Ezzel a programmal nemzetközi hírnévre is szert tehet Szombathely

A James Joyce regényét ünneplő több napos, kulturális fesztivál, a Bloomsday nemzetközi szintre lép.

Június 16-17. között ismét porcukorral hintik be Szombathely tereit. Félreértés ne essék, ez már egy sok éves hagyomány, hogy a James Joyce regényéből ismert tereket Leopold Bloom feliratokkal jelölik a Fő téren és a Rákóczi utcán. Idén azt is a földre pecsételik, hogy Ulysses 100, ugyanis február 2-án ünnepelte megjelenésének centenáriumát a világhírű regény, amely Szombathelyt is feltette a világirodalmi térképre.

A város a kerek évfordulót nagyszabású programokkal ünnepli meg: a Rákóczi utca a Leopold Bloom sétány nevet kapja ez időre, és gigantikus falfestmények is készülnek a regény 3. és 4. fejezetéből. Az egyik alkotást Aideen Barry ír képzőművész készíti, aki a keddi sajtótájékoztatóra is a festést megszakítva érkezett. Számára nagy megtiszteltetés itt lenni az országban, és ahogy ő mondta: izgalmas, hogy egy prózai alkotás részletét jelenítheti meg a festészet eszközeivel.

Mellette a korábbi Leopold Bloom-díjas Szabó Eszter is alkot, aki nemcsak, hogy a történetet igyekszik feldolgozni, de mai, szombathelyi környezetbe is próbálja helyezni a regény főszereplőit, Molly és Leopold Bloomot. A nemzetközi kapcsolatokat Ronan Gargan, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete is fokozza.

Bloomsday sajtótájékoztató
lutorkatalin

A szokásos módon lesz étel, ital, köztük a legautentikusabb Guinness-sörrel, hogy az igazi ír rockos talpalávalóhoz is csússzon valami. Horváth Soma alpolgármester és Prieger Szabolcs rendezvény-koordinátor is fontosnak tartja az összművészetiségét, hiszen egymást váltja majd irodalom, zene, képzőművészet és kiállítások a két nap során. Emellett az is biztos, hogy minden korosztály talál magának elfoglaltságot, Csapláros Andrea múzeumigazgató pedig külön kiemelte, hogy a múzeumokban is készülnek meglepetéssel a jegyárat illetően is, szóval aki eddig nem, annak most érdemes lesz ellátogatni.

Bloomsday sajtótájékoztató
lutorkatalin

A programok

2022. június 16. csütörtök

14.00 Megnyitó és a szombathelyi Bloom Díj ünnepélyes átadása (Joyce szobor – Fő tér)
14.30 Bloomnapi pecsételés
15.00 Murális Műhely-projekt
15.30 Eredet – Tárgyak Leopold Bloom hagyatékából – T. Takács Tibor és TAG művészeti csoport utcakiállítása (Rákóczi Ferenc utca)
15.30 Sörcsapolás
15.30 Ulysses inspirációk - Az ELTE-SEK Vizuális Művészeti tanszék hallgatóinak kiállítása (Schrammel – gyűjtemény és Rákóczi F. utca) Betűarcok – Illusztrációk James Joyce: Ulysses c regényéhez – Szabadtéri kiállítás (Rákóczi F. utca)
16.00-17.30 Dublin-Szombathely korridor - előadások (Szombathelyi Képtár)
17.00 Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
17.30 Slow Animals – Westwerk Egyesület kiállítás megnyitó (Képtár)
18.30 Mit tehetnék? Megnövök! - Erményi Mátyás kiállítása (Új Irokéz Galéria - Képtár)
19.00 Ricsárdgír koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
21.00 PUK Disco – DJ BarnaMás és RPP (Zsinagóga Udvar)

Bloomsday sajtótájékoztató
lutorkatalin

2022. június 17. péntek

12.00-18.00 Random paint projekt – Leopold Bloom sétány (Nagyszínpad előtti tér)
15.00 Együtt – beszélgetés szombathelyi írónőkkel (Zsinagóga Udvar)
16.00 Murális Műhely tárlatvezetés (Thököly u.-Karinthy u.-Zrínyi u.)
17.00 Joyce irodalmi klub megalakulása (Zsinagóga Udvar)
17.30 Párhuzamos könyvbemutató (Zsinagóga Udvar)
19.00 Kugler koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
20.00 Bara akusztik (Zsinagóga Udvar)
21.00 Firkin koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca)
22.00 Bara akusztik (Zsinagóga Udvar)

Ezen kívül:

Mindkét nap gasztronómia és kézműves vásár a lezárt Rákóczi Ferenc utcában: Food Truck-kocsik, kézműves és ír sörök. Folyamatos kiállítások a Képtárban és a Schrammel-gyűjteményben. Gasztronómiáért felel: a FélKilences, a Csíkos Hotdogos, a Moló, a Füleppék és a Szimfónia kávézó.


A 2022-es Bloomsday kiemelt médiatámogatója pedig nem más, mint a Nyugat.hu. Így az elkövetkezendő időszakban sok érdekességet és részletet olvashattok és láthattok majd még nálunk a Bloomsdayről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra