A csirkét és nyulat hagyjuk máskorra - Mit együnk és mit ne szilveszterkor és újévkor?

Összegyűjtöttük a hiedelmeket, hogy ne ezen múljon 2022.

„Szilveszter éjjelén nem szabad halat enni, mert elúszik a szerencse. Vagy éppen ellenkezőleg, a pikkely a pénzt jelenti?”

A fenti párbeszéd a minap hangzott el a szerkesztőségben, ami megerősített minket abban, hogy nem ártana átismételni, mit is tart a népi hiedelem – ha úgy tetszik bölcsesség – arról, hogy mit szabad és mit nem szabad ilyenkor fogyasztanunk.

Habár több étel körül is vita folyik, de azért kirajzolódnak az általános szabályok.

Mit együnk szilveszterkor?

Bármit. A szilveszter az év utolsó napja, így nem vonatkoznak rá az újévi hiedelmek, amelyeknek az az alapjuk, hogy amiket az év első napján elsőként teszünk (és eszünk), azok meghatározzák az egész évet.

Így szilveszterkor elvileg ehetünk csirkét, rákot és mindent, csak éppen nem túl praktikus ezeket éjfélkor eltüntetni az asztalról, ráadásul másnap a maradékot sem tudjuk elfogyasztani.

Mit ne együnk újévkor?

 • Csirkét és pulykát, mert szét- és hátra kaparják a szerencsénket. Ráadásul a pulyka haragot is gerjeszt, veszekedést hoz.
 • Nyulat, mert az elfut a szerencsénkkel.
 • Rákot, mert az hátrafelé mozdítja a szerencsénket.
 • Halat, mert nyálkás, nehezen megfogható, kicsúszik a kezünk közül. Van, aki szerint a pénzhozó pikkelyek miatt érdemes megkockáztatni, csak a farkánál kell kezdeni.
 • Mit együnk?

 • Malacot mindenképpen, mert az előrefelé túrja ki a szerencsénket. Ezért jó, ha a szilveszteri buliban a virslink disznóhúsból készül.
 • Lencsét, mert minden egyes lencseszem azt a pénzt jelképezi, ami majd a házhoz áll az új évben. Elvileg helyettesíthető borsóval, babbal vagy rizzsel, de a lencse a biztos.
 • Rétest, mert minél hosszabb a rétesrút, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk.
 • Gyümölcsöt, mert ettől gyümölcsöt hoz a munkánk az új évben.

  Egyét tudnivalók

  A hagyomány szerint az újévkor elfogyasztott ételeknél mindig hagyjunk valamennyit a tányéron, mert akkor mindig lesz mit ennünk, és az is ajánlatos, ha újév napjára a konyhában, spejzben feltöltjük a készleteket.

  Források: Babonák könyve, Mindmegette.hu, Szilveszter.hu.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód