Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borkóstolók, heti piac, biciklitúrák és tanfolyamok – Ilyen programokkal készül a nyáron Herény

Közösséget építünk, közösségre építünk – ez az új jelszava a Herényi Kulturális és Sportegyesületnek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Programbemutató sajtótájékoztatót tartott a Herényi Kulturális és Sportegyesület (HKSE) Horváth Soma alpolgármesterrel és Horváth Gábor kerületi képviselővel kedden a Herényiek házában. Mint azt Szekér Tamás, a HKSE elnöke is elmondta nyitóbeszédében, idén a járványhelyzet miatt arra kényszerültek, hogy töröljék a városrész legközkedveltebb és legismertebb rendezvényét, a Herényi virágutat. Ezt próbálják most valamilyen szinten pótolni azzal a színes nyári programsorozattal, melyről most lerántották a leplet.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

„Minden jóban van valami rossz. Tehát ebből a nehéz helyzetből mi most új, kreatív programokkal próbálunk kimászni” – mondta az elnök. Az új projektek mellett viszont régebbiek is visszatérnek, erről már Nagy Krisztina ügyvezető titkár és Simon Ádám kulturális szervező mesélt.

Hagyományos tavaszi programnak számítanak már a biciklitúrák, melyek 2007 óta színesítik a kis közösség életét. Ebben az évben újították ugyanis fel a Herényiek házát és ekkor nyertek egy pályázaton több kerékpárt is, melyeket a mai napig lehet kölcsönözni és a vírushelyzet óta egyre nagyobb rájuk az igény. Ezek a kerékpártúrák egyébként már elkezdődtek, júniusban ugyanis szerveztek egy tekerést Kőszegre, az elkövetkező hetekben pedig még ennél is különlegesebb túrákkal készülnek. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges.

2020. július 25. (szombat) – Fürdőzés Pinkaóváron (Burg)

Az indulás/érkezés helyszíne: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 8:00
A túra útvonala: Szombathely – Sé – Torony – Narda – Csém (Schandorf) – Burg (Pinkaóvár)
Távolság: 45 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/h

2020. augusztus 14. (péntek) – Út a csillagok alatt (éjszakai bicikli túra)

Az indulás /érkezés helyszíne: Herényiek Háza (9700 Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 20:00
A túra útvonala: Szombathely – Sé – Torony – Dozmat Látnivalók, élmények: csillagnézés a Gothard Amatőr Csillagászati Egyesület közreműködésével
Távolság: 22 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/ h

2020. augusztus 22. (szombat) – Fürdőzés Rohoncon (Rechnitz)

Az indulás / érkezés helyszíne: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 8:00
A túra útvonala: Szombathely – Bucsu – Bozsok – Rohonc (Rechnitz)
Távolság: 38 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/h

2020. szeptember 12. (szombat) – Barangolás Szombathelyen

Az indulás / érkezés helyszíne: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 9:00
A túra útvonala: Szombathely városán belül
Távolság: 20 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/h

https://sites.google.com/site/herenyiekhazaszhely/

Újoncnak számítanak a programok között a gasztroestek, melyeken a helyi pincészek, valamint helyi borkedvelők, borkultúrát ápolók kerülnek a főszerepbe. Múlt hét pénteken már megtartották az első borudvart, ezen a héten pedig jön a következő.

2020.07.17. 19:00 – A nyár illata

Illatos, száraz fehér- és rozéborok kóstolója Lovass Tiborral

A hat tételt Márkus Béla, a METRO áruház borszakértője válogatta díjnyertes borok közül. Aki eljön, megismerheti őket, s közben érdekességeket hallhat a borokról és a borászokról. Várjuk a kezdő és a haladó borkedvelőket egyaránt, mert itt mindenki tanulhat valami újat és ha figyel, nyerhet is. Találjuk meg együtt nyári kedvenceinket!

Zenél: Kendik Péter

Jegyek kizárólag elővételben, korlátozott számban, 2020. július 15. 14:00 óráig kaphatók 3.400 Ft/fő áron a www.tixa.hu-n, valamint személyesen a Herényiek Házában, hétköznaponként 09:00-14:00 között.

2020.07.24. 19:00 – Bemutatkozik a Frank Borászat

A Frank Borászat többgenerációs családi hagyományokkal rendelkezik és ma is finom borokat készít a Kőszeg környéki hegyek, dombok oldalán. Borászuk a nagyszülei csepregi szőlőjében már kisgyermekként megismerkedett a szőlőművelés, bortermelés szép, de nem könnyű feladataival. A tradíciók tiszteletben tartása abban is jól látszik, hogy a koracél tartályok mellett a nagyapa hordói még mindig helyet kapnak a borkészítés folyamatában. A borokat Frank János mutatja be, az estet Bujtás Ervin zenei csemegéje színesíti.

Igazi borélmény a következő fajtákból:

 • Pinot Blanc 2019 - száraz fehér
 • Pinot Noir rozé 2019 - száraz
 • Zweigelt 2018 - száraz vörös
 • Blauburger 2018 - száraz vörös
 • Cabernet Sauvignon 2014 - száraz vörös
 • Jegyek kizárólag elővételben, korlátozott számban, 2020. július 22. 14:00 óráig kaphatók 3.400 Ft/fő áron a www.tixa.hu-n, valamint személyesen a Herényiek Házában, hétköznaponként 09:00-14:00 között.

  2020.07.31. 19:00 – Bortárs irodalom

  Borbarangolás a Balaton körül és az irodalomban

  Hat helyszín és hat bor, amit nem lehet kihagyni! Várjuk a kezdő és a haladó borkedvelőket egyaránt, mert itt mindenki tanulhat valami újat és ha figyel, nyerhet is. Találjuk meg együtt nyári kedvenceinket!

  Túravezetők: Márkus Béla és Lovass Tibor
  Zenél: Kendik Péter

  Jegyek kizárólag elővételben, korlátozott számban, 2020. július 29. 14:00 óráig kaphatóak 3.900 Ft/fő áron a www.tixa.hu-n, valamint személyesen a Herényiek Házában, hétköznaponként 09:00-14:00 között.

  Az újdonságok közé tartozik még a Herényi Heti Piac is, mely a herényi hagyományokat eleveníti meg augusztus 28-án, pénteken 13 órától, minden pénteken 13:00 és 19:00 óra között a Herényiek Háza udvarán. Nem egy szimpla termelői piacról és nem is egy egyszerű kirakodóvásárról van szó, hanem egy új, a gasztronómiai, kézműves értékeket középpontba állító, közösségi piaci élményt megteremtő programsorozatot álmodtak meg. Az árusok már ezen a héten jelentkezhetnek, bővebb információt pedig a Herényiek Háza weboldalán találhatnak.

  Hornyák Emőke/Herényiek Háza

  Szintén újdonságként jön augusztusban a Csendkirály is, ugyanis a Herényi Kulturális és Sportegyesület úgy érezte, az elmúlt időszakban igencsak megnőtt az igény a csendesebb, elmélyülést segítő programokra. A Csendkirályon, ahogy arra már a nevéből is rá lehet jönni, a csendé lesz a főszerep. Különböző hangtalan foglalkozásokkal, ügyességi és közösségszervező játékokkal, némafilm-vetítéssel, valamint a csendet feldolgozó művészeti és irodalmi programokkal várnak minden érdeklődőt. A legcsendesebb résztvevők ajándékot kapnak, azok pedig, akik hangot adnak ki vagy zajt okoznak, sajnos kiesnek a játékból.

  A járványhelyzet javulásával pedig újra bevehetik a Herényiek házát a Herényi Nyugdíjas Klub, amely minden hónap első hétfőjén tartja összejövetelét a nagyteremben. Szintén ebben a helyiségben gyűlik össze havonta egyszer a Herényi Nótakör egyre bővülő közössége is. Augusztustól pedig a Vasi Gombfoci Egyesület is újra megkezdi a szezon, akik már hosszú évek óta a Herényiek Házában készülnek különböző versenyekre.

  Folytatódnak Horváth Mária jógafoglalkozásai is minden csütörtökön 18 órától. Illetve továbbra is várják a 0 és 3 év között gyermekeket és családjaikat a Ringató nevezetű foglalkozásra is, melyet Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna tart minden szerdán délelőtt.

  Újoncként beköltözik a Herényiek házába péntekenként a két éves Kalliopé Színházi Társulás is, akik ez alatt a rövid idő alatt is szép sikereket értek el, például A kód című darabbal szerepeltek a Nemzeti Színház nagyszínpadán is.

  Új klubok, közösségek és tanfolyamok

  Mindemellett viszont még szívesen befogadnak új klubokat és közösségeket is a Herényiek házába, így a HKSE még ebben a hónapban, napokon belül megkezdi az ezzel kapcsolatos igényfelmérését. Korábban már felmerült többek között kertészeti, ifjúsági vagy irodalmi kör megalakítása is, a tervek szerint pedig legkorábban szeptember végétől indulhatnak el újabb közösségek.

  A #herénybentanulok keretében pedig szeretnének segítséget nyújtani a tanulni vágyóknak, kikerülve a képzés iskolapad-szagú hangulatát, de megőrizve a tudományos ismeretterjesztés hagyományos TIT-es előadásmódját. Így a Vas Megyei TIT Egyesülettel együttműködve szeptemberben szeretnék elindítani különböző ismeretterjesztő képzéseket, az igényfelmérés jeleneg is tart, egészen augusztus közepéig.

  Az eddig beérkezett válaszok alapján nagy az érdeklődés például a fotós, házikerti - önellátó növénytermesztés, gombafelismerés, gyógynövényismereti, túravezetői és német nyelvi kompetenciák fejlesztése tanfolyamokra. Mindegyik képzés engedélyezett, tanúsítvánnyal záruló képzés, a tanfolyamok időbeosztását az érdeklődők és résztvevők szabadidejének maximális figyelembevételével szervezik majd meg.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Programajánló

  Hirdetés