"Cigánybűnözőzés" miatt 5 millióra büntette Novák Elődöt Kövér László

A Mi Hazánk Mozgalom a büntetést önkényesnek tartja és fellebbez.

Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője még május végén szólalt fel az Országgyűlésben, és számonkérte a kormányon, miért nem terjeszti ki a reklámadót az olyan technológiai világvállalatokra, mint az Alphabet vagy a Meta. Ekkor a beszédében „cigánybűnözést” emlegetett, amire reagálva az ülést vezető Lezsák Sándor azt kérte tőle, hogy kerülje a kifejezés használatát.

Novák egyébként beszédében úgy fogalmazott, hogy a Facebook a párt több programpontját sem engedi említeni „a szegregációtól kezdve a cigánybűnözés elleni fellépésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig”.

Kövér László házelnök azonban később 5 millió forintos büntetést vetett ki a képviselőre, és jelezte: „Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”.

Erre reagálva mai sajtótájékoztatóján Novák arról beszélt, hogy a szó használatának jogszerűségét már 2010-ben is megállapította a Legfelsőbb Bíróság. Emellett kifogásolta, hogy Kövér László hasonló indoklással "letiltotta" pártja javaslatát a Büntető törvénykönyv szigorítására.

A Mi Hazánk politikusa szerint ezzel a kifejezéssel "csupán bizonyos tipikus bűnelkövetési formákat" illetett, és ezek visszaszorítására tettek specifikus javaslatokat.

A társadalmi probléma megoldása helyett így "polkorrekt" struccpolitikát folytat a kormány - fogalmazott Novák Előd, aki pikánsnak nevezte, hogy levezető elnökként Lezsák Sándor úgy szólította őt fel a "cigánybűnözés" kifejezés mellőzésére, hogy maga is kimondta azt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet