Különdíjat kapott Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója a Fejlesztési Újságíró Díj zsűrijétől

Munkatársunk a szombathelyi bérlakásrendszert mutatta be cikkében, mely most külön elismerésben is részesült.

Különdíjjal jutalmazta Czömpöl Biankát a Fejlesztési Újságíró Díj zsűrije: munkatársunk Mindenkinek lakni kell valahol – Közvetítő lett a város a bérlők és a bérbeadók között Szombathelyen című riportja nyerte el a döntéshozók tetszését.

A cikk a nyugat-európai ihletésű közösségi bérlakás rendszer bevezetéséről szól, amelynek lényege, hogy a városi önkormányzat a bérbeadók és a bérlők között közvetítve igyekszik enyhíteni a lakhatási szegénységet. A történet feldolgozási módja a megoldási lehetőségre összpontosít, egyúttal hangsúlyozza a helyi partnerség, együttműködés szerepét a tartós gondok enyhítésében

Czömpöl Bianka díj
A képekre kattintva galéria nyílik!
Nyugat.hu

A zsűri további különdíjjal jutalmazta a telexes Pintér Lucát és Ajpek Orsit, az ő Egy utolsó fotót szeretett volna az ikrekről, Istvánt és Tamást pedig arra kérte: nagyon szeressék a babákat! című riportjuk egy szivárványcsalád életét mutatja be.

Szintén különdíjas Pálos Máté, a G7 újságírója, akinek Energiaszegénység élesben: megnéztük a kályhaépítő önkéntesek munkáját című anyagát díjazták.

A fődíjat a zsűri a Szabad Európa újságírójának, Báthory Róbertnek adta „Ha le kell lőnöm a lovaimat, akkor majd lelövöm, aztán majd jövök én, ennyi” – Aszály és reménytelenség a magyar félsivatagban című cikkéért.

Fejlesztési Újságíró Díj 2022 eredményhirdetés
A nyertesek (Czömpöl Bianka a kép bal szélén).
Nyugat.hu

Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Bihari Ádám (HVG) Az izraelinek arab vagyok, az arabnak cigány és Rettegés, kétségbeesés és fegyverropogás – helyszíni riport a szerb–magyar határról, ahol embercsempészek háborúja dúl című riportjait, Kálmán Attila (Investigate Europe) Kibírhatatlanul drága a lakhatás, és ehhez csendben a kormány is asszisztált című anyagát, valamint Kocsis Árpád (Mérce) Menekültválság a felülről szított migránsgyűlölet országában című cikkét.

Közel 100 cikk, 30 újságírótól és közel 20 médiától

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A díj partnere a Mérték Médiaelemző Műhely, 2022-es támogatója pedig a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, valamint Finnország Magyarországi Nagykövetsége volt.

Fejlesztési Újságíró Díj 2022 eredményhirdetés
A képekre kattintva galéria nyílik!
Finn Nagykövetség

A díjat negyedszer adták át, idén közel 100 cikkel pályázott 30 újságíró közel 20 médiától. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2021. december 1. és 2022. december 15. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik –, ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, a kisebbségek helyzetét, a szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet.

A díjra érkezett pályázatokat három tagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, és Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője voltak.

Fejlesztési Újságíró Díj 2022 eredményhirdetés
A zsűri.
Finn Nagykövetség

A csütörtökön tartott díjkiosztón - amelynek a Finn Nagykövrtség adott otthont - a zsűri kiemelte, hogy a mostani pályázatok között a szokásosnál is több volt a klasszikus fejlesztési témákkal foglalkozó cikk. A díjazott művek is tükrözik ezt a jelenséget: az energiaszegénységről, a klímaváltozás hazai következményeiről, a bérlakáshiányról és a kisebbségi jogokról szólnak.

A riportok szerzői törekedtek a problémák alapos bemutatására, emellett a tágabb, adott esetben regionális vagy országos kontextus felvázolására, sőt, több esetben a megoldási törekvések ábrázolására is. A cikkek láttatják a küzdelmes emberi sorsokat, és ezáltal a problémákat megfoghatóvá, átélhetővé tették az olvasó számára is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet