Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Először állt bíróság elé Czeglédy Csaba, és bocsánatot kért vádlottársaitól

A szombathelyi politikus szerint jogtalanul emeltek ellene vádat.

Hivatalosan hétfőn állt először a bíróság előtt Czeglédy Csaba, holott az ügyében már júniusban elindult az eljárás. Most bocsánatot kért a kollégáitól, akik miatta lettek vádlottak, de nem azért, mert bűnös lenne, hanem azért, mert tárasi miatta lettek vádlottak.

A Szegedi Törvényszéken zajló tárgyalásról a hvg.hu számolt be részletesen, mint írják, úgy tűnt, hogy továbbra sem megy simán a per.

Szombathelyre akarják áthelyeztetni a tárgyalást

Czeglédy továbbra is kitart amellett, hogy ellene jogszerűtlenül emeltek vádat, és nem Szegeden kellene az eljárást lefolytatni, azt állítja, még a bírói tanácsot is törvénytelenül alakították meg. A hétfői tárgyalási nap jórészt ezen előbbi kérdések tisztázásával telt, csak január közepén dőlhet el, hogy január végén Szegeden vagy Szombathelyen folytatódik a tárgyalás.

Czeglédy Csaba a bíróságon
MTI/Rosta Tibor

Czegédy ellen, EP-képviselőjelöltté válásakor ejtették a vádat, majd júliusban újrakezdték az eljárást Folytatja a bíróság a Czeglédy Csaba elleni eljárást 2019. July 30. 14:01 , viszont nem emeltek ellene újra vádat. A politikus és védője fellebbezést nyújtottak be az ellen, hogy a Szegedi Törvényszéket jelölték ki az eljárás lefolytatására.

A fővádlott szerint, mivel az előkészítő ülések során néhányan már jogerős ítélettel a zsebükben távozhattak Czeglédy-ügy: három vádlott kötött egyezséget az ügyészséggel, fejenként három évet kaphatnak 2019. October 24. 18:13 , ők javarészt szegediek, az érintettek többsége viszont Szombathelyhez kötődik. A vádban szereplő ügy középpontjában álló Humán Operátor Zrt. is ott követte el a vádban felrótt cselekményeket, ezért nem Szegeden kellene a tárgyalásokat tartani.

Emiatt az illetékességi kifogást továbbra is fenntartják, fellebbeznek a szegedi helyszínt jóváhagyó végzés ellen. Ebben az ügyben a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni január közepéig, így az is elképzelhető, hogy a január végére kitűzött tárgyalásokat már nem a Szegedi Törvényszéken tartják majd.

Azt várják, hogy az ügyészség a Kúriához forduljon

Másik kifogásuk, hogy rendhagyó módon módosította Czeglédy Csaba: Manipulálták a bírói rendszert, hogy a különben kizárandó bírák ítélkezhessenek 2019. October 25. 13:26 év közben a Szegedi Törvényszék az ügyelosztási rendet. Viszont van egy jogerős végzés, ami szerint törvényes az ügyet jelenleg tárgyaló bírói tanács. Czeglédy és védője, Hankó-Faragó Miklós viszont azon az állásponton vannak, hogy nem a bírói tanács elfogult, ellenben az eleve törvénysértő módon alakult meg.

Ebben az ügyben nincs lehetősége már a vádlottnak, az ügyészség észrevételezheti a jogsértést, ezért náluk indítványozzák azt, hogy forduljanak emiatt a Kúriához. Azt szeretnék, bár ez a jelenleg folyó eljáráson nem változtat, hogy a Kúria hozzon egy elvi döntést erre vonatkozóan, mert a bírói tanács megalakítása ily módon alkotmánysértő és az Emberi Jogok Európai Egyezményének vonatkozó pontjába is ütközik.

A tárgyalás még mindig előkészítő üléssel folytatódik január végén.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra