Beszivárgó neonácik állították volna meg a melegfelvonulást

Nem jártak sikerrel, rohamrendőrök szerelték le őket. A menetben ott volt a fehér tornacipős Gyurcsány Ferenc és a brit birodalom leszbikusa, az antifasisztákat pedig rendre kellett inteni.

"Mindenki aki most itt van, és velünk vonul, hősnek tekinthető" - vezette elő a Budapest Pride 2010 felvonulást a Szivárvány Misszió Alapítvány képviseletében az egyik szervező, és ezt a párszáz résztvevő örömmel nyugtázta, lévén, hogy nem csak a melegek miatt volt irgalmatlan forróság szombat délután. A külföldi szimpatizánsokban sem hiányt szenvedő, ritkás tömeg - amiről néha az volt a benyomásunk, hogy az újságírók és szervezők száma már-már vetekszik a vonulókéval - lassan és késve indult el a Hősök teréről az Andrássy úton, ami a lezárás miatt abban a pillanatban a világ legkihaltabb sugárútjának tűnt.

Orbán és Semjén szelleme kísértett

Háttérzeneként laza technó kísérte a transzparensek és táblák hadát, amik olykor nem mellőzték a politikai vonatkozást sem: Semjén Zsolt éppúgy megjelent a magyar család védelmezőjeként egy szatirikus rajzon, mint a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat közel másfél méteres méretben, rajta pirossal kiemelve az utolsó sorok: "Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít."

A menet a lehető legbékésebben haladt a rekkenő hőségben, két oldalról egy-egy rendőrkisbusz által közrefogva. Érkezésünk előtt azt tapasztaltuk, hogy óriási erőkkel vonultak ki biztosítani: szinte nem volt olyan környező utca, ahol ne bukkant volna fel egy-egy hatósági jármű.

Ez persze nem akadályozta meg, hogy - valószínűleg helyi lakosként, vagy egy ilyennek ismerőseként valamelyik közeli lakásban várakozó - négy neonáci egyszer csak felálljon a menet elé, és kitartott tenyérrel jelezze, innentől nincs tovább. A provokátorokat percek alatt rohamsisakos rendőrök fogták közre, és vitték az egyik ház falához igazoltatni. A menetből hamar az akció színhelyére sereglettek néhányan az antifasiszta fiatalok közül, és

alerta, alerta, antifasiszta!

skandálásukra a Magyar Ellenállás pólóban feszítő urakból válaszként az

asta la vista, antifasiszta

rigmus érkezett. A feszültség tapintható volt, de azon kívül, hogy a két csoport megüzente egymásnak, hogy el lesznek kapva - és hogy a jellemzően szélsőbalos nézeteket valló antifasisztákat rendre kellett inteniük a szervezőknek -, más nem történt.

Melegfelvonulás a budapesti hőségben
Unger András

Budaházy ismét a kontextusban

Az Oktogonnál már jóval több ellentüntető várt egy kiadós fröcsögésre, csak éppen azt nem volt kinek címezni, a menet ugyanis pár utcával korábban már visszafordult. Így a kordon mögöttieknek más nem maradt, mint vegzálni a jelenlévő rendőröket, egy kicsit antimagyarozni és antikeresztényezni, majd a felvonulás egyik leváló, izraeli származású külföldi tagját visszautasítani szülőföldjére.

A főszereplő itt egyébként egy megtermett, tarkopasz úr volt, értelemtől sugárzó tekintettel, és hörögve helyeselve arra, hogy igen, a Mónika Show butít és nyomorba dönt. Valamint felcsendült a

Budaházy, Budaházy.

Melegfelvonulás a budapesti hőségben
nem rúgtak labdába az ellentüntetők
Unger András

És hogy a celebritások mellett se menjünk el szó nélkül, itt volt lenge kockás ingben, fehér tornacipőben és sárga Amnesty International-os kitűzővel Gyurcsány Ferenc és felesége, oldalukon Molnár Csaba országgyűlési képviselő és korábbi kancelláriaminiszterrel. Vonult még az SZDSZ-ből még tavaly kilépett Léderer András, illetve a magyar underground ikonikus figurája, a Kontroll Csoportból ismert Bárdos Deák Ágnes - valamint több LMP kitűzős képviselő.

Ők ugyanúgy, mint mindenki más, a startpontra visszaérkezve az újrainduló kis földalattival hagyták el a Hősök terét - innentől kezdve további atrocitásokról nem érkezett hír, bár a rendőrség még estig sűrűn előfordult a belvárosban, és információink szerint a meleg szórakozóhelyeket is kitüntetett figyelemben részesítette.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód