Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csökkent az ipar termelése

A járműgyártás visszaesése húzza le az átlagot.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legfrissebb adatai szerint az ipari termelés volumene 3,7%-kal visszaesett szeptemberben az előző év azonos időszakához mérten.

Az adatok szerint az ipari export volumene 3,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét adó két ágazat közül a 38%-ot képviselő járműgyártás kivitele 1,9%-kal emelkedett. A feldolgozóipari export 15%-át kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 2,9%-kal csökkentek.

Illusztráció
BZ

Az ipar belföldi értékesítés 5,0%-kal, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6%-kal kisebb volt Magyarországon az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül ötben emelkedett (0,2 és 4,4% között), a többi alágban 0,6 és 27% közötti mértékben csökkent a termelés az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipari termelés 32%-át kitevő járműgyártás kibocsátása 0,6%-kal elmaradt az egy évvel ezelőtti kiemelkedően magas bázisszinttől A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 97%-át adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 4,1%-kal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 2,7%-kal nőtt.

A feldolgozóipari termelésből 12%-kal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,6%-kal mérséklődött. Az iparág legnagyobb alágazata, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 5,7%-kal csökkent az adatok szerint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra