Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig csökken a munkanélküliség Vas megyében

A számok nem igazolják a kormányzati kommunikációt. És a bizonytalanság még itt van a levegőben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a koronavírus-járvány sokként hatott a világgazdaságra, és ebből a sokkból Magyarország sem maradt ki.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Habár a kormányzati kommunikáció igyekszik tompítani a bajt, sőt győzelemként beállítani a történtekent, a KSH számai drámai visszaesést mutatnak:

2020 második negyedévében a hazai GDP 13,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és régiónk szemszögéből még sötétebb az ég: az ipar 20,1, ezen belül a feldolgozóipar 21,7%-kal zsugorodott .

György László államtitkár mindeközben a múlt hónapban ecsetelte a gazdaságvédelmi akcióterv sikerét és a regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenését.

Ennek az optimizmusnak nemcsak a GDP drámai zsugorodása mond ellent, de ha megnézzük a munkanélküliségi adatokat, azt látjuk, azok közel sem olyan megnyugtatók, mint György László szavai.

Nem azt mondjuk, hogy drámai, de az látszik, hogy a korábbi kedvező munakerőpiaci helyzet már a múlté.

A Vas megyében például márciustól megnövekedett meg a munkanélküliség, hogy aztán májusban tetőzzön 8439 fővel . A nyár második felében valóban tapasztalható volt némi csökkenés, de a júliusi szám (7801) még mindig 92 százalékos (!) emelkedést jelent a januári értékhez (4062) képest.

Nem egy diadalmenet, főként ha hozzátesszük, hogy a határok újbóli meg nyitásával minden bizonnyal számos regisztrált álláskereső visszament Ausztriába dolgozni.

A járásokra bontott adatok – különösen a szombathelyi számok - jól mutatják a folyamatot: a tavaszi megugrást, a nyári tetőzést, majd a csigalassúságú javulást, ami stagnálás közeli állapot.

A régiós adatok azt mutatják, hogy Zala megyében nagyon hasonló a helyzet. Győr-Moson-Sopronban jelentősebb a munkanélküliség csökkenése, de ott is nehéz tisztán látni az ingázók nagy száma miatt, és az is látszik, hogy a számok egy jóval alacsonyabb alapról indultak.

További nyugtalanságra adhat okot, hogy a járvány ismét felpörögni látszik. És akkor ott vannak még a világgazdaság bizonytalanságai, kiegészítve azzal, hogy a kormány is meg tudja lepni a hazai gazdasági szereplőket, amire példa az elmúlt napok határzár-mizériája.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés