Csütörtökön szúnyogokat irtanak Szombathelyen, máshol még várni kell

Ütemterv van, de a települések külön utakat is járhatnak, sőt kell is nekik.

„Szombathelyi Parkfenntartási Kft. ezúton értesíti a T. Lakosságot, hogy a SZEMP Air Kft. Szombathely településen földi melegködös szúnyoggyérítést végez” – olvasható a város hivatalos weboldalán. Az irtás időpontja: 2024. június 20. napja, a napnyugta utáni órákban.

A közlemény szerint Deltasect Plusz 20 1,2 ULV nevű vegyszert használnak majd az irtáshoz, ami emberre és melegvérű állatokra veszélytelen, viszont méhekre veszélyes.

És máshol?

Egy olvasónk közben azzal kereste meg lapunkat, hogy nem érti, miért nem szerepel Vas megye a katasztrófavédelem heti szúnyoggyérítési ütemtervében, pedig megyénket is sújtja a szúnyoginvázió az árvíz levonulása óta.

Megkerestük a katasztrófavédelmet, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy amennyiben az időjárás lehetővé teszi, Vas megyében a jövő héten, előreláthatóan június 27-28. körül lesz földi kémiai szúnyoggyérítés azon települések belterületén, amelyeken a legnagyobb a szúnyogártalom. Ez a megyeszékhellyel együtt több mint hetven települést érint a megyében.

Azt, hogy melyik napon, mely településeken, milyen eljárással dolgoznak a szakemberek, hétfőn teszik majd közzé a katasztrófavédelem weboldalán - tudtuk meg. A Heti programoknál elérhető a részletes településlista, valamint annak térképes ábrázolása is.

Válaszukban megjegyzik, március eleje óta országszerte, így Vasban is rovarbiológusok elemzik a szúnyoglárvák és a kifejlett szúnyogok számát. A szúnyoggyérítést nem lehet hónapokkal előre megtervezni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a szúnyogok fejlődését és számát. A szúnyoggyérítést egy-másfél héttel lehet előre tervezni.

A központi szúnyoggyérítés mellett az önkormányzatoknak nemcsak lehetősége, hanem feladata is saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

Légi kémiai gyérítés csak indokolt esetben

A megyei napilap is foglalkozott azzal, hogy több település polgármestere megegyezett már vállalkozókkal, akik légi kémiai gyérítést alkalmaznának, azonban a vállalkozó nem tudja elvégezni az irtást, mert a szer, amit használna, nem kapta meg az egyedi engedélyt. Ezt az engedélyt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adja ki, a katasztrófavédelmi hatóság kérésére, de ők ezt nem látták indokoltnak.

2020-tól a légi eljárással kijuttatható kémiai készítményeket visszavonták, csak extrém esetekben engedélyezik, ha például a betegségterjesztő szúnyogok nagyon elszaporodnak. A szakemberek a biológiai gyérítést javasolják az önkormányzatoknak, és hozzáteszik, mindenki saját maga is sokat tud tenni a szúnyogártalom ellen, ha kezeli a kertjében kialakult úgynevezett “kisvizeket”.

Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban, gumiabroncsokban megálló vízben ugyanis tömegesen fejlődnek a lárvák. Elég egy deciliter víz egy kert végében lévő gumiabroncsban ahhoz, hogy hetente több ezer szúnyoggal árasszuk el a lakókörnyezetünket. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos