Csaknem 5 milliárd forintból fejleszti Szombathely áramhálózatát az E.ON

A tervek szerint 2025-re el is készül minden.

Nemzetközi együttműködésen alapuló áramhálózat fejlesztési program indult az Északnyugat-Dunántúlon az E.ON Hungária Csoport részvételével. A százmilliárdos gigaprojekt felkészülés a jövőre, a napelemes rendszerek további térnyerésére, és válasz a térség gazdasági fejlődésével folyamatosan növekvő lakossági és vállalkozásoktól érkező energiaigényekre.

Mindezt okos megoldásokkal, egyaránt alkalmazkodva az ügyfelek szokásaihoz és a termelők igényeihez. Szombathelyen 4,7 milliárdos fejlesztés valósul meg a program keretében - közölte az E.ON.

„A Danube InGrid projekt jól szemlélteti az E.ON Hungária Csoport elkötelezettségét, hogy a megújuló termelésre és a partnerek igényeire fókuszáló, modern, hatékony és stabil villamosenergia-hálózatot fejlesszen. Beruházásunk további fejlesztéseket alapoz meg, újabb háztartási méretű vagy kiterjedt napelemes rendszerek telepítésére ad lehetőséget, valamint biztosítja a gazdaság szereplői számára, hogy terjeszkedési, növekedési céljaikat valóra váltsák. Szombathely esetében máris látható, milyen lehetőségek nyílnak meg az áramhálózat fejlesztése nyomán” – nyilatkozta Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

Mint mondják, az új beruházások hozzájárulnak Szombathely további gazdasági növekedéséhez és versenyképességéhez. A közelmúltban a megyeszékhelyen több létesítmény is jelezte, hogy jelentős bővítést tervez, ezért több villamos energiára lesz szüksége.

Egyre növekednek a lakossági energiaigények is, a város északi és nyugati részét ellátó transzformátorállomás már elérte kapacitása határát. Az E.ON ezért egy új, zöldmezős beruházásban megvalósuló új transzformátorállomás építése mellett döntött, ami jelentősen javítja a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását.

„Az E.ON által 4,7 milliárd forintból megvalósuló új vezetékrendszer kiépítése és az új transzformátorállomás megvalósulása Szombathely jövője szempontjából is fontos beruházás. Egyik oldalról közelebb kerül a város ahhoz, hogy megújuló, környezetbarát energiaforrásokat használjon napelemes rendszerek térnyerése által. Másrészről lehetőség nyílik majd az új északi iparterület megfelelő áramellátásának kiépítésére és biztosítására, mely így még inkább hozzájárul a város gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési céljainak megvalósulásához” – emelte ki Nemény András polgármester.

A Szombathely északi részén telepítendő E.ON transzformátor állomás számokban:

 • 4,7 milliárd forint értékű befektetés a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt
 • 2x40 MVA teljesítmény
 • 2 db 132 kV–os mező telepítése
 • 22 kV-os, 2 szakaszból álló gyűjtősín, mely 12 középfeszültségű leágazást táplál
 • 11 kV-os, 2 szakaszból álló gyűjtősín, mely 18 középfeszültségű leágazást táplál
 • 9 km kétrendszerű távvezeték építése
 • 9 km optikai kábel építése
 • 13 km középfeszültségű földkábel építése
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet