Csernobilhoz fogható ökológiai katasztrófa készülődik

Egy elhagyott szibériai vegyipari üzem olyan környezeti katasztrófát okozhat, mint amilyen az 1986-os csernobili nukleáris baleset volt - erre figyelmeztettek most az orosz hatóságok.

Az Uszoljekhimprom nevű gyár klórt és egyéb vegyi anyagokat termelt az irkutszki régióban, Szibériában, de csőd miatt 2017-ben végleg bezárt. Ugyanakkor az üzem területén maradtak mérgező anyagok - hívta fel a figyelmet az állami környezetvédelmi hatóság, a Roszprirodnadzor a The Moscow Times beszámolója szerint.

A szervezet vezetője, Szvetlana Radionova tegnap elmondta, hogy nemrégiben meglátogatta a gyárat, és többek között olyan olajhulladékkal teli kutakat talált, melyek bármikor felrobbanhatnak, illetve belefolyhatnak az Angara folyóba.

Azonnal cselekednünk kell, különben egy ökológiai Csernobillal nézünk szembe - mondta az Ivesztyijának adott interjúban. Senki sem tudja, hogy mi van ott - tette hozzá, megjegyezve, hogy óriási mennyiségben talált ottmaradt higanyt, melynek "higanytalanítására" lett volna szükség. Emellett különböző tartályokat is, melyek egy része veszélyes és ismeretlen vegyi anyagokat tartalmaz.

Ez egy óriási és veszélyes gyár egy félig elpusztított államban, melyet a tulajdonosai a végletekig kimerítettek, majd magára hagyták - jegyezte meg. A gyár tulajdonosai nem reagáltak a kijelentésekre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra