Éles gránátok okoztak fennakadást Körmendnél - Fotó a tűzszerészekről és a bombákról

II. világháborús gránátok kerültek elő Körmenden, pár méterre a vasúti sínektől és egy középnyomású gázvezetéktől. Az éles és veszélyes lövedékeket Nádasdnál megsemmisítették.

II. világháborús páncéltörő gránátot fordított ki egy munkagép Körmenden, a Somogyi Béla utcában csütörtökön, 11 óra után. A munkások azonnal értesítették a rendőrséget, akik a tűzszerészeknek jelezték, mi került elő a földből. Percekkel később leállt a vasúti közlekedés is az érintett körmendi szakaszon, a robbanószer ugyanis pár méterre hevert a sínektől.

Cseh páncéltörő gránátot visz az autóhoz a tűzszerész
Cseh páncéltörő gránátot visz az autóhoz a tűzszerész
Tánczos Mihály

A tűzszerészek a délutáni órákban érkeztek és megkezdték a terület átvizsgálását és a megtalált lövedék kiemelését. A környéket a rendőrség és tűzoltóság lezárta, senkit nem engedtek a közelbe. Körmend rendőrkapitánya is a helyszínen tájékozódott.

Közben újabb lövedék is előkerült, majd újból sípolt a fémdetektor. Ekkor csajka, töltényhüvelyek, gázálarc szelence, bajonett maradvány bukkant elő az óvatos földeltávolítás után. A tűzszerészek Nádasd határában felrobbantották a magyar aknavető gránátot és cseh páncéltörő gránátot.

Éles világháborús lövedékek kiemelése Körmenden
Éles világháborús lövedékek kiemelése Körmenden
Tánczos Mihály

Körmenden a II. Világháborúban a közeli Hunyadi út végén gyalogsági laktanya volt. Ezt és a vasútállomás környékét többször is súlyos bombatámadások érték. A most feltárt helyszínen az idős körmendiek elmondása alapján harckocsiállás és géppuskafészek volt. Feltehetőleg a környéken akadhatnak még fel nem robbant gránátok, lövedékek.

Magyar aknavető gránát, cseh páncéltörő gránát, csajka, bajonett maradvány stb. a tűzszerész autón
Magyar aknavető gránát, cseh páncéltörő gránát, csajka, bajonett maradvány stb. a tűzszerész autón
Tánczos Mihály

Úgy tudjuk, hogy amennyiben a tűzszerészek veszélyesnek ítélték volna a lövedékek mozgatását, akkor több ezren maradtak volna gáz nélkül néhány óráig Körmenden. A helyszín közelében ugyanis középnyomású gázvezeték húzódik, amit ilyen esetben le kellett volna csatlakoztatni a hálózatról, a vezetékben lévő gázt pedig ki kellett volna égetni, ami nem rövid idő. Erre azonban szerencsére nem került sor. A vasúti közlekedés fél öt után indulhatott újra az érintett szakaszon.

Nádasd határában semmisítették meg a robbanószerkezeteket
Nádasd határában semmisítették meg a robbanószerkezeteket
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Gránátok, gyutacsok voltak a postai csomagban

A csomag szállítás közben, a szombathelyi postán kiszakadt, barna lé folyt ki belőle. A rendőrök megállapították, hogy rozsdás lőszerhüvelyeket, gránát maradványokat, gyutacsokat tartalmaz.

Gránátot találtak a lakóparkban

A markában vitt ki egy kézigránátot a háza elé egy többgyermekes családapa. A férfi földmunka közben bukkant a rozsdás robbanószerkezetre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló