Jócskán megugrott a bűnelkövetések száma tavaly Vas megyében

Elkészült az ország 2023-as bűntérképe, kiderült, hogy a tavalyi bűnös év volt Magyarországon.

A 2023-as év meglehetősen bűnös évnek számított Magyarországon - írja a pénzcentrum.hu, összesítve a tavalyi év bűnelkövetéseit.

Kiderült, hogy 2018 óta nem regisztráltak annyi bűncselekményt, mint tavaly. A durvább bűncselekmények száma, mint az emberölésé, szerencsére visszaesett, de a csalások és a lopások száma az egekbe szökött.

Forrás: pénzcentrum.hu

Az adatokból az is látszik, hogy területileg óriási különbségek vannak az országban a bűnelkövetések számának növekedésében. Ha például az összes bűnelkövetés számait nézzük, akkor Jász-Nagykun-Szolnok megyében például a válsággal együtt kilőtt a bűneset száma: egyetlen év alatt, 2022-2023 között 40 (!) százalékkal emelkedett. A tavalyelőtti 5525 eset helyett tavaly már 7748 esetet regisztráltak.

Magas, 28 százalékos emelkedést láthatunk Hajdú-Bihar vármegyében is. Vas megyében 10 százalékos növekedést mértek, hasonlóan Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Tolna, és Csongrád-Csanád megyékhez.

Forrás: pénzcentrum.hu

Eközben Budapesten és Heves megyében nem történt változás, de Nógrádban jócskán, 14 százalékkal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 9 százalékkal, Győr-Moson-Sopronban 6 százalékkal csökkent az elkövetések száma.

Testi sértés, lopások

A testi sértések esetében Vas megye is jól teljesített, tavaly 12 százalékkal mérséklődött a számuk.

Győr-Moson-Sopron megyében viszont 43 százalékkal kevesebb testi sértést követtek tavaly, mint egy évvel korábban. 30 százalékkal kevesebb eset történt Csongrád-Csanádban, és 18 százalékos esést mértek Somogyban. 15 százalékos volt viszont a csökkenés Nógrádban, 14 százalékos Békésen.

Forrás: pénzcentrum.hu

A lopások számában országosan átlagosan 5 százalékos emelkedés történt. Az átlagnál jóval nagyobb mértékben, 37 százalékkal nőtt a lopások száma Hajdú-Bihar megyében. A második helyre Pest megye futott be, 20 százalékos esetszám-növekedéssel, amit a harmadik helyen 17 százalékkal Tolna megye követ. De legalább 10-15 százalékos emelkedést regisztráltak Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves és Békés megyében is.

Vas megyében tavaly 7 százalékkal több lopást követtek el, mint egy évvel korábban.

Forrás: pénzcentrum.hu

Országszerte kevesebb, de Vas megyében több lett az ittas vezetés

Az ittas/bódult vezetések száma országosan 7 százalékkal visszaesett, de nem minden megyében volt pozitív a változás iránya. Hajdú-Biharban például összességében 32 százalékkal emelkedett az ittas vezetések száma. De ugyancsak magas, 15 százalékos emelkedés volt megfigyelhető Tolna megyében.

10 százalékkal lett több az ittas baleset Vas megyében. De ugyanígy nőttek a számok Veszprémben és Bács-Kiskunban is.

Ezzel szemben Nógrád megyében 29 százalékkal csökkent az ittas vezetések száma, de Hevesben is 23, míg Fejér és Békés megyében egyaránt 22-22 százalékkal esett vissza az ilyen jellegű bűncselekmények száma.

De jelentős, több mint 10 százalékos hanyatlást produkált Győr-Moson-Sopron, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló