Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bűnmegelőzés grundfocival, új kamerák Szombathelyen

Sokkolás helyett alternatívát kínálna a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a fiataloknak a drogokkal és a bűnözéssel szemben. A grundfociban látják a jövőt.

Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Kommunikációs Igazgatója tartott sajtótájékoztatót Szombathelyen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács létrehozásáról és a kormány által 2013. szeptember 18-án elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról. A tábornok dr. Puskás Tivadarral és Harangozó Bertalannal válaszolt a kérdésekre. Az elhangzottak videónkban meghallgathatók.

Dr. Garamvölgyi László beszélt arról, hogy a korábbi sokkoló reklámkampánnyal szemben (ne drogozz, mert meghalsz) most alternatív lehetőséget kívánnak nyújtani a fiataloknak, akik már 14 éves kor alatt is találkozhatnak a kábítószerekkel. A tábornok kiemelte az ún. dizájnerdrogokat, amelyek legalább kilenc magyar fiatal halálát okozták az elmúlt időszakban. A fiatalok családjának és mikrokörnyezetének figyelemfelhívása a cél. A drogokkal szembeni alternatíva pedig a sport (új mottó: a sport legyen a szenvedélyed). Ez ugyanis sikerélményt ad, de a kudarcok elviselésére is megtanít.

Elhangzott: az a gyerek, aki sportol, a személyiségében is rendezett lesz. És az új irány ezúttal a grundfoci (videónkban 04:50). Ezt ötven kiválasztott (egyelőre nem nevesített) hátrányos helyzetű településen kívánják meghonosítani, és ehhez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács biztosítja a hátteret.

Sajtótájékoztató a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról
Tánczos Mihály

Az új BV-kódex (videónkban 06:24) egyik jelentős újdonsága a reintegrációs őrizet, ami az első bűntényesek esetében jöhet szóba, nem súlyos bűncselekményeknél. Lényege, hogy megfelelő értékelések esetén fél évvel korábban elhagyhatja az őrizetes a büntetés-végrehajtási intézetet, és házi őrizetbe kerül, vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el rá. Közben viszont megkezdheti a visszailleszkedést a társadalomba. Ehhez a tábornok szerint megvannak a technikai feltételek. Arra a kérdésünkre, hogy a reintegrációs őrizet hány embert érinthet a bevezetésekor, egyelőre nem kaptunk választ.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a bűnmegelőzéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy bővítésre és átalakításra kerül a szombathelyi kamerarendszer. A rendőrség helyett a közterület-felügyelet értékeli ki a kamerás felvételeket, és ez a polgármester szerint gyorsabb reakciót tesz lehetővé. (Miért gyorsabb, ha a rendőrség helyett a közteresek figyelik a kamerát? Megkérdeztük. A válaszok videónkban 20:33 után hallhatók.) Jövőre motoros járőrszolgálat beindítása is várható.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet