Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát”

Készültünk rá, hogy nem kapunk kompenzációt a kormánytól, meg fogjuk oldani a helyzetet - mondta lapunknak Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester.

"Olyan nincs, hogy leállítjuk a helyijáratos buszokat, rendezvényeket is tervezünk, de ezek a járványhelyzettől is függnek" - mondta lapunknak pénteken délelőtt Horváth Attila, Szombathely költésvetésért (is) felelős alpolgármestere.

Tegnap este írtunk róla Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 , hogy a várakozások ellenére a kormány nem kompenzálja Szombathely iparűzésiadó-felezéséből és a kormányzati elvonásokból eredő bevételcsökkenését. Nemény András polgármester tegnapi cikkünkben csalódásnak nevezte a kormány döntését, hiszen hónapokon keresztül egyeztettek a kormány képviselőivel, és most kiderült, hogy hiába.

Februárban elég drámai volt a kép

A város idei, márciusban elfogadott költségvetésében is hangsúlyos a kompenzáció. Úgy állították össze a költségvetést, hogy abban külön oszlopban szerepel, mire költik a kompenzáció összegét, és így világosan látható, mi az, amire nem jut pénz a kompenzáció elmaradása esetén.

Erről februárban írtunk Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen 2021. February 11. 07:19 , akkor még a költségvetés tervezetére hivatkozva. A számokból az derült ki, hogy a kormány kompenzációja nélkül szinte minden terület elvonásokra számíthat, a nem önkormányzati kulturális és civil egyesületek támogatását a tizedére vágták meg.

De így nem lesznek nagyrendezvények, nem lesz karnevál, Bloomsday, Bartók Fesztivál, Lamantin Jazz Fesztivál, a tavaly indult Nyitott Városháza program, és nem lesz pénz a városi tömegközlekedésre, azaz a helyi járatos buszokra sem, sokkal kevesebb utat tudnak felújítani - írtuk februárban Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen 2021. February 11. 07:19 .

Hónapok óta készültek a kormány döntésére

Most, a döntés után úgy tűnhet, ez a forgatókönyv érvényesül. Ugyanakkor Nemény András csütörtök este lapunk kérdésére kijelentette, a város működőképessége biztosan megmarad, hónapok óta készülnek arra, hogy elmaradhat a kompenzáció, és vannak terveik is. Nemény az iparterületi ingatlanok értékesítését emelte ki, amiből nem csak egyszeri bevételre számíthatnak, a letelepedő vállalkozások később helyi adókat is fizetnek majd.

Felhívtuk Horváth Attila alpolgármestert azzal a kérdéssel, hogyan alakul majd a város költségvetése a kompenzáció elmaradása után, és valóban elmaradnak-e azok a rendezvények, programok, tervek, amelyeket a kormánytámogatásból akartak megvalósítani.

Az alpolgármester szerint is igazságtalan a döntés, hiszen Szombathelyt nem csak a kormányzati elvonások, a járvány okozta bevételkiesések sújtják, hanem az Aptiv lépése Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 is, amivel papíron külföldre költöznek, ezzel újabb 1,5 milliárd forint esik ki a költségvetésből. Az Aptiv döntéséről kérték a pénzügyminisztérium állásfoglalásáét, a minisztérium nem is reagált a kérésre.

"Újságcikkek alapján nem lehet dönteni"

Horváth Attila felhívta a figyelmet, hogy a kormány döntéseinek következtében csökkennek a város bevételei, a kormány nem akadályozza meg az Aptiv elköltözését, és a kormány nem ad kompenzációt sem. Ez az, ami igazságtalan - mondta az alpolgármester.

Megjegyezte, a kompenzációról még nem jelent meg a kormányrendelet (megnéztük, cikkünk írásának pillanatában sem hozta le még a Magyar Közlöny), így újságcikkek alapján kellene döntenie az önkormányzatnak.

Az alpolgármester szerint a 2022-es év gazdálkodását már látja, a 2023-as évét viszont még nem. De még sok a nyitott kérdés, például azt sem tudják, meddig lesz ingyenes a parkolás. Mint mondta, reméli, hogy a kormány foglalkozik még a kérdéssel, és nem a tegnapi döntés a végleges.

Azt kijelentette, hogy a szociális támogatások nem szűkülhetnek, hiszen a pandémia időszakában sokkal többen szorulnak rá az önkormányzat segítségére, az alpolgármester szerint bűn lenne, ha nem segítenének.).

Maradnak a buszok, rendezvényekre is készülnek

Hónapok óta készülnek erre a helyzetre, további takarékossági lépéseket terveznek, az biztosra vehető, hogy a jelenlegi intézményrendszer nem tartható fenn - mondta. A kiadások csökkentése mellett a bevételeket is növelni akarják, ezt ingatlanok eladásából tervezik, elsősorban az ipari célokra alkalmas területeket akarják értékesíteni.

A helyi járatokat sem fogják leállítani, pedig ott egymilliárd forint hiányzik. De felhívta a figyelmet, hogy alapjaiban kell átalakítani a rendszert Két jelentkező is van a szombathelyi helyijáratos buszok működtetésére 2021. May 06. 07:19 , jelenleg is tárgyalnak a Volánbusszal, valószínű, hogy módosítani kell a menetrendet is.

A rendezvényekről azt mondta, azokat a járványhelyzet is befolyásolja, emlékeztetett rá, hogy a kormány őszig meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Amint a járványhelyzet engedi, szeretnének rendezvényeket, de még minden képlékeny, erről nem tud érdemben nyilatkozni most.

A város működését mindenképpen biztosítják, viszont a korábban megszokott színvonalat nem tudják megígérni - mondta.

Horváth Attila megjegyezte, soha annyi bevétele nem volt még a magyar kormánynak, mint 2020-ban. De eközben az önkormányzatoktól elveszik a bevételeiket, ahelyett, hogy segítenék azokat.

Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát - jelentette ki az alpolgármester.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság