Így borította be Európát az atomfelhő

Magyarországot 1986. április 29-én este érte el a csernobili atomerőműből indult szennyezés.

1986. április 26-án robbant fel a Kijev melletti Csernobil atomerőműve. Azóta kiderült, hogy átgondolatlanul végeztek el egy terheléses kísérletet, a reaktor megszaladt, és robbanás következett be.

A csernobili atomerőmű 4-es blokkja a robbanás után
Nyugat.hu

A hatóságok sokáig titkolóztak, kisebb meghibásodásról beszéltek, és arról, hogy csupán két áldozata volt a robbanásnak. Azóta tudjuk, hogy a radioaktív szennyezés egész Európát elérte, a legnagyobb terhelést Észak- és Nyugat-Európa kapta.

Magyarországot április 29-én, este érte el a felhő, északi irányból, ennek ellenére a hatóságok nem adtak ki figyelmeztetést, május 1-jén szabad ég alatt gyülekeztek az emberek, a szokásos felvonulásra.

Az isrn.fr francia weboldal videóján órákra, sőt, percekre lebontva mutatja meg, merre és milyen gyorsan terjedt el a radioaktív fertőzés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video