Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ne dobáld a buzit, köcsög! - Csánying out

A nyugat.hu mozikommandója letesztelte Orosz Dénes közönségsiker-várományos filmjét. Négyen láttuk, négyen kritizáljuk és pontozzuk a Coming out-ot.

Szerkesztőségünk filmbarát szekciója csapatostul vonult ki a szerdai sajtóvetítésre, hogy megbizonyosodjon róla: tényleg annyira homofób-e az új magyar közönségfilm, a Coming out, mint ahogyan az a sajtóban elterjedt. Négyszer két szem többet lát, úgyhogy következzék pontosan ennyi kritikus vélemény, pontozással:

Coming Out bemutató
Bonyhádi Zoltán

Csánying out

Merész húzás volt ez a számomra a Szíven szúrt ország ért még mindig feketelistán lévő Kálomista Gábortól, hiszen a nálunk régóta langyos víznek számító magyar mozifilmgyártás komolyan még egyszer sem próbálkozott egy dramedybe hajló, igazi, nagybetűs romcommal. Vagyis próbálkozások voltak, de vagy a végeredmény lett fércmunka, vagy már eleve a sztorivezetés lett faékegyszerű. Na most a Comming out pont attól jó, hogy a minden ripacsságot levetkőző főszereplők szinte már hollywoodi pontosságú dramaturgot kaptak, a film pedig pontosan szöges ellentéte az elsőfilmes magyar rendezők gyermekbetegségektől szenvedő alkotásainak. Szórakoztat, nevetett, elgondolkodtat (!) és az utolsó pillanatig fenntartja a néző érdeklődését. Külön csemege, hogy női melleket ilyen szépen magyar filmben nem mutatott még meg soha senki. (Farkas Balázs)

Értékelés: 8,5/10

Coming Out bemutató
Bonyhádi Zoltán

Mucsi alakítása világbajnok, Oscart neki!

Sok magyar filmet láttam már, volt "szerencsém" megmártózni már a romantikus vígjátékok műfajában is Csányi-Fenyő vonalon, és mindig volt egy kis ciccegés a részemről a végefőcím alatt. Vagy az volt a bajom, hogy kiszámítható, vagy az, hogy sablonos, illetve annyira mesterkélt, hogy az már zavart (persze azért volt köztük egy-két jó darab is). A Coming Out alatt nem éreztem, hogy erőltetni akarna valamit a film, nem lett szájbarágós, tömeges szórakoztatásra készült és jól. Volt a filmben egy-két izzadtságszagú jelenet, de ezek mind rövidek voltak. Az apró részletek, egy csörgő mobil, a háttérzene és miegymás kifejezetten feldobta az egész hangulatát, nem untam, szórakoztatott.

A vége felé megijedtem, hogy idáig jól ment és most el fogják rontani, berántják a sablont, de nem! No nem valami óriási fordulatról beszélek, csupán nem ment el abba az irányba, amitől csöpögőssé vált volna. Ja és Mucsi alakítása világbajnok, Oscart neki! Én kifejezetten élveztem, ez már a második magyar film a sorban, ami tetszett, mert az Isteni műszak is szerintem telitalálat lett. Remélem legalább ilyen lesz az alap a hazai gyártás színvonalában, ha ez a két film nem elég a nézők becsalogatására, az elismerésre, akkor már nem is tudom mi kell a népnek. (Garai Antal Atom)

Ha a műfajában kell pontozni, akkor 10/9. Ha en bloc magyar filmek közt, akkor 10/8, mert erre emlékezni fogok.

Coming Out bemutató
-

Senki sem akar a meleg hímekből pinabubusokat faragni

Na, ha ez nem jön be a magyar közönségnek, akkor menthetetlenek vagyunk, lehet bedarálni a hazai filmipart. Bármennyire szeretnék fanyalogni, nem megy: ezt a homofóbnak kikiáltott szórakoztatóipari terméket ügyesen kitalálták. Szerettem Orosz Dénes forgatókönyvíró-rendező vizuális poénjait, rég láttam ilyet hazai moziban. (Talán utoljára a Kaméleonban). A történettel sincs bajom, aki kirekesztőnek bélyegzi, az rosszindulatú, vagy nincs humora. Az üljön le sörözni a náci rokonokkal, majd meglátja.

Örülök a témaválasztásnak, hogy lett egy ilyen magyar film, amely a homoszexualitást mint élhető alternatívát mutatja - még ha ilyen gyáván és sekélyesen is. Fő erénye a humor mellett a színészválasztás és a életszagú párbeszédek. Ettől is működik a film. Egyetlen bajom vele, hogy túlságosan prűd és óvatos, de a magyarnak ennyi épp elég, legyenek bátrak a holland filmesek. De nincs szó átnevelősdiről: senki sem akar a meleg hímekből pinabubusokat faragni. A Coming out éppen az ellenkezőjét hirdeti: mindig érdemes a másságunkat felvállalni. Még akkor is, ha épp az a kínos, hogy nem vagyunk mások.

Két és fél pontot levonok, mert tényleg piszokságnak érzem, hogy egyetlen férfi-férfi csók sem csattan el, hogy nincsenek intim (és őszinte) homoszexuális pillanatok. Pedig nagyon vártam. De nem. És ez tényleg kirekesztő. (Pais-H. Szilvia)

Pontszámom: 7,5/10

Coming Out bemutató
-

A témájából adódó milliónyi csapdát szépen elkerüli

Igen-igen, a tömegkultúra már csak így működik! Klisékben és sztereotípiákban (is) fogalmaz. Néha felületes, máskor esetleg komolytalan ott, ahol nem biztos, hogy illene. De, ugye, azt senki nem egy romantikus komédiától várja el, hogy mélyelemzést adjon az egyébként acsarkodó, komoly morális válságban vergődő és amúgy a bármiféle kisebbségeivel szemben türelmetlen vagy szemforgatóan képmutató Magyarországról? Mert ha nem ezt, hanem egy szórakoztató, kényesen aktuális (aktuálisan kényes) témáról ízléssel beszélő, pergő ritmusú és szép kiállítású filmet keres valaki a hétvégi randira, baráti programhoz vagy felnőttes családi mozizáshoz - az minden megfontolás nélkül üljön be a Coming out-ra. Mert nem fog csalódni.

Néhány országos lap kritikusainak véleményével szemben én Orosz Dénes filmjét egyáltalán nem látom-érzem homofóbnak, a melegeket vagy bármilyen másságukat felvállalókat lenéző alkotásnak. Amit viszont a sajtóvetítésen láttam, az mondjuk például az Igazából szerelem minőségét elérő, jó értelemben vett szórakoztató zsánermozi. Pontosan átgondolt dramaturgiával, egészen kreatív és következetes motívumhasználattal, épkézláb módon megformált karakterekkel, élvezhető párbeszédekkel. A témájából adódó milliónyi csapdát pedig egészen szépen elkerüli. Magam mindenit csak rábeszélek, hogy nézze meg. (Vágvölgyi András)

8/10 (mondjuk)

Coming Out bemutató
-

Összesített pontszámunk: 8/10


Coming out 96’

Erik (Csányi Sándor) az ország leghíresebb meleg személyisége, rádiós műsorvezető, aki büszkén vállalja másságát. A napi atrocitásokat könnyedén kezeli, nem zavarja a reggelente fejéhez vágott tojás a szerkesztőségnél, vagy a mogorva szomszéd, Pecsák úr (Mucsi Zoltán) ellenszenve sem, derűs jelleme pedig nem csak a műsorába telefonálóknak segít elfogadni önmagukat, hanem a körülötte élőknek is egyfajta példaképként szolgál. Erik lelkesen készül esküvőjére kedvesével, Balázzsal (Karalyos Gábor), ám egy balesetet követően váratlanul szokatlan változást észlel magán: látványosan vonzódni kezd elgázolójához, aki egyben kezelőorvosa (Tompos Kátya) is. A kórházból kikerülve csak fokozódik zavarodottsága, amikor is kényszeresen utána fordul minden csinos nőnek. Ám ez még csak a kezdet, és Erik zavarba ejtő helyzetkomikumok sorában igyekszik tisztába kerülni saját magával, miközben megpróbálja széteső életét is egyben tartani. A szerelem útjába azonban semmi sem állhat: a kérdés már csak az, hogy kinek a szerelme fontosabb számára?

Coming out trailer

szereplők:
Csányi Sándor (Erik)
Karalyos Gábor (Balázs)
Mucsi Zoltán (Pecsák úr)
Tompos Kátya (Linda)
Für Anikó (Júlia)
Gyabronka József (Kálmán)
Nényei Klára (Fanni)
Borbély Alexandra (Fruzsina)
Simon Kornél (Áron)
Hegedűs D. Géza (Vilmos)
Takács Kati

A szombathelyi vetítések időpontjait itt megtekintheti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra