Hogyan lett a Dunántúl egy részéből Burgenland?

Többek között erről is szó lesz szerda délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Május 4-én, szerdán délután 17 órakor két különleges könyv bemutatóját tartják a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A Burgenland 100. című rendezvény keretében Murber Ibolya és Jankó Ferenc köteteiről beszélget Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője.

Jankó Ferenc (ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék): Burgenland földrajzi felfedezése : tudomány, geopolitika és identitás a két világháború között

A monográfia a „Lendület” Tíz Generáció Kutatócsoport A vidék vonzásában című sorozata második köteteként jelent meg. A szerző a történeti földrajz perspektívájából rekonstruálja, hogyan formálódott a Nyugat-Magyarországról, majd Burgenlandról alkotott földrajzi tudás, s földrajzi identitását és társadalmi–gazdasági alakulatát tekintve miképp integrálódott e vidékies tartomány az alpi-Ausztriába.

Murber Ibolya (ELTE BDPK Történelem Tanszék): Nyugat-Magyarországtól Burgenlandig, 1918-1924 : Határtörténetek az első világháború után

A Trianon 100 Kutatócsoport legújabb kötete az egykori Nyugat-Magyarország 1918 és 1924 közötti sorsát dolgozza fel. Az első világháború után Magyarország elveszítette nyugati határvidékét és Ausztria megkapta Burgenlandot. A két érintett ország diplomáciai, gazdasági és katonai eszközöket sem kímélve évekig küzdött „Nyugat-Magyarországért”.

A kötet azt mutatja be, hogy miként vált ez a határvita a háború utáni válságkezelés részévé, illetve miként használta fel a mindenkori bécsi és budapesti vezetés a „nyugat-magyarországi kérdést” más, megoldatlan problémák és hibák elfedésére. [/p

Berzsenyi Dániel Könyvtár

A téma pedig nem lehet ismeretlen a Nyugat olvasóinak sem, hiszen 2021 novemberében Murber Ibolya péntek délutáni podcastunk vendége is volt. Az ELTE-SEK egyetemi docenséve akkor is Roznár Gyöngyi beszélgetett, többek között arról, hogy mégis hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland és voltak-e fegyveres összecsapások a térségben.

A teljes beszégletés itt hallgatható és tekinthető meg:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló