Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megnéztük a Csaba utcai felüljárót

Már látszik, hogyan is néz majd ki az új szombathelyi vasúti felüljáró. Ha minden igaz, másfél év múlva készen lesz.

Három évvel ezelőtt vált bizonyossá Fellélegezhet a Thököly és a Zanati út? Megépül a Csaba utcai felüljáró 2008. December 23. 07:53 , hogy a Csaba utcában megépül a vasúti felüljáró. Két dolog is kellett mindehhez, először is az, hogy a GySEV átvegye a MÁV-tól a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal működtetését, majd az, hogy a vasúttársaság sikeresen pályázzon uniós támogatásért.

Autók felül, többiek alul

Miután mindkettő megvalósult, el is kezdődött az építkezés Nekilátnak a szombathelyi Csaba úti felüljárónak 2011. May 12. 23:12 az idén nyáron, és változtak a forgalmi szabályok Ideiglenes forgalomkorlátozások a Csaba utcai vasúti átjárónál 2011. July 22. 11:05 is. Most pedig az illetékesek úgy látták, éppen ideje, hogy bemutassák az eddig elvégzett munkát, és azt, hogyan is néz majd ki az új felüljáró.

Bemutatták az épülő Csaba utcai felüljárót
Hatalmas méretek
Bonyhádi Zoltán

Az biztos, hogy már érzékelhető, mekkora is lesz, és hogyan néz majd ki létesítmény. Hát, nagy. Hiszen az autós forgalom a vasúti pálya felett halad majd, a gyalogosoknak és a bicikliseknek marad az aluljáró. És éppen azért nagy az egész, mert túl meredeken egyik útpályát sem lehetett megoldani.

Most még csak a váz áll, és az aluljáró betonfalai készültek el, de így is el lehet képzelni, hogyan is zajlik majd itt a közlekedés. Nyilvánvalóan gyorsabban, mint korábban, hiszen az itt haladó vasúti pályán sűrűn járnak a vonatok, az állomás közelsége miatt a tolatások is elérnek idáig, így olykor félórát is várhatott az autós, hogy átjusson.

Volt némi tiltakozás

A szakemberek szerint a hosszú várakozásnak tudható be, hogy az autós forgalom nagy része inkább a Zanati és a Thököly utcát választotta, még akkor is, ha be kellett ezért menni a belvárosba. Azt remélik, a gyorsabb haladás miatt a későbbiekben a Csaba utcát használják majd. Ráadásul sokkal biztonságosabb lesz a vasúti átjáró, hiszen a közúti járművel és a vonatok nem találkoznak szintben egymással.

Volt ugyan némi lakossági tiltakozás A Csaba utca és a GYSEV – Uniós pénzek, megértő lakosság 2009. June 10. 19:06 , hiszen a Csaba utca a Szent Gellért utcában folytatódik, és az ott lakók attól féltek, hogy zavarja majd őket a megnövekedett forgalom.

A beruházás egyébként része annak a nagy projektnek, amely a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal teljes felújítását, villamosítását jelentette. Ez már befejeződött, gyorsabb, halkabb vonatok járnak errefelé, ráadásul gyakrabban is, hiszen az osztrák forgalom egy része is errefelé halad.

Még másfél év

A tervek szerint 2013 januárjára készül el a felüljáró. Nagyon sok munka van még hátra, a külcsín rendberakása mellett még dolgoznak a gépészeten és a töltéseken is. A kivitelező munkatársai azt tervezik, hogy jövőre már csak a klasszikus útépítési munkák és a környezet rendbetétele maradjon.

Az alul- felüljáró egyébként 1,7 milliárdba kerül, az összeg része annak a 48,6 milliárdnak, amit a teljes vasútvonal felújítására költenek. Ebből 41,3 milliárdot áll az Európai Unió, a többit a GySEV, valamint a magyar és az osztrák állam finanszírozza közösen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ideiglenes forgalomkorlátozások a Csaba utcai vasúti átjárónál

A Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítési munkálatainak keretében megvalósuló felüljáró-építés miatt július 25-től forgalmi rendi változások lépnek életbe.

Nekilátnak a szombathelyi Csaba úti felüljárónak

A tervek szerint az autók egy hét pilléren álló, 155 méter hosszú felüljárón közlekedhetnek. Az úttest kétszer egysávos lesz.

A Csaba utca és a GYSEV – Uniós pénzek, megértő lakosság

A GYSEV két éve kezdte el a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítését, nagyjából 50 milliárd forint értékű beruházás előkészítését. Finiselnek, beszámoltak.

Fellélegezhet a Thököly és a Zanati út? Megépül a Csaba utcai felüljáró

A GYSEV beruházásának köszönhetően jövőre elkezdhet épülni a Csaba utcai vasúti felüljáró. A beruházás 3 milliárd forintba kerül a Zrt.-nek, Szombathelynek azonban egy fillérjébe sem. A Sopron - Szombathely - Szentgotthárd vonal felújítása összesen 48 milliárd forint lesz. A pénzt uniós támogatással teremtik elő.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra