Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jövőre jobban ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, ha kőszegi újbort akarunk inni

Az áprilisi fagykár 30 százalékkal dobja meg az árakat.

Idén, a tavalyihoz képest jóval kevesebb bor kerül a hordókba, palackokba Kőszegen, ugyanis az áprilisi szőlőkatasztrófa ezt a térséget sem kímélte. Stefanitch Kornél, a borvidék hegyközségi elnöke szerint, az idei bor ára minimum 30 százalékkal emelkedhet.

Április végén, három egymást követő napon durva mínuszok okoztak hatalmas károkat a szőlőtermelésben az egész Nyugat-Dunántúlon. Kőszegen ez körülbelül 120 hektárt és 300-400 gazdát érintett. A termelők között volt, akinek ezzel a termés 100 százaléka kárba ment, a szerencsésebbeknél nagyjából 20 százalékos termés várható. Kemény borhiány lesz, amit a borászok úgy tudnak majd áthidalni, hogy messzebbről vásárolnak szőlőt

– mondta el Stefanitch.

giphy.com

Rossz hírünk van a Kékfrankos, Zweigelt, Blaburger fajták rajongóinak, ugyanis ezeket érintette leginkább a fagyás. Várhatóan a francia fajták, például a merlot és a cabernet uralják majd inkább a piacot.

A kárenyhítési alapra 2016-ban 24 milliárd forintot szán a kormány, ebből próbálják meg kihozni a legtöbbet és kárpótolni a gazdákat, a lehetőségekhez mérten. Az ügyintézés átfutási ideje 1 év körül van, ezért a tavaszi fagykárok felmérése maximum ősszel kezdődhet meg. Általános biztosítás egyébként (jég, vihar, árvíz) szőlőültetvény esetén 90 ezer Forint/hektár összegért köthető különböző biztosítótársaságoknál, amit az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra