Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bűnmegelőzés grundfocival, új kamerák Szombathelyen

Sokkolás helyett alternatívát kínálna a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a fiataloknak a drogokkal és a bűnözéssel szemben. A grundfociban látják a jövőt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Kommunikációs Igazgatója tartott sajtótájékoztatót Szombathelyen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács létrehozásáról és a kormány által 2013. szeptember 18-án elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról. A tábornok dr. Puskás Tivadarral és Harangozó Bertalannal válaszolt a kérdésekre. Az elhangzottak videónkban meghallgathatók.

Dr. Garamvölgyi László beszélt arról, hogy a korábbi sokkoló reklámkampánnyal szemben (ne drogozz, mert meghalsz) most alternatív lehetőséget kívánnak nyújtani a fiataloknak, akik már 14 éves kor alatt is találkozhatnak a kábítószerekkel. A tábornok kiemelte az ún. dizájnerdrogokat, amelyek legalább kilenc magyar fiatal halálát okozták az elmúlt időszakban. A fiatalok családjának és mikrokörnyezetének figyelemfelhívása a cél. A drogokkal szembeni alternatíva pedig a sport (új mottó: a sport legyen a szenvedélyed). Ez ugyanis sikerélményt ad, de a kudarcok elviselésére is megtanít.

Elhangzott: az a gyerek, aki sportol, a személyiségében is rendezett lesz. És az új irány ezúttal a grundfoci (videónkban 04:50). Ezt ötven kiválasztott (egyelőre nem nevesített) hátrányos helyzetű településen kívánják meghonosítani, és ehhez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács biztosítja a hátteret.

Sajtótájékoztató a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról
Tánczos Mihály

Az új BV-kódex (videónkban 06:24) egyik jelentős újdonsága a reintegrációs őrizet, ami az első bűntényesek esetében jöhet szóba, nem súlyos bűncselekményeknél. Lényege, hogy megfelelő értékelések esetén fél évvel korábban elhagyhatja az őrizetes a büntetés-végrehajtási intézetet, és házi őrizetbe kerül, vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el rá. Közben viszont megkezdheti a visszailleszkedést a társadalomba. Ehhez a tábornok szerint megvannak a technikai feltételek. Arra a kérdésünkre, hogy a reintegrációs őrizet hány embert érinthet a bevezetésekor, egyelőre nem kaptunk választ.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a bűnmegelőzéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy bővítésre és átalakításra kerül a szombathelyi kamerarendszer. A rendőrség helyett a közterület-felügyelet értékeli ki a kamerás felvételeket, és ez a polgármester szerint gyorsabb reakciót tesz lehetővé. (Miért gyorsabb, ha a rendőrség helyett a közteresek figyelik a kamerát? Megkérdeztük. A válaszok videónkban 20:33 után hallhatók.) Jövőre motoros járőrszolgálat beindítása is várható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra