Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Június 15-én szűnik meg Czeglédy Csaba szombathelyi képviselői mandátuma

Kikértük a helyi választási iroda állásfoglalását.

A múlt héten futott körbe az interneten a hír, hogy rövidesen megszűnik a tavaly június 12. óta előzetesben lévő Czeglédy Csaba önkormányzati képviselői mandátuma. Mi is írtuk Czeglédy Csaba még egy hónapig maradhat önkormányzati képviselő 2018. April 20. 13:41 , hogy Czeglédy május 26-án volt utoljára jelen közgyűlésen, és akkor jár le az egy év, és veszíti el képviselői megbízatását.

A törvény szerint ugyanis

az önkormányzati képviselő elveszíti megbízatását, ha egy évig nem jelenik meg a közgyűlésen.

Cikkünk megjelenése után azonban több észrevételt kaptunk, hogy nem stimmel a dátum, mivel az egy évet nem attól a közgyűlési naptól kell számítani, amikor utoljára jelen volt, hanem attól a közgyűlési naptól, ahonnan először hiányzott.

Ez a nap pedig június 15., mert 2017. június 17-én volt a tavalyi nyári szünet előtti utolsó közgyűlés, ahol Czeglédy már nem tudott jelen lenni, mert három nappal előtte őrizetbe vették.

Mivel az észrevétel jogosnak tűnt, kikértük Szombathely jegyzőjének, a helyi választási iroda vezetőjének állásfoglalását, aki a vonatkozó törvényre hivatkozva ezt írta:

Az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik: ha az önkormányzati képviselő, annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén.

Vagyis, Czeglédy Csaba képviselői mandátuma 2018. június 15-én szűnik meg, ha addig nem jelenik meg a közgyűlésben. Amire egyébként nem nagyon van esély, hiszen nemrég a bíróság nemrég július 5-ig meghosszabbította Július elejéig meghosszabbították Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását 2018. April 05. 20:21 előzetes letartóztatását.

Mivel Czeglédy egyéni választókerületben nyerte mandátumát, időközi választást kell kiírni, a választást a mandátum megszűnése, azaz június 15. után 120 napon belül meg kell tartani.

Czeglédy tavaly június 12. óta van előzetesben úgy, hogy az ügyészség eddig nem vádolta meg semmivel.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra