Czeglédy Csaba: Manipulálták a bírói rendszert, hogy a különben kizárandó bírák ítélkezhessenek

Czeglédy a bírák kizárását kezdeményezi.
Szeptember közepén írtunk róla Két bíró elfogultság miatt visszalépett a Czeglédy-ügyben 2019. September 13. 07:55 , hogy két bíró visszalépett a Czeglédy-ügy tárgyalásától, így a kijelölt bírók kétharmada kiesett az ügyből.

A 2015 óta húzódó, erősen átpolitizált ügyben ítélkező tanács új elnöke dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig dr. Nóvé Ágnes lettek, a harmadik, megmaradt tag az ilyen eljárásoknál szokásos módon egy gazdasági ügyszakos bíró, dr. Szűcs Károly - írja most a hvg.hu .

Czeglédy Csaba – aki az új bírók személyéről így tőlünk értesült – már akkor azt nyilatkozta: nemcsak a korábbi bírókkal szemben merül fel az elfogultság, szerinte a helyükre állított, új tanácstagok sem járhatnának el. Ezért jogi lépéseket terveznek annak érdekében, hogy a két új bírót is kizárják az eljárásból.

Ez most meg is történt,

az ügy két másik vádlottja kizárási indítványt nyújtott be a stafétát átvevő két bíró ellen.

Indoklásukban arra az ügyészségi határozatra Czeglédy-ügy: Az ügyészség is figyelmeztet, ha a Szegedi Törvényszék bírái hoznak ítéletet, akkor az megkérdőjelezhető lesz 2019. August 02. 11:44 utalnak, ami kimondta, hogy ha a Szegedi Törvényszék bírái hoznak ítéletet, akkor az megkérdőjelezhető lesz, a törvényszéken ugyanis nincs olyan bíró, aki korábban már nem vett volna részt a Czeglédy-ügyben. Ezt pedig törvény tiltja.

Viszont közben a törvényszék elnöke módosította a bírák elosztási rendjét, úgy változtatta meg azt, hogy a két bírát ne lehessen kizárni az ügyből.

Czeglédy szerint manipulálják a bírói rendszert
Józing Antal

Czeglédy Csaba szerint viszont törvénytelen, hogy az ügyelosztási rend átírásával utólag machinálnak, hogy a támadható bírókat levédjék. „A vonatkozó törvény alapján az ügyelosztási rend lényege pont az, hogy egy adott ügyhöz ne lehessen konkrét bírót rendelni vagy fordítva, ne lehessen elvonni bírót egy eljárástól. Teljesen egyértelmű, hogy azért manipulálták a törvényszék ügyeinek elosztását menet közben, hogy a Czeglédy-ügyben ez a két bíró eljárhasson, ami egy jogállamban nem fordulhatna elő” – mondta a hvg.hu-nak a baloldali politikus-ügyvéd, aki ezért kizárási indítvány fog előterjeszteni ellenük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet