Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet

A lakók pedig tiltakoznak az idős hajléktalanok otthona ellen, amit az evangélikusok üzemeltetnek majd. Ez történt a rendkívüli közgyűlésen.

Nagyjából egy órásra vártuk az augusztus 2-i, szombathelyi rendkívüli közgyűlést, és mint megtudtuk, a városvezetés is így számolt, de ez nem igazán jött be.

Hogy miről is tárgyaltak, arról ma már írtunk. Hamarosan kiderül, hogy megveszi-e a szombathelyi önkormányzat az egykori Brenner-villát 2021. August 02. 11:00 Azt is előre lehetett látni, hogy a Kolozsvár utcai sporttelep eladása, A szombathelyi Falco-gyár veszi meg a volt Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. July 27. 07:31 pontosabban az ebből következő, az idős hajléktalanok otthona és az idősek ellátóházának költözése Az evangélikus egyház 550 milliót kap, hogy átvegye a szombathelyi idősek és hajléktalanok gondozását 2021. July 30. 07:40 okozza a nézeteltéréseket.

Hajléktalanok? Ide ne!

De miközben azt hittük, az lesz a vita tárgya, hogy a sporttelep 750 milliós vételárából 550 milliót adnak Az evangélikus egyház 550 milliót kap, hogy átvegye a szombathelyi idősek és hajléktalanok gondozását 2021. July 30. 07:40 az evangélikus egyháznak, ezt meg sem említette senki. Azt viszont, hogy a hajléktalanok költöznek az egyház Középhegyi úti Diakónia Központjába, már többen is.

Rendkívüli közgyűlés 21.08.02
Lendvai Ferenc lendületben.
Mészáros D. Zsolt

Ágh Ernő (Fidesz) és Kecskés László (Fidesz) szólalt fel azért, mert a Középhegyi úton és környékén lakók tiltakoznak az ellen, hogy oda hajléktalanszállót építsenek.

Nem ez az első ilyen eset, a Zanati út elején lévő hajléktalanszállót már régóta szeretnék máshová költöztetni, de az eddig meghiúsult a tervezett új helyszín környékén lakók tiltakozása miatt.

Ha kell, lakossági fórum is lesz

A mai rendkívüli közgyűlés első órája azzal telt, hogy a városvezetés és több képviselő (köztük fideszesek) igyekeztek meggyőzni az aggályoskodókat és rajtuk keresztül a Középhegyi úton és környékén lakókat, hogy nem hajléktalanszállóról van szó.

Rendkívüli közgyűlés 21.08.02
Nemény András válaszol.
Mészáros D. Zsolt

Az idős hajléktalanok otthonában ugyanis beteg, többségében magatehetetlen embereket gondoznak. Olyanokat, akik nem képesek önálló életvitelre, rokonaik nincsenek, senki sem látogatja őket. Ahogyan az egyik képviselő fogalmazott, ők az otthonból már csak egy irányba távoznak.

A képviselők kérésére Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) megígérte, részletesen tájékoztatják majd a lakókat, ha igény van rá, lakossági fórumot is tartanak.

A közgyűlésen jelen volt Prőhle Gergely a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, aki azt emelte ki, hogy a környéken jelenleg is zajlik olyan tevékenység, aminek a bővítését tervezik most.

Rendkívüli közgyűlés 21.08.02
Nyüzsgés.
Mészáros D. Zsolt

Végül a közgyűlés szinte egyhangú igennel (Ágh Ernő és Kecskés László tartózkodása mellett) elfogadta a tervet.

A Falco-gyár vállalja, hogy megvizsgálják

Ahhoz viszont, hogy működjön az elképzelés, a közgyűlésnek meg kellett szavaznia, hogy a Falco-gyár megvásárolhassa a Kolozsvár utcai sporttelepet. Mert a sporttelep ára adja a fedezetet az idősotthonok kialakításához.

Rendkívüli közgyűlés 21.08.02
Tóth Kálmán és Czeglédy Csaba: Ugye, mi jó barátok vagyunk.
Mészáros D. Zsolt

Ehhez Czeglédy Csaba (független) fűzött kritikai megjegyzéseket. Nem is az ingatlanvétel, hanem a Falco-gyár miatt. A képviselő megjegyezte, az anyagban az szerepel, hogy a gyár a sporttelep területére hosszútávon nem tervez ipari tevékenységet. Czeglédy megkérdezte, mit jelent az, hogy hosszútávon, és emlékeztetett rá, hogy a gyárral kapcsolatban sokkal nagyobb a lakossági tiltakozás, mint bármilyen másik ügyben.

Czeglédy javasolta, ősszel tárgyalják meg a Falco-gyár helyzetét. A gyár jelen lévő vezérigazgatója bólogatott és közbeszólt, hogy állnak elébe. Végül Czeglédy ellenszavazatával a közgyűlés megszavazta, hogy a Falco-gyár megvegye a Kolozsvár utcai sportpályát.

Rendkívüli közgyűlés 21.08.02
Kecskés László közölte, a lakók nem akarnak hajléktalanokat.
Mészáros D. Zsolt

A rendkívüli közgyűlés többi része a papírforma szerint és viták nélkül zajlott. Megszavazták, hogy az önkormányzat, elővételi jogával élve megvásárolja a volt Brenner-villát, Az önkormányzaté lehet az egykor kaszinóként is működött, kétszer leégett szombathelyi Brenner-villa 2021. July 24. 12:08 és azt is támogatták, hogy az MMIK-nak új üzemeltetője legyen Augusztustól lesz új tulajdonosa a szombathelyi MMIK-nak 2021. July 26. 07:32 a jövőben.

Így a rendkívüli közgyűlés bő másfél óra alatt ért véget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet