Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Térképen a szombathelyi bűnözés – hol a legtöbb a lopás, betörés?

A rendőrség bűnügyi térképe megmutatja, hol kell vigyázni, és hol dőlhetünk nyugodtan hátra.

Az aktív honlap a rendőrség hivatalos oldaláról érhető el, de itt is megnézhető . Lényege, hogy sokféle szempontból lehet adatokat keresni rajta, az viszont kicsit macerás, ha pontos, számszerű adatokra vagyunk kíváncsiak, mert akkor számolgatnunk kell.

Vas megye tényleg a béke szigete?

Kezdő nethasználók is gyorsan kiismerik magukat rajta, mi azért néhány szempontot kiemelünk. Kezdjük a bűnügyi fertőzöttséggel, ezt nézzük meg országos viszonylatban. Ha az oldal bal oldalán, alul található időintervallumot változtatjuk, látjuk, hogy a fertőzöttség is sokat változik. Az alábbi képen az elmúlt egy év adatai alapján összeállított térképet látjuk, minél sötétebb a kék szín, annál fertőzöttebb az adott terület.

Bűnügyi fertőzöttség az országban
Bűnügyi fertőzöttség az országban
police.hu

Vas megye az átlagnál kevésbé fertőzött, a szomszédos Zala viszont átlagosan az. Ha egy hónapos időtartamot nézünk, akkor Zala is jobb helyre kerül, Közép-Magyarország viszont rosszabba. Ilyen gyorsan változik a bűnügyi helyzet.

Bűncselekmények az országban
Bűncselekmények az országban
Nyugat.hu

Nézzük a bűnügyi térképet. Érdekességképpen kezdjük egy meglepő képpel, ezen az országban az elmúlt egy évben, közterületen történt bűncselekményeket látjuk. Minden pont egy-egy bűncselekmény, nem érdemes megszámolni őket. Akár a népsűrűséget is mutathatná ez a térkép, a lényeg, hogy ahol sokan vannak, gyakrabban követnek el bűnt.

A lopás a leggyakoribb

És akkor nézzünk közelebbi területeket, Vas megyét, és emeljünk ki néhány bűncselekmény típust. Az időintervallum most is az elmúlt egy év. A közterületen elkövetett bűncselekményekkel kezdjük, tisztán kivehető, hogy a legtöbb bűncselekmény a városokban történt, de azért a falvakban is előfordul egy-egy.

Közterületen előforduló bűncselekmények a megyében
Közterületen előforduló bűncselekmények a megyében
police.hu

Hasonló képet mutat, ha a személy elleni erőszakos bűncselekményekre keresünk rá. Itt is világosan látható az összefüggés a népsűrűséggel. A térkép szerint a leggyakoribb bűncselekmény a lopás, igaz, nem sokkal marad el az erőszakos esetektől.

Személy elleni erőszakos bűncselekmény Vas megyében
Személy elleni erőszakos bűncselekmény Vas megyében
police.hu
Lopások Vas megyében
Lopások Vas megyében
police.hu

Ami mindenképpen örvendetes, a legritkább bűncselekmény a rablás, kifosztás, az elmúlt egy évben alig néhány alkalommal fordult elő a megyében.

Rablás és fosztogatás a megyében
Rablás és fosztogatás a megyében
police.hu

Szombathely: lakótelepek, belváros

És akkor nézzük meg Szombathelyt, és itt is elmúlt egy évet vizsgáljuk meg. Az első, ami szembetűnik, hogy a legtöbb bűncselekmény a belvárosban, és a régi lakótelepeken történik. Kisebb az arány a vasúttól keletre fekvő területeken, az új családi házas övezetekben, a város keleti részén szinte alig történik bűneset.

Közterületen előforduló bűncselekmények Szombathelyen
Közterületen előforduló bűncselekmények Szombathelyen
police.hu

Ugyanez a helyzet a személy elleni erőszaknál is, három veszélyeztetett területet figyelhetünk meg, a Főtér, a Rohonci út és a Dózsa Gy. utca környékét.

Személy elleni erőszakos bűncselekmány Szombathelyen
Személy elleni erőszakos bűncselekmány Szombathelyen
police.hu

A lopás itt is nagyon gyakori, leggyakrabban a Főtér környékén és a lakótelepeken fordul elő. Az új lakóparkok itt is szinte érintetlenek.

Lopások Szombathelyen
Lopások Szombathelyen
police.hu

Rablás, kifosztás csupán öt történt az elmúlt egy évben Szombathelyen, a helyszín esetlegesnek tűnik, volt rablás lakótelepen, családi házas övezetben és a Főtér mellett is. De a városban is ez a legritkább bűncselekmény.

Rablás, fosztogatás Szombathelyen
Rablás, fosztogatás Szombathelyen
police.hu

Ha jobban megnézzük, a városon belül is a népsűrűségtől függ a bűncselekmények száma. Az új lakóparkokban kevesen élnek, kevesen járnak, a Főtéren nagy a forgalom, a lakótelepeken sokan laknak.

Talán ki lehet mondani, hogy sem a megyében, sem a városban nincsenek kimagaslóan fertőzött területek. Ott történik több bűncselekmény, akol sokan élnek, mozognak. Lehet, hogy ez egyértelműnek tűnik, de nem egyes települések, utcák jelentenek veszélyt, hanem azok a helyek, ahol sokan fordulnak meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Betörtek, loptak, ütöttek: Szombathely bűnügyi térképe

Lehet, hogy pont azon a környéken feszegettek fel autókat a múlt hónapban, ahová költözni készül? Érdekli, hol a legveszélyesebb hazabotorkálni részegen? Pár klikk, és már jönnek is a válaszok.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra