Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Csak ne essen nagy hó és legyen szerencsénk!” – Vas megye felkészült a télre

Elmentünk a koordinációs értekezletre, így már jobban értjük, mi miért történik majd. Az úttisztítás csak a jéghegy csúcsa.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombathelyi mérnökségétől meghívót kaptunk csütörtökre egy megyei télindító sajtótájékoztatóra.

Érdekes téma, hiszen minden télen esik a hó, minden télen gondot jelentenek a csúszós utak, és – valljuk be – minden télen szidjuk a Közutat, hogy miért nem takarítják elég gyorsan a havat.

Így a tudósító meg is jelenik a Közút Tátika utcai központjában, ahol először rácsodálkozik a sajtótájékoztató létszámára, lehetünk vagy ötvenen a nagyteremben, aztán kiderül, valójában egy téli felkészülési koordinációs értekezleten van, és a főszereplő nem annyira a Közút és a sajtó, hanem mindenki, aki érintett a kérdésben, pontosabban azon szervezetek, akik tagokat delegálnak a Vas Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoportjába.

Józing Antal

A Közút és a katasztrófavédelem szakemberein kívül itt vannak a rendőrök, a mentők, a közlekedési cégek (GYSEV, MÁV, ÉNYKK) képviselői, az E-On és egyéb közműszolgáltatók, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a polgárőrség és a Vas megyei városok képviselői.

Ők röviden beszámolnak arról, hogyan és miként állnak a felkészüléssel, illetve mi változott a tavalyi év óta.

A tudósítónak olyan érzése van, legalábbis a szóbeli összefoglalók alapján, hogy elég flottul mennek a dolgok, és mindenki tudja, mi a dolga.

Józing Antal

Ugyanakkor időjárásról lévén szó, az is a teljes igazsághoz tartozik, amit az egyik résztvevő így fogalmaz meg:

Csak ne essen nagy hó és legyen szerencsénk!

Még ezt megelőzően Bognár Balázs tűzoltó ezredes és Poór Balázs tűzoltó alezredes a katasztrófavédelem szempontjából ad tájékoztatást, illetve magyarázza el a rendszer működését, különös tekintettel a Katasztrófavédelmi Munkacsoport tevékenységére.

Téli koordinációs értekezlet
Kattintson a képre a galériához!
Tánczos Mihály

Kiderül, hogy ami egy esetleges szükséghelyzetben egyértelműnek tűnik, az a valóságban bonyolult és alapos szervezettséget kíván, és az utak állapota – amit mi, kívülállók talán a legfontosabbnak gondolunk – csak a jéghegy csúcsa.

Merthogy oda kell figyelni az energiára, a közművek működésére, a veszélyes üzemekre, az alapvető ellátásra, az áruszállításra, a betegek kórházba- és kezelésre juttatására, a hóban rekedtek mentésére, a kamionforgalomra, a horvát és szlovén autópályák lezárására, az egyedül élő idősekre, a melegedők telítettségére és még meglepően sok mindenre.

És habár a kommunikációt – többek között egy EU-pályázatnak köszönhetően – egyre fejlettebb eszközök segítik, azért mindez egy együtt nem is annyira egyszerű.

Téli koordinációs értekezlet
Kattintson a képre a galériához!
Tánczos Mihály

És ha már a kommunikációnál tartunk: a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy folyamatosan tájékozódjanak, és név szerint is megemlítik a

VÉSZ

applikációt.

Horváth László, a Magyar Közút Kft. megyei igazgatója a közlekedés szempontjából beszél a téli felkészülésről.

Megtudjuk, hogy az utak tisztításának a sorrendje a következő: először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Érdekes, hogy szakemberek három csoportja osztják az utakat a téli takarítás szemszögéből.

Őrjáratos védekezés:
(Az I. II. III. osztályba sorolt utak (gyorsforgalmi utak, egy és kétszámjegyű utak főutak). Az az útszakasz, amelyen a védekezés a teljes hosszon, rendszeresen, vegyi- vagy érdesítő anyaggal történik, a síkosság függvényében.

Őrjáratos védekezés Vas megyében. Kattintson a képre a nagyításhoz!
Magyar Közút

Rajonos védekezés:
A IV. V. osztályba sorolt utak.Az olyan út, ahol a védekezés nem terjed ki a teljes hosszra és maga a védekezés szakaszosan történik (ívek, emelkedők).

Rajonos védekezés Vas megyében. Kattintson a képre a nagyításhoz!
Magyar Közút

Fehér utak:
Az olyan út, ahol – a vonalvezetés és forgalomnagyság, illetve hálózati szerep miatt – síkosság elleni védekezés nincs. A hó eltakarítása az őrjáratos és a rajonos útszakaszok után ütemezhető úgy, hogy biztosítsa az út személygépkocsival való járhatóságát.

Az alábbi térkép pedig azt jelzi, hogy Szombathelyen melyik út téli üzemeltetése tartozik a Közúthoz.

Magyar Közút

Az is érdekes, hogy vannak olyan utak, amelyeket lezárnak, ha nagyobb baj van. Ezek ugyanis közlekedés szempontjából nem fontosak, nélkülük is el lehet jutni mindenhova a megyében, takarításuk ráér később.

Magyar Közút

A megyének 32 gépe van, ebből 12 Mercedes és Renault idén érkezett. Ehhez jönnek még a partnerek, illetve szükség esetén a céges átcsoportosításokkal érkező gépek.

Józing Antal

A Vas megyei Közút tárolóiban jelenleg 7800 tonna só van, alapesetben ennek elégnek kell lenni – mondja reménykedve Horváth László, hozzátéve, hogy tavaly ennél több fogyott.

Téli koordinációs értekezlet
Kattintson a képre a galériához!
Tánczos Mihály

Az említett gépeket, amelyekkel bizonyára találkozunk majd a megye útjain, meg is lehetett tekinteni a cég udvarán.

Szóval jöhet a tél, mi pedig már egy kicsivel jobban értjük, mi történik és miért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra