Brüsszel tartozik 800 milliárddal a magyar pedagógusoknak – mondja Rétvári Bence

Szerinte az ellenzéki EP-képviselők egész évben a béremelés ellen dolgoztak.

Lassan itt az év vége, de Brüsszel továbbra se fizette ki a magyar pedagógusoknak járó béremelés rá eső részét. Rétvári Bence az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt azzal magyarázta, hogy az ellenzéki EP-képviselők egész évben azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak járó források kifizetését.

A belügyi államtitkár felháborítónak nevezte, hogy havi 5-6 millió forintos fizetésükért nem a pedagógusokat képviselik, azon ügyködnek, hogy 2025-re a tanárok ne kereshessenek havi 800 ezer forintot.

Szerinte ez kicsinyes politikai bosszú, amiért a magyarok nem rájuk szavaztak a választásokon. Rétvári Bence felidézte: a kormány hivatalos terve szerint idén 561 ezer forintra nőtt volna a pedagógus átlagbér, ám az ellenzék Brüsszelben meggátolta a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus béremelés megvalósulását. Az államtitkári közlemény szerint Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak.

A kormány költségvetési forrásokból tavaly, idén és jövőre 10-10-10 százalékkal, azaz összesen 30 százalékkal emeli a pedagógusok fizetését. Ha ezt ki lehetne egészíteni a saját EU-s forrásainkkal, akkor nem 30, hanem 75 százalékos lenne a fizetésemelés 2025-ig, tette hozzá.

A baloldal először akkor bukott meg a pedagógusbér kapcsán, amikor 2008-2009-ben, békeidőben elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért. Másodszor pedig idén buktak meg, amikor a nagyobb béremelés forrását blokkolják indokolatlanul Brüsszelben, tudatta. Az államtitkár szinte felfoghatatlannak tartja, hogy egy politikus a pedagógusok béremelése ellen dolgozik, mégis megteszik, minden szégyenérzet nélkül.

Már a látszatra sem adnak, hiszen nyíltan, örömmel és büszkén vállalják, hogy ez a küldetésük, írta Rétvári. Szerinte a magyar pedagógusok ezt nem felejtik el Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István EP képviselőknek. A pedagógusok szakszervezetei a minap jelezték, ők a kormánytól várnák a több pénzt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek