamikus ízt kapnak.Az új FIRKIN-daloktól láb, szív, fej nem marad szárazon!A Pogues és Nyugat-Európában nagyon népszerű Flogging Molly, Dropkick Murphys nyomdokain haladó - és slágereit is játszó - banda októbertől vágtázik a magyar ugaron és a külföldi réteken.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló