Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így borította be Európát az atomfelhő

Magyarországot 1986. április 29-én este érte el a csernobili atomerőműből indult szennyezés.

1986. április 26-án robbant fel a Kijev melletti Csernobil atomerőműve. Azóta kiderült, hogy átgondolatlanul végeztek el egy terheléses kísérletet, a reaktor megszaladt, és robbanás következett be.

A csernobili atomerőmű 4-es blokkja a robbanás után
Nyugat.hu

A hatóságok sokáig titkolóztak, kisebb meghibásodásról beszéltek, és arról, hogy csupán két áldozata volt a robbanásnak. Azóta tudjuk, hogy a radioaktív szennyezés egész Európát elérte, a legnagyobb terhelést Észak- és Nyugat-Európa kapta.

Magyarországot április 29-én, este érte el a felhő, északi irányból, ennek ellenére a hatóságok nem adtak ki figyelmeztetést, május 1-jén szabad ég alatt gyülekeztek az emberek, a szokásos felvonulásra.

Az isrn.fr francia weboldal videóján órákra, sőt, percekre lebontva mutatja meg, merre és milyen gyorsan terjedt el a radioaktív fertőzés.

Nem támogatott video formátum
Video: Forrás: isrn.fr

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video