Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?

Czeglédy Csaba szerint Hende felelőssége, hogy a városnak nincs pénze, és így tovább mélyül a szociális válság. Nemény András polgármester is reagált.

Nemrég írtunk Nemény András: „Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít” 2021. June 14. 10:10 Nemény András szombathelyi polgármester és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, miniszterelnök-jelölt beszélgetéséről a 99 Mozgalom programismertető eseményén.

Itt Nemény - többek között - kijelentette: „Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít.” A polgármester arra célzott, hogy a kormány egyre jobban "bünteti" az ellenzéki vezetésű városokat, amelyek így egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülnek.

Cikkünk Facebook-posztja alatt aztán Czeglédy Csaba városi képviselő, a szociális bizottság elnöke kommentben feltette a kérdést: "Most akkor ez a kéz fojtogat vagy ad?" Majd megjegyezte: "Láthatóan kitűnő a városvezetés és kormányzat közötti kapcsolat."

Czeglédy belinkelt egy cikket is, amiből kiderül, hogy arra a munkacsoportra A szombathelyi uniós támogatások részleteiről tárgyalnak Budapesten csütörtökön 2021. June 02. 15:02 gondol, ami Szombathely stratégia tervéről egyeztet a kormánnyal, és aminek az ülésein ott van Hende Csaba is. Aki utána a Facebookon mindig hatalmas sikerekről számol be .

Hende Csaba a munkacsoport ülésén a Parlamentben
Forrás: facebook / Hende Csaba

Megkerestük Czeglédy Csabát, aki lapunk kérdésére elmondta, az, hogy a város gyakorlatilag nulla forint működési támogatást kapott, napi problémákat jelent a szociális ágazatban.

A hivatal még az éves 42 ezer forintos szociális segélyt sem tudja teljes egészében kifizetni, mert ha így tenne, akkor elfogyna az egész évre rendelkezésre álló keret. A szociális bérlakásokban egyetlen elrothadt ablakkeretet sem tudnak kicseréltetni, mert a SZOVA-nak nincs rá pénze.

Közben Hende Csaba azzal haknizza körbe a sajtó egy részét, hogy tízmilliárdok érkeznek Szombathelyre majd a jövőben – mondta Czeglédy. Közben a Fidesz városi képviselői folyamatosan Hende Csaba és a városvezetés együttműködéséről beszélnek, ezzel legitimálva Hendét.

A kétfajta kommunikáció veszélyei

Czeglédy szerint a városvezetésnek egyértelművé kellene tennie, hogy Hende Csaba kötelessége ellenére egyetlen forint működési támogatást sem intézett el a kormánynál Szombathelynek, míg például Székesfehérvár és Győr is kapott egyenként 1,4 milliárd forintot, Szombathelyre nulla forint érkezett.

A kommenttel a kétfajta kommunikáció veszélyeire akarja felhívni a figyelmet, mert bár Hende semmit nem tesz a városért, több cikkben úgy tűnik fel, mintha hatékonyan együttműködne a városvezetéssel és a kormánnyal. Azonban ez nem igaz, és ezt akár a jövő heti közgyűlésen ezt a városvezetés egyértelművé tehetné.

Czeglédy hozzátette, a város többek között azért maradt működőképes, mert például a szociális segélyre a tavaly 330 millió forint helyett idén 150 millió szerepel a költségvetésben. Hende Csaba pedig arra hivatkozik, hogy azért nem kell Szombathelynek plusz pénz, mert így is működik.

Megjegyezte, a pénztelenség Szombathelyen elképzelhetetlen mértékben mélyítette a szociális válságot, sok esetben sírni tudna, olyan tragikus emberi sorsokkal találkozik nap mint nap.

"Akivel lehet, megpróbálunk együttműködni"

Természetesen beszéltünk Nemény Andrással is. Szombathely polgármestere azt mondta, a mindenkori városvezetésnek a város érdekében kötelessége megpróbálni együttműködni a mindenkori kormánnyal.

"Mi ebben, amit lehetett, megtettük, az elmúlt hónapok tárgyalásai arról szóltak, hogy a hosszú távú fejlesztései elképzeléseink be tudjanak épülni a most induló fejlesztési pályázatokba. Nem az számít, hogy most ki és később ki lesz a városvezetés és a kormány, hanem az számít, hogy a város nyerjen belőle" - mondta a polgármester.

Ettől függetlenül a kormányzati kompenzáció elmaradását erősen kritizálták „Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát” 2021. May 07. 11:22 , és most is ezt teszik. A városok kifosztása nem kormányzás, és ezt minden képviselőjük egyértelművé tette - fűzte hozzá Nemény.

Mint ahogyan azt is többször kifejtették, hogy a kormány nem tehet különbséget a szombathelyi, a zalaegerszegi, a győri vagy székesfehérvári városlakók között. "Akit érdekelt, az látta ezt a tiltakozást, nem tudom, hogy Czeglédy Csaba miért nem látta" - jelentette ki a polgármester.

"A városért érzett felelősség megköveteli, hogy akivel lehet, azzal megpróbálunk együttműködni a város érdekében, és minden ellen tiltakozunk, ami a városnak rossz. Én csak a kormányváltásban hiszek' - mondta Nemény András.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet