Angyal József, okleveles adószakértő az M1 Ma délelőtt című műsorában mondta el, hogy hiába csökken a csirkehús és a tojás áfája, könnyen úgy járhatunk, mint korábban a sertéshússal.
Az adóhatóság trükközik
Nem biztos, hogy érzi majd a fogyasztó az áfacsökkentést
- szögezte le már a beszélgetés elején Angyal József. Mint mondta, januárban még valóban olcsóbbak lesznek, de amint nő a kereslet a termelő és a kereskedő is emelni fog az árakon.Pár hónap tehát, és a fogyasztó nem érez majd semmit.
Angyal felhívta rá a figyelmet, hogy a sertéshús áfájánál ugyanígy volt, de leginkább az éttermekre vonatkozó szabályokat emelte ki. Mint ismert, az éttermekben 27 százalékról 18-ra csökken az áfa, egészen addig, amíg valaki be nem csomagoltatja a maradékot, mert ekkor visszaugrik 27 százalékra.
A riporter próbálta menteni a menthetőt:
jól értem, hogy a csökkentés önmagában jó, csak lehet, hogy trükközni fognak a boltok vagy éttermek?
Angyal azonban nem akarta színezni a valóságot:Nem, rosszul értette. Nem ők trükköznek, az adóhatóság trükközik.