Csigaméreg végzett Ipkovich kutyájával

Szombathely volt polgármestere imádta a kutyáját, rendszeresen sétáltatta Oladban. Linda a napokban utcára szórt csigamérget evett, ami ellen nincs ellenszer. Az eb kimúlt.

Az egész Ipkovich család megkönnyezte a kilenc éves németjuhász, Linda elvesztését. Dr. Ipkovich György rendszeresen sétáltatta Oladban a kutyáját. Korábban több helyen is elmondta, hogy mennyire megnyugtatják, kikapcsolják ezek a séták. Idős berni pásztora két éve pusztult el, Linda azonban még csak felnőtt korban volt, élhetett volna. Az állat pusztulását csigák ellen utcára kitett metaldehid tartalmú méreg okozta. A volt szombathelyi polgármester, aki jelenleg országgyűlési képviselő, azt hallotta, nem az ő kutyája evett egyedül a méregből, a környéken több kutya is elpusztult. Ez az eset is felhívja a figyelmet arra, mennyire felelőtlenül bánnak néhányan a mérgekkel.

Nincs ellenszer

-

A metaldehidre nincs ellenszer, a felvett méreg mennyiségétől függ a mérgezés kimenetele. Otthon a gazda semmit nem tud tenni. Az állatorvos görcsoldókkal és infúzióval próbálhatja megmenteni a kutya életét. Az ebek sokszor már menthetetlenül érkeznek, de azért sikertörténetek is akadnak

– válaszolt megkeresésünkre dr. Varju Gábor, a Non-Stop Állatkórház állatorvosa. -

A méreg elfogyasztása után a kutyák idegrendszeri tüneteket produkálnak, görcsös összerándulások jelentkeznek náluk. Amíg a patkánymérget evett, súlyos belső vérzésekkel érkező kutyák a végső fázisban is jól gyógyíthatók, addig a csigamérget evő kutyáknál sokkal kisebb az életben maradás esélye, mert erre nincs ellenméreg.

Lina belepusztult a csigaméregbe
Dr. Ipkovich György

Az állatorvos szerint a legtöbb esetben nem szándékos mérgezés, hanem figyelmetlenség, vagy gondatlanság vezet a kedvencek pusztulásához. Sokan nem veszik komolyan a mérgekre írt figyelmeztetéseket és eszükbe sem jut, hogy a meggondolatlanul kihelyezett méreg más állatokra, vagy éppen az emberre is veszélyes lehet. A csigák elpusztítására használt granulátum a kutyáknak is csábító szagú, így séta közben boldogan eszik fel azt a földről. Hasonló a patkányméreg és a fagyálló folyadék is, ami édeskés illatával csábítja a nassolni akaró ebeket. Van, amikor a gazdák mérgezik meg kedvenceiket, ilyen például a kutyákra kifejlesztett kullancs és bolhariasztó csepp, ami a macskáknál mérgezési tüneteket okoz.

Az Állatkórházban a napokban nem kellett ellátni csigamérget evett kutyát és erről számoltak be a Vízöntő utcai Állatorvosi Ambulancián is.

-

A csigamérget evett kutya a mérgezés rapid lefolyása miatt sokszor nem kerül állatorvos elé, mert elpusztul, mire beérnének vele. A mérgezés tünete, a sűrű összerándulás jellegzetes, aki egyszer látott ilyet, az többet nem felejti. A kutya ilyenkor már félig öntudatlan állapotban van, ezért előfordul, hogy nem is nyüszít, csak fekszik és rángatózik,a gazda pedig így későn veszi észre, hogy nagy a baj. Januárban volt utoljára ilyen kutyánk, ő szerencsére meggyógyult. Ott a gazda tartotta olyan helyen a mérget, ahol az állat hozzáfért

– tudtuk meg az Ambulancia orvosától.

Vannak alternatívák

Sokan kényelmi szempontból választják a mérget a kiskertekben és az utcákon is a vélt, vagy valós kártevők ellen. Minden évben előfordul olyan hobbikertész, aki magát, vagy családját, ismerőseit is megmérgezi a nem szakszerűen használt mérgekkel. Az utcai méregelhelyezés viszont már büntetőjogi kategória is lehet, amennyiben sikerül bizonyítani, ki helyezte ki a mérget közterületre. A csigákhoz visszatérve: számos olyan módszer ismert, aminek segítségével emberre és állatra veszélyes mérgek nélkül is távol tarthatók, vagy megölhetők a nem kívánatos puhatestűek. Nemrégiben mi is beszámoltunk egy szerkezetről Sokkolni kell a csigákat 2012. May 06. 14:55 , de 10 másodperc kereséssel egy hosszú listát is találtunk, amit ide kattintva Olvasóink is átböngészhetnek.

Ezek használata segít elkerülni az olyan eseteket, mint ami cikkünk elején olvasható. Sok családban a kutya is családtagnak számít, így a hűséges társ elvesztése komoly lelki traumát okoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló