Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

16 méter magas házat is építhettek volna a szombathelyi Csónakázótó szigetére

Ehhez csak el kellett volna fogadni a Rendezést Terv tervezett módosítását. Valaki ezt is akarta, majdnem sikerült is neki, de lebukott...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tervezett módosítás nem kerül előterjesztésre – ezt a szép magyar nyelven megfogalmazott mondatot találtuk a közgyűlési anyagban. Pedig korábban ijesztő híreket hallottunk.

Ez a város egyik legjobb helye

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A Rendezési Terv szabályozza például azt, hogy a város egyes területein milyen tevékenységet lehet végezni, milyen magasak lehetnek az épületek, és egy-egy telek mekkora részét lehet beépíteni. A módosítások általában valakinek a kérésére történnek, vannak persze kivételek. A mostani is ilyen.

A Csónakázótó keleti partja
Forrás: googlemaps.com

A Csónakázótó környéke jelenleg pihenési és sportcélokat szolgál. Itt van a tóparton végigfutó Kenderesi majd Liget utca, mellette pedig – a Bartók B. körút felől nézve jobbra – a Tófürdő, a műjégpálya, a kemping. Majd fás, bokros terület egészen az Árkádiáig. Erre a részre tervezik a tavaly bejelentett luxusszállodát Négycsillagos szálloda épül Szombathelyen, elmondjuk hová! 2015. December 11. 11:43 .

Nemrég megírtuk, hogy a kempingnek új tulajdonosa van Egy frissen alakult cég vette meg a szombathelyi kempinget 2016. March 31. 09:07 , egy tavaly alakult cég, ami megalakulása után egy hónappal már meg is vette a 350 millió értékű ingatlant.

Hirtelen átváltozna lakóövezetté

A jövő heti közgyűlés módosítja a Rendezési Tervet. Információink szerint a sok apró változtatás közé berakták volna, hogy lakóövezetbe sorolják a területet a Tófürdőtől egészen az Árkádiáig húzódó résszel együtt. Ami azt jelentené, hogy a város egyik legszebb és legértékesebb részén akár többemeletes társasházakat, lakóparkot is lehetne építeni. Most el se tudjuk képzelni, hogy ezt a város megengedné, de elméletileg akár a szigetre is lehetne építkezni, vagy a környék vendéglátóhelyeire több emeletet felhúzni. Vagyis, a város legértékesebb zöldterületét engednék beépíteni.

A kempingben is lehetne társasházakat építeni
Jánosa Dávid Péter

A kemping egyébként közel tíz évig volt a régi tulajdonosoké, akik a kötöttségek miatt nem nagyon tudtak vele mit kezdeni Kempinget, gyárat vegyen! Szombathelyen minden kapható 2014. March 07. 07:50 . Információink szerint az új tulajdonos azonban tavaly már kérelmezte is a kemping területének az átsorolását, de csak az ő területükét. A decemberi közgyűlés rá is bólintott a módosítási tervre, de ez a részlet nem szerepelt a szöveges előterjesztésben, csak a képviselőknek mellékletként eljuttatott cd-n. Kérdés, azt ki nézte meg?

Mindenki a másikra mutogat

Most viszont kibukott az ügy, ami azért is lett kínosabb, mert a tervezetben nem csak a kemping, hanem – ahogyan feljebb írtuk – az Árkádiáig húzódó terület átminősítése szerepel.

Részlet az előterjesztésből
Forrás: szombathely.hu

Miután a baloldal elkezdett kérdezősködni és tiltakozni, hirtelen kitörölték a módosítást a Rendezési Terv változásairól szóló anyagból.

Czeglédy Csaba, a baloldal frakcióvezetője azt mondja, a képviselők is felelősek a történtekért. Hiszen nem nézték meg decemberben a cd-mellékletet, a kormánypárti képviselők is csak most szembesültek, hogy lakóövezetté minősítenék az egész területet. Szerinte az átsorolás kiterjesztésével vagy a kemping átminősítését akarták eltakarni, vagy mások is meglátták ebben az üzleti lehetőséget.

Sportliget. szemben a Derkovits házai - Itt is lehetett volna lakóházakat építeni
BZ

Az biztos, hogy jelenleg nincs gazdája a módosításnak. Állítólag a képviselők és a polgármester sem tudott róla, a hivatal a városi főépítészre mutogat, aki azonban csak egy éve van a posztján. Czeglédy szerint biztos, hogy a főépítész egyedül nem hozna ilyen döntést politikai akarat nélkül. Ám azt még nem tudják, kinek a terve is volt ez az egész.

Valóban érdekes, mi lesz a terület sorsa, és kinek az ötlete lehetett, hogy akár lakópark és többszintes társasházak épülhessenek a Csónakázótó, meg a Sportliget környékén. A jövő heti közgyűlés után talán okosabbak leszünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés