Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A minisztérium a celldömölki kórház nem működő szülészetéről: „Gyurcsány!”

Az ígéretek szerint már újra kellett volna nyitni a szülészetet. Egy ezzel kapcsolatos kérdésre reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

"Ha a baloldal lenne hatalmon, a magyar kórházak 45%-át bezárnák, majdnem minden második kórházra tennének lakatot" - írta Kásler Miklós EMMI-miniszter nevében Rétvári Bence államtitkár Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) írásbeli kérdésére.

Az államtitkár Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből is idézett: "amelyikünk bemegy egy egészségügyi intézménybe, tudja, hogy hazugságok sokaságára épül" . Rétvári a volt miniszterelnöktől a kormányzása idején tett nyilatkozatából is kiragadott egy részletet: "Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam? Mondom: egy lósz*rt, mama."

Kásler Miklós miniszterhez Vadai Ágnes a celldömölki kórház miatt nyújtott be írásbeli kérdést . Az üggyel többször foglalkoztunk mi is, legutóbb egy hete írtunk Senki sem tudja, vagy akarja megmondani, mikor nyit újra a celldömölki szülészet 2021. September 29. 07:00 arról, hogy a Markusovszky kórház nem válaszol kérdéseinkre.

Vadai kérdésében felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy Celldömölkön és vonzáskörzetében mintegy 25 ezer ember él, akik csak a szombathelyi Markusovszky kórházban kaphatnak aktív ellátást.

A celldömölki kórház
Nyugat.hu

Kiemelte, hogy a szülészet sem működik már hosszú ideje, és hogy Celldömölkön a mentőknek nincs esetkocsijuk sem. Így a betegeknek meg kell várniuk, amíg Sárváról vagy Répcelakról odaér az esetkocsi, aminek a beteggel még 52 kilométert kell megtennie a szombathelyi kórházig.

A politikus megkérdezte azt is, lehetséges lenne-e egy sürgősségi pont létrehozása Celldömölkön, hogy tervezik-e a korábban bezárt kórházak, osztályok, szolgáltatások újraindítását. És, hogy elfogadhatónak tartja-e a miniszter, hogy vannak, akiknek 70-80 kilométert kell utazniuk a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás érdekében.

A kérdésre érkezett válaszból feljebb már idéztünk. De a folytatásban kétségkívül van jele némi előrelépésnek is. Mint Rétvári írja:

 • Celldömölkön jelenleg is folyik a terhesellátás, az egynapos nőgyógyászati műtétek heteken belül elindulnak.
 • A Markusovszky kórház a krónikus belgyógyászati ágyak egy részét aktív ággyá alakítását tervezte, jelenleg a krónikus belgyógyászati osztályon minden olyan beteget ellátnak, aki Celldömölkön biztonságosan ellátható.
 • A sürgősségi betegellátást az alapellátás ügyeletese és a belgyógyászat ügyeletese látja el.
 • A jelenleg 12 órás mentőkocsit folyamatosan 24 órás esetkocsivá fejlesztik. A celldömölki mentőállomáson jelenleg egy 24 órás mentőkocsi és egy munkanapi 12 órás mentőkocsi teljesít szolgálatot.
 • A járvány miatt zárták be a szülészetet

  Mi tesszük hozzá, hogy a szülészet újraindítására nem tért ki az államtitkár, pedig ez lenne a legfontosabb a környéken élőknek.

  A kórház szülészetét egyébként a koronavírus-járvány miatt zárták be. Július 20-án még azt az információt kaptuk Hamarosan újra működik a celldömölki kórház szülészete 2021. July 20. 11:30 a Markusovszky kórháztól, hogy a celldömölki kórház szeptember 1. után visszatér a járvány előtti, normál működéshez.

  Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a szülészet működik, viszont nincs éjszakai és hétvégi ügyelet az osztályon, szükség esetén ilyenkor a szombathelyi kórház ügyelete fogadja a szülő anyákat.

  A szülészet azonban azóta sem nyílt meg. Szeptemberben több olvasóink is keresett minket ezzel a hírrel, és azt kérték, nézzünk utána, mikor nyílik meg a szülészet.

  Heteken át próbáltunk információhoz jutni a szombathelyi Markusovszky kórháztól az ügyben. A celldömölki Kemenesaljai Kórház ugyanis a szombathelyi Markusovszky telephelyeként működik már jó ideje. Több emailt is írtunk, rengetegszer telefonáltunk, hiába.

  Két hete sikerült elérnünk Stánicz Éva orvos-igazgatót, aki kis türelmet kért, azóta nem veszi fel a telefont, sem e-mailre, sem sms-re nem kaptunk választ Senki sem tudja, vagy akarja megmondani, mikor nyit újra a celldömölki szülészet 2021. September 29. 07:00 .

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet