Megszüntették a nyomozást az autósra fegyvert fogó sárvári vadászok ügyében

Az eset egyébként egy sor félreértésen alapul. Az off-roadosok ki akarták húzni a sárba ragadt vadászok autóját, akik közül egyikük fegyvert fogott rájuk.

Tavaly júliusban cikkeztünk arról az esetről Vadnyugat Vas megyében: Videón örökítették meg, amint egy vadász fegyvert fog egy autósra 2016. July 06. 20:00 , ami még 2015 márciusában történt Sárvár közelében. Két vadász fegyvert fogott egy autósra, így kényszerítették megállásra, majd kiszállásra. Az esetről egyébként videofelvétel is készült.

Az ügyben a Sárvári Járási Ügyészség kezdett nyomozni. A nyomozás során pedig kiderül, hogy a megállított autós egy hobbi off-roadós, aki rendszeresen indul versenyeken is, egy, direkt erre a célra kialakított autóval, amivel a Sárvár melletti erdőben edzett.

A környéken rendszeresen járnak orvvadászok, így a területen hivatásos vadászok járőröztek, akik észrevették a terepjárót, majd utánaindultak, az ő autójuk azonban elakadt a sárban.

A bajba jutott vadászokon akartak aztán segíteni az off-roadosok, ekkor indultak el feléjük a fegyveresek és zajlott le a videóban látható jelenet.

A feljelentést az off-roadosok tették meg, akik azt sérelmezték, hogy fegyvert fogtak rájuk.

Az ügyészség most a bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Indoklásként az szerepel, hogy a vad védelméről, a vad gazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 54 § első bekezdése alapján a hivatásos vadász - amennyiben megfelel a külön jogszabályban írt egyéb feltételeknek - a vadászatra jogosult megbízása alapján, a vad, valamint élőhelyének védelme érdekében a vadászterületen és a közforgalom elől elzárt magánutakon jogosult, valamint köteles

 • a) azzal a személlyel szemben, aki a vadászterületen tartózkodik és a vadállományt veszélyezteti,
 • b) azzal a személlyel szemben, aki a vadászterületen vagy annak közvetlen körzetében tartózkodik és a birtokában lévő vad, vadhús, szárnyas vad tojása, illetőleg trófea jogellenes birtoklásával alaposan gyanúsítható,
 • c) vadvédelmi bírság fizetésének alapjául szolgáló cselekmény alapos gyanúja esetén az elkövetésül használt eszközök - ideértve a járművet is - biztosítása érdekében
 • egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott intézkedés és kényszerítő eszközök alkalmazására.

  Az indoklás továbbá hivatkozik az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvényt 15 § (3) bekezdése alapján a rendészeti feladatokat ellátó személy az (1) és (2) bekezdésben meghatározott intézkedés végrehajtása, valamint az ellenszegülés megtörése érdekében

 • a) testi kényszert és
 • b) vegyi eszközt
 • alkalmazhat, ha a tetten ért személy felszólítás ellenére a cselekményét folytatja, illetőleg a felhívásnak nem tesz eleget.

  A jogi nyelv tehát azt írja le, hogy ebben az esetben a vadászok jogosan használták kényszerítő eszközként a fegyvereket. Hiszen a korábbi orrvadászati esetek miatt azt gondolhatták, hogy ismét vadorzókkal van dolguk, akikkel szemben pedig kötelesek rendészeti feladatot végezniük.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló