Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?

Czeglédy Csaba szerint Hende felelőssége, hogy a városnak nincs pénze, és így tovább mélyül a szociális válság. Nemény András polgármester is reagált.

Nemrég írtunk Nemény András: „Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít” 2021. June 14. 10:10 Nemény András szombathelyi polgármester és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, miniszterelnök-jelölt beszélgetéséről a 99 Mozgalom programismertető eseményén.

Itt Nemény - többek között - kijelentette: „Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít.” A polgármester arra célzott, hogy a kormány egyre jobban "bünteti" az ellenzéki vezetésű városokat, amelyek így egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülnek.

Cikkünk Facebook-posztja alatt aztán Czeglédy Csaba városi képviselő, a szociális bizottság elnöke kommentben feltette a kérdést: "Most akkor ez a kéz fojtogat vagy ad?" Majd megjegyezte: "Láthatóan kitűnő a városvezetés és kormányzat közötti kapcsolat."

Czeglédy belinkelt egy cikket is, amiből kiderül, hogy arra a munkacsoportra A szombathelyi uniós támogatások részleteiről tárgyalnak Budapesten csütörtökön 2021. June 02. 15:02 gondol, ami Szombathely stratégia tervéről egyeztet a kormánnyal, és aminek az ülésein ott van Hende Csaba is. Aki utána a Facebookon mindig hatalmas sikerekről számol be.

Hende Csaba a munkacsoport ülésén a Parlamentben
Forrás: facebook / Hende Csaba

Megkerestük Czeglédy Csabát, aki lapunk kérdésére elmondta, az, hogy a város gyakorlatilag nulla forint működési támogatást kapott, napi problémákat jelent a szociális ágazatban.

A hivatal még az éves 42 ezer forintos szociális segélyt sem tudja teljes egészében kifizetni, mert ha így tenne, akkor elfogyna az egész évre rendelkezésre álló keret. A szociális bérlakásokban egyetlen elrothadt ablakkeretet sem tudnak kicseréltetni, mert a SZOVA-nak nincs rá pénze.

Közben Hende Csaba azzal haknizza körbe a sajtó egy részét, hogy tízmilliárdok érkeznek Szombathelyre majd a jövőben – mondta Czeglédy. Közben a Fidesz városi képviselői folyamatosan Hende Csaba és a városvezetés együttműködéséről beszélnek, ezzel legitimálva Hendét.

A kétfajta kommunikáció veszélyei

Czeglédy szerint a városvezetésnek egyértelművé kellene tennie, hogy Hende Csaba kötelessége ellenére egyetlen forint működési támogatást sem intézett el a kormánynál Szombathelynek, míg például Székesfehérvár és Győr is kapott egyenként 1,4 milliárd forintot, Szombathelyre nulla forint érkezett.

A kommenttel a kétfajta kommunikáció veszélyeire akarja felhívni a figyelmet, mert bár Hende semmit nem tesz a városért, több cikkben úgy tűnik fel, mintha hatékonyan együttműködne a városvezetéssel és a kormánnyal. Azonban ez nem igaz, és ezt akár a jövő heti közgyűlésen ezt a városvezetés egyértelművé tehetné.

Czeglédy hozzátette, a város többek között azért maradt működőképes, mert például a szociális segélyre a tavaly 330 millió forint helyett idén 150 millió szerepel a költségvetésben. Hende Csaba pedig arra hivatkozik, hogy azért nem kell Szombathelynek plusz pénz, mert így is működik.

Megjegyezte, a pénztelenség Szombathelyen elképzelhetetlen mértékben mélyítette a szociális válságot, sok esetben sírni tudna, olyan tragikus emberi sorsokkal találkozik nap mint nap.

"Akivel lehet, megpróbálunk együttműködni"

Természetesen beszéltünk Nemény Andrással is. Szombathely polgármestere azt mondta, a mindenkori városvezetésnek a város érdekében kötelessége megpróbálni együttműködni a mindenkori kormánnyal.

"Mi ebben, amit lehetett, megtettük, az elmúlt hónapok tárgyalásai arról szóltak, hogy a hosszú távú fejlesztései elképzeléseink be tudjanak épülni a most induló fejlesztési pályázatokba. Nem az számít, hogy most ki és később ki lesz a városvezetés és a kormány, hanem az számít, hogy a város nyerjen belőle" - mondta a polgármester.

Ettől függetlenül a kormányzati kompenzáció elmaradását erősen kritizálták „Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát” 2021. May 07. 11:22 , és most is ezt teszik. A városok kifosztása nem kormányzás, és ezt minden képviselőjük egyértelművé tette - fűzte hozzá Nemény.

Mint ahogyan azt is többször kifejtették, hogy a kormány nem tehet különbséget a szombathelyi, a zalaegerszegi, a győri vagy székesfehérvári városlakók között. "Akit érdekelt, az látta ezt a tiltakozást, nem tudom, hogy Czeglédy Csaba miért nem látta" - jelentette ki a polgármester.

"A városért érzett felelősség megköveteli, hogy akivel lehet, azzal megpróbálunk együttműködni a város érdekében, és minden ellen tiltakozunk, ami a városnak rossz. Én csak a kormányváltásban hiszek' - mondta Nemény András.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet