"Cigánybűnözőzés" miatt 5 millióra büntette Novák Elődöt Kövér László

A Mi Hazánk Mozgalom a büntetést önkényesnek tartja és fellebbez.

Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője még május végén szólalt fel az Országgyűlésben, és számonkérte a kormányon, miért nem terjeszti ki a reklámadót az olyan technológiai világvállalatokra, mint az Alphabet vagy a Meta. Ekkor a beszédében „cigánybűnözést” emlegetett, amire reagálva az ülést vezető Lezsák Sándor azt kérte tőle, hogy kerülje a kifejezés használatát.

Novák egyébként beszédében úgy fogalmazott, hogy a Facebook a párt több programpontját sem engedi említeni „a szegregációtól kezdve a cigánybűnözés elleni fellépésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig” .

Kövér László házelnök azonban később 5 millió forintos büntetést vetett ki a képviselőre, és jelezte: „Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg” .

Erre reagálva mai sajtótájékoztatóján Novák arról beszélt, hogy a szó használatának jogszerűségét már 2010-ben is megállapította a Legfelsőbb Bíróság. Emellett kifogásolta, hogy Kövér László hasonló indoklással "letiltotta" pártja javaslatát a Büntető törvénykönyv szigorítására.

A Mi Hazánk politikusa szerint ezzel a kifejezéssel "csupán bizonyos tipikus bűnelkövetési formákat" illetett, és ezek visszaszorítására tettek specifikus javaslatokat.

A társadalmi probléma megoldása helyett így "polkorrekt" struccpolitikát folytat a kormány - fogalmazott Novák Előd, aki pikánsnak nevezte, hogy levezető elnökként Lezsák Sándor úgy szólította őt fel a "cigánybűnözés" kifejezés mellőzésére, hogy maga is kimondta azt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet