Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csak egyetlen recept nem változott a szombathelyi Mészáros-cukrászdában a három generáció alatt

Másként járunk ma cukrászdába és más sütiket eszünk? És főleg más alapanyagok kerülnek bele? Gyimesi Emese társadalomtörténészt és Mészáros Gábor cukrászt a kezdetekről és a változásokról faggattuk.

Gyimesi Emese társadalomtörténészt és Mészáros Gábor cukrászt, az idén kilencvenöt éves Mészáros Cukrászda tulajdonosát kérdeztük arról, hogy hogyan változott a cukrászdába járás az elmúlt százhetven évben . Kiderült az is, hogy Mészáros Gábor szülei miként szerezték be a tölcséreket, melyek voltak az ötvenes-hatvanas évek legnagyobb süti slágerei, és mi az az egyetlen édesség, amit csaknem száz éve változatlan formában készítenek el a szombathelyieknek.

Mióta járunk cukrászdába?

Gyimesi Emesétől megtudtuk, hogy Magyarországon a reformkorban, a 19. század közepén, jelentek meg az első cukrászdák. De a cukrozott gyümölcsöket, gyümölcsszörpöket, marcipánt is árusító üzletek már jóval korábban is léteztek.

Mészáros Gábor interjú
Mészáros D. Zsolt

A reformkor újdonsága azonban az volt, hogy megjelentek a helyben fogyasztásra is alkalmas cukrászdák, amelyekben a szép környezet is vonzotta a látogatókat. A cukrászdák ekkor már kifejezetten a polgári réteg körében voltak népszerűek. Bár Gyimesi azt is hozzátette, hogy a csokoládé fogyasztása számukra is inkább az ünnepibb alkalmakhoz kötődött.

„Öt forintért kuglert venni”

Nem csak József Attila álmodozott a Kedves Jocó! című versében a kuglerről, vagyis a francia mignonról, ugyanis ez volt a korszak egyik kedvenc édessége.

Mészáros Gábor interjú
Mészáros D. Zsolt

De nagy népszerűségnek örvendtek a kuglófok és a fodormenta rudacskák is. A Dobos-tortával pedig a nagyközönség is megismerte a vajkrémet. Az első fagylaltot áruló büfé favoritja pedig a gránátalma-fagyi volt.

Hogyan tudott régen népszerűvé válni egy cukrászda?

Erről már Mészáros Gábort, a Mészáros dinasztia harmadik generációját kérdeztük. Szerinte a nagyapja, aki a két világháború között alapította a cukrászatot , olyan Budapesten megszerzett szaktudással érkezett Szombathelyre, amellyel lépéselőnybe került a vidéki kollégáihoz képest. A kortársainál például már jóval hamarabb elkezdett saját géppel készített fondant-ot és marcipánt használni.

Mészáros Gábor interjú
Mészáros D. Zsolt

A család később is mindent elkövetett a legjobb minőségi alapanyagok beszerzéséért. Mészáros Gábor szülei például a nyári szezonokban minden héten utánfutót kapcsoltak a Volkswagen kisbuszukhoz, és ők hozták le a több száz kiló fagylalthoz elegendő tölcsért Budapestről.

Mészáros Gábor interjú
Mészáros D. Zsolt

A szombathelyi cukrászdába minden korosztály és társadalmi réteg egyaránt járt. Az asztalokat nem borították fehér abroszok, és sohasem volt kiszolgálás. Helyette a sorban álló tömegek mindig ugyanazt a minőségű, lepirított cukorból és tejből készült karamell fagyi t kapták, amit ma is ismerünk. Nagy népszerűségnek örvendett a citrom-, a legyező-, a puncs- és a Dobos-torta is.

Mészáros Gábor interjú
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Mészáros Gábor szerint úgy lehet jól hagyományt őrizni, hogyha az alapanyagok tekintetében a cukrászat hőskorához, a „margarin forradalom előtti időkhöz” nyúlunk vissza. Ha a termékeinkben, ahogy ő is teszi, természetes összetevőket, mint például vajat, cukrot, állati tejszínt, tejet, csokoládét, mandulalisztet, friss tojást használunk. És ezeket az alapanyagokat a legfejlettebb technikai eszközökkel és kurrens szaktudással dolgozzuk fel. Ezért van az, hogy a Mészáros Cukrászdában mára már csak egyetlen egy olyan recept maradt, amit szóról szóra úgy készítenek el, ahogy Mészáros Gábor nagyapja is tette. Nem más ez, mint a tömény mandulából és kandírozott narancsból álló, csokival áthúzott Medvetalp.

Mészáros Gábor interjú
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

A szombathelyiek azonban egyre inkább érdeklődnek a francia desszertek iránt is. A nemzetközi macaron napot például már évek óta ünneplik a városban.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra