Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Itt a történet vége: a Szombathelyi Egyházmegye veheti meg a volt Brenner-villát

Az ára állítólag most a négyszerese annak, amennyiért az önkormányzat akarta megvásárolni.

A Szombathelyi Egyházmegye veszi meg a volt Brenner-villát - írta az ugytudjuk.hu ma délelőtt.

Az önkormányzat gazdasági és jogi bizottsága még reggel, a közgyűlés kezdete előtt tartott rendkívüli ülést, de azt az ülést a nyilvánosság előtt zártnak minősítették. Annyi szivárgott ki, hogy egy elővásárlási jogról döntenek, és az egyház veheti meg a villát.

A villa kívülről
Mészáros D. Zsolt

De azóta sok minden kiderült. Hogy megértsük, kicsit korábbról kell kezdeni.

A volt Brenner-villa, egykori kaszinó már a 90-es évek elejétől magánkézben van. Több tulajdonos is váltotta egymást, de miután a kaszinó bezárt, senki sem foglalkozott vele, és állapota erősen leromlott, sőt, kétszer ki is gyulladt.

Két éve nyáron aztán megtudtuk, hogy az épület akkori tulajdonosa, a Service Immobilien Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolás alatt áll. A felszámoló eladásra hirdette meg a kft. vagyontárgyait, köztük a Brenner-villát. Az árverést aztán a GM Elektro-Mechanika Kft. nyerte meg 28 millió forintos ajánlatával.

Az önkormányzatnak elővásárlási joga van az ingatlanra, és a felkért ingatlanszakértő megállapította, hogy ezen az áron mindenképpen érdemes megvenni az épületet. A városi közgyűlés 2021. augusztus 2-án, rendkívüli közgyűlésen Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. August 02. 15:03 döntött arról, hogy a város megvásárolja az ingatlant.

...és belülről
Mészáros D. Zsolt

De nem volt ilyen egyszerű a dolog, több bírósági per is indult az ügyben, hosszú ideig tartott a pereskedés. Végül idén májusban kiderült, Döntött a bíróság, a szombathelyi önkormányzat nem vásárolhatja meg a volt Brenner-villát May 25. 11:24 hogy a város mégsem veheti meg a volt Brenner-villát.

Közben kiderült, hogy tulajdonosváltás volt az ingatlannál, és

nemrég a korábbi ár közel négyszereséért, nettó 100 millió forintért hirdette meg a jelenlegi tulajdonosa.

Így viszont az önkormányzatnak már nem éri meg, hogy az elővásárlási joggal élve megvegye az épületet. A közgyűlés megszavazta, hogy az önkormányzat nem él az elővásárlási jogával.

Czeglédy Csaba (független) megjegyezte, ebben az esetben nincs ok gyanakodni arra, hogy ingatlanmutyi lenne a háttérben, ezért az önkormányzat nyugodtan megvásárolhatná. Javasolja, hogy vegyék meg, majd adják ingyenes használatba 99 évre a katolikus egyháznak azzal, hogy újítsák is fel. Mint mondta, ehhez háromhavi tiszteletdíját ajánlotta fel. Ezt a javaslatot a közgyűlés nem fogadta el.

Melega Miklós (Fidesz) képviselő bejelentette, hogy egyhavi képviselői tiszteletdíjával támogatja a villa felújítását. Nemény András polgármester is jelezte, hogy számíthatnak a támogatására, amikor már látni a felújítást.

A Szombathelyi Egyházmegye október 2-án, hétfő délután tart sajtótájékoztatót a Brenner-villa megvásárlásáról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra