Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy furcsa díjátadó Szombathelyen: Citistar Selencion

2009-ben alapították a díjat, de eddig már hétszer választottak év emberét, sőt a piaci igényeknek megfelelően az év rétesháza, pilates oktatója vagy éppen menüje is oklevelet kap.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasói levél alapján kezdtünk el nyomozni a Citistar Selencion szombathelyi díjátadó után. A díjat 2009-ben alapított a Citistar nevű helyi weboldal - ám a szakmai összefogásra hivatkozó cég érdekes módon osztja díjakat. Kezdjük talán magánál a weboldalnál , ahol elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a díjátadó házigazdái, az N. házaspár milyen beosztásban dolgoznak. Az impresszumra azonban hiába kattintottunk, a „Szerkesztés alatt...” bejegyzésen kívül semmi mást nem találtunk.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A tartalom böngészésénél pedig több éves cikkeket látni csak. A „Helyi aktualitások” menünél például a legfrissebb cikk a Pszichológus akar segíteni Détárinak című anyag. Megjelenési dátum nincs, de Détárit augusztus 20-án bocsátották el a Fraditól, a Borsonline-ról átmásolt cikk pedig még mint a Ferencváros edzőjeként emlegeti az edzőt. A „hivatalos” sportvonal sem frissebb ennél. A rovatban a Döntöttek: felbontják Aczél Zoltán szerződését című, Nemzeti Sportos írás áll a rovat tetején. Dátum itt sincs, de egy gyors Google-használat itt is segít, 2011. december 14-én publikálta az NSO a cikket.

A főoldalon megjelenő díjátadós írásokon, átmásolt vagy épp PR-cikk szagú anyagokon kívül mást nem találtunk. De térjünk vissza a Citistar Selencion nevet viselő díjátadóra.

Négy év alatt hét év embere

Az oldal a továbbiakban is hadilábon áll a megjelenési dátumokkal, így sok esetben csak arra tudunk hagyatkozni, amit egy-egy rendezvénydátum mutat. Az első díjátadó 2009-ben került megrendezésre. Még érződött rajta a kezdőket jellemző bizonytalanság, a díjazottak száma is szerény volt. Az akkor még félprofi szervezés miatt fordulhatott elő olyan véletlen, hogy a 2009-es Év Citistar zenei felfedezettje a Mac & Monday nevű zenei formáció lett, ami történetesen a szervező N. házaspár fiának a produkciója volt. Négy év kellett ahhoz, hogy a vállalkozás kinője magát, de mi is az, ami igazán érdekes a működésükben?

Olvasónk, majd nyomozásunk után többen is a következő módszert mesélték el. N. Imre bekopog különböző üzletek, boltok, vállalkozások ajtaján, megkeresi a főnököt, és elmondja, hogy szakmai összefogás - ami nem derül ki, hogy mit takar – eredményeképpen az adott vállalkozás lett az év valamilyen kitüntetettje. Majd elmondja, hogy a megtisztelő címet igazoló oklevelet egy gálán adják át, a Citistar Selencionön, amire azonban jegyet kell venni. Ez tartalmazza a vacsora árát, de a fellépőket külön kell támogatni egy kis szponzorációs díjjal. Olvasónk számításai szerint fejenként háromezer forint + a szponzori hozzájárulás marad meg a szervezőnek. És mit kap cserébe a büszke díjazott? Egy pár száz forintos oklevelet és az önbecsülés fényezését. Mert kiben nem működik a hiúság, hogy rábólintson mindenre, ha egyszer „szakmai összefogás” eredményeképpen ő lett az év hentese?

Egy másik díjra jelölt arról mesélt, hogy N. Imre akkor kereste meg, amikor még nem is végzett a kategória szakmájának iskolájával, ám ő mégis kedélyesen közölte vele, hogy megjelent munkái láttán érdemes a díjra. A sok-sok bók mellett azt is nyomatékosította, hogy az illető párja és a családja is meghívást kapott, pénzről itt még nem esett szó. A díjra jelölt így is finoman visszautasította a díjat, ám N. úr a díjátadó előtt újra felhívta és közölte, hogy a jegyek félre vannak téve, ám sajnos Szombathely pont abban az évben nem tudja támogatni az egyébként rendkívül nívós és messze földön híres rendezvényt, ezért a gála belépődíjas. Itt a tarifa 3500 forint lett volna, vacsora nélkül. Vacsorával együtt 6500 forintot kóstált volna egy tikett.

De a díjátadást is meg lehet venni. Másik beszámolóból tudjuk, hogy N. Imre azzal keresett meg egy illetőt, hogy egy bizonyos kategória díjazottjainak ő adhatja át az okleveleket. Ám a díjat átadótól is pénzt kért: 3500 forintot a megjelenésért.

Több - végül a Citistar Selencionre el nem jutó - illető arról a módszerről mesélt, hogy N. úr a Facebookon keresi meg őket és először üzen, hogy az adott ember lett egy bizonyos kategória győztese. Később pedig már telefonon puhítja őket tovább.

Szabadon változó kategóriák

Az, hogy éppen ki milyen kategóriában kapja meg a „rangos” elismerést, teljesen a piac határozza meg. Így például 2010-ben volt Év kiváló Coop Forrás Boltvezető díj és Év kiváló Spar boltvezető-helyettes díj is. De ugyanebben az évben fordult elő, hogy volt Év Elnöke és Év Kiváló Elnöke díj is. Sőt, az Év Rétesházát is megválasztották. 2012-ben Év Kiváló Termékéből négyet választottak, erre azonban utcahosszal ráver az Év Kiváló Szakembere díj is, ahol 19(!) díjazott volt. Közte olyan kiváló szakember is, aki éppen hogy végzett szakmájában a tanuló évekkel.

Egy másik, nem éppen logikus dolog, hogy 2009-es alapítás óta hétszer osztottak ki Év embere és különböző Év díjazottja oklevelet, pedig mindössze négy év telt el. A matematikai paradoxont gyorsan megoldja az a dátumsor, amit a citistar.hu oldalon találtunk. Az idei átadót 2013. február 23-án rendezték meg, előtte pedig 2012. október 20-án és 2012. február 25-én rendeztek gálát. Ha 2012 februárjában a 2011-es Év embereit díjazták, 2012 októberében a 2012-es Év embereit, akkor 2013-ban kiket? És ez csak három díjátadó a hét közül.

Az üzlet pedig úgy néz ki beindult, mert 2012. április 21-én Bük és Csepreg is megtudta, ki volt náluk 2011-ben az Év védőnője, szaunamestere, és kiosztottak többek között öt darab Év vállalkozása elismerést is. Sárvár 2011. december 10-én kapott Citistar Selenciont, ahol az akkori év kiválóságait díjazták. Itt például volt Év polgárőre, műkörmöse és természetesen gyógyfürdője is. (Maga a fürdő egyébként jó befektető lehetett mert az Év embere, Top vállalkozása és szaunamestere díjban is érintett volt.)

A Citistar igazi vállalkozó módjára tudja, hogy több lábon kell állni. Már lehet nevezni a Nyugat-Magyarország legnagyobb szépségversenyének hirdetett Citistar Selencion Szépe versenyre, ahol egy gyors felkészítés és szakmai összefogással hozott zsűrizés után április 27-én meg is választják a legszebb lányt. A több körös versenyre a nevezési díj 3500 forint, a „bekerülési díj” (gyanítjuk, ez a belépő lehet) ezer forint.

Csak összehasonlításképpen, a Miss Hungary 1500 forint nevezési díjat kér a lányoktól.

Mi az a selencion?

Gyanítjuk egy elírás, ilyen idegen szó ugyanis nem létezik. Az angolban ismert a selection, ami kiválasztást jelent, a selencion azonban néhány betűvel eltér ettől. Hasonló, pár betűs eltéréssel a spanyol nyelvben is van egy szó a seleccion, ami szintén kiválasztást jelent.

A selencion jelentésére azonban bárhogyan is kutakodtunk, nem jöttünk rá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés