Csütörtökön ismét Szombathelyre érkezik Vágvölgyi B. András

Az író-újságíróval, filmrendezővel délután öt órától a Szimfónia Kávézóban találkozhat.

2024. április 25-én, csütörtökön délután 5 órától újra találkozhatunk Vágvölgyi B. András író-újságíróval, filmrendezővel Szombathelyen. A Szimfónia kávézóba szervezett író-olvasó találkozó témája a filmes szakember legújabb novellás kötete lesz, de aktuális közéleti témák is szóba kerülnek.

Vágvölgyi B. András, a magyar gonzó újságírás egyik legismertebb hazai képviselője, a Magyar Narancs egykori főszerkesztője, egyebek között az 1989 és a Tokyo underground című könyvek szerzője, a Kolorádó Kid című 1956-os témájú nagyjátékfilm rendezője, a ferencvárosi önkormányzati lap főszerkesztője, a szabadelvű magyar értelmiség egyik legismertebb alakja.

Beszélgetést Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus, kultúraközvetítő vezeti.

A Cser Kiadó gondozásában megjelent kötet ajánlójában Spiró György ezt írja a szerzőről és új könyvéről:

A romantikus lelkületűnek született, kiábrándult, ám továbbra is idealista szerző realistán részletező, olykor krimi-hangütésű novelláit tartja kezében az olvasó. Iróniája egyetemes, életmód és irodalmi forma egyaránt megkapja a magáét.

A rendszerváltást megelőző néhány évtől a közeljövőig tartó időszak groteszkül végződő történeteiről nem mindig lehet eldönteni, megtörténtek-e valóban – netalán a szerzővel – , vagy csak a mesélő tréfálkozik velünk. Ha megtörténtek, jó szeme volt és kiváló a memóriája (szorgalmasan jegyzetelt); ha nem történtek meg vagy nem így, akkor a fantáziája eleven, és dicséretesen valósághű.

Az előre kalkulálhatatlan és utólag elképesztő élethelyzetek adta lehetőségeket élvezettel variálja és toldja meg, ha egyáltalán megtoldja. Egyik remeklésében egy koreai származású idős magyar nő és egy erdélyi magyar ex-párttitkár ül egy hanton, két idegen, történetüket a szerző meséli el, és úgy távoznak, hogy még csak nem is szóltak egymáshoz. Írásainak némelyik szereplőjét és kalandjait felismerni vélem.

Az Európáról, Észak-Amerikáról és Kelet-Európáról szóló novellák tárgyi világa hiteles, szinte önmaga paródiája, a szerző az Eörsi Istvánon átszűrt brechti és gombrowiczi szemléletet adja hozzá. A kötet a mesterséges (un)intelligencia jövője felé tart lemondóan, és a végén oda is ér. Nemzedékének vágyait, ábrándjait, olvasmány-, zenei és filmélményeit az élettörténetekkel együtt adja elő, a tudatot és a létet nagyvonalúan fogja egybe.

A kötet a beszélgetés helyszínén is elérhető, illetve dedikálható (a szerző más munkáival együtt). A szerző a Szépírók Társasága tagja.

A program Czeglédy Csaba támogatásával jön létre.

Médiatámogató: Nyugat.hu

Vágvölgyi B. András még tavaly márciusban volt a Nyugat podcastjének vendége. Vágvölgyi B. András egy New York-i közös sétán ábrándult ki Orbán Viktorból 2023. March 24. 19:00 Akkor többek között azt is elmesélte, hogy egy egy New York-i közös sétán ábrándult ki Orbán Viktorból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet