Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

De mi van most Svédországban? Ott is van második Covid-hullám?

Mintha elfeledkeztünk volna a történetükről. Pedig tanulságos, és nem feltétlen a koronavírus miatt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt a románok bejelentették, hogy a kórházak kezdik bedobni a törölközőt, és Európa több országában is kritikus helyzet alakult ki.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Magyarország mind a fertőzöttség, mind a kórházban lévőket tekintve olyan számokat produkál Koronavírus, keddi adatok: 38 halott, már közel kétezer beteg van kórházban October 20. 09:31 , amilyenek tavasszal csak a rémálmainkban jöttek elő.

Az egész koronavírus-történet tele van hatalmas ellentmondásokkal és következetlenségekkel, hatalmas kommunikációs és információs lyukakkal, így nem csoda, hogy hódítanak a különböző vírustagadó- és összeesküvés-elméletek.

Tavasszal néhány pozitív teszt után (emlékszünk: Vas megyében hosszú ideig 17 ilyen volt) megállt az ország: bezártak az iskolák, a boltok, az éttermek, a nyaralófalvak egy része elüldözte a vendégeket Hazaküldik a turistákat és félmilliós bírsággal fenyegetik a szállásadókat a Vadása tónál April 10. 16:59 , esténként pedig erkélyes tapsokat kaptak az egészségügyiek.

Most, hogy naponta 30-40 beteg hal meg, kétezren vannak kórházban és a kétszázan a lélegeztetőgépen, nem történik semmi.

Oké, maszkot kell viselni a buszon, 11 után haza kell mennünk a borozóból és Müller Cecília minden nap figyelmeztet a kézmosás fontosságára; de nagyjából ennyi.

Vannak országok (Szlovénia, Wales stb.), ahol bekeményítenek, máshol – például Magyarországon - nagyon úgy tűnik, hogy bedobták a gyeplőt: azaz hagyják történni a dolgokat.

Ha valaki nem szakember, nem nagyon tudja eldönteni, hogy ez jó vagy rossz stratégia, mennyire tudatos döntés, mennyire tehetetlenség vagy sodródás az árral, viszont ennek kapcsán eszünkbe juthat az a kérdés, hogy:

Vajon mi lehet most Svédországban?

Emlékszünk: ez az az ország, ahol tavasszal nagyon másként csinálták Nyitott iskolák és éttermek - A svédek másként csinálják April 11. 20:30 .

Nyitva maradtak az általános iskolák, az éttermek, kávézók, a világ meghökkenve nézte, ahogy a gyerekek hancúroztak a játszótereken, a felnőttek pedig a tengerparti sétányokon lazítottak.

Kaptak hideget, meleget
AFP

A svédek azóta is tagadják, hogy a nyájimmunitásra játszanának, de a sorok között valami ilyesmi rajzolódott ki.

Akkor nemcsak olvasóink egy része hitetlenkedett a módszert illetően, de a WHO felszólította az országot, hogy tessék ezt komolyan venni, szigorításokat bevezetni, és sem az egészségügyi, sem a gazdasági számok nem alakultak túl jól Nemcsak a halottak száma magas, de a svéd gazdaság is megfeküdt May 20. 11:35 .

Aztán jött a nyár, hasunkat süttettük a Balatonnál, kezdtük elfelenteni a vírust és a svédeket.

De a második hullám emelkedő ágán talán érdemes egy pillantást vetni északra, hátha tudunk valamiféle tanulságot levonni.

Nos, a helyzet az, hogy nagyjából bejöttek a svédek számításai: a járvány második hulláma jóval kevésbé érinti az országot, mint Európa más részét.

A különböző tesztelési módszerek miatt nagyon nehéz összehasonlítani az országok adatait, de a lényeg így is jól látszik: miközben tavasz végén, nyár elején kiugróan magas volt Svédországban a fertőzések száma, addig most jóval előnyösebb helyzetben vannak, mint a második hullámost alaposan megszenvedő más európai államok.

Még nagyobb a különbség, ha megnézzük a halálozások alakulását, és összehasonlítjuk például a magyar számokkal.

Koronavírussal összefüggő halálesetek száma Svédországban
worldometers.info
Koronavírussal összefüggő halálesetek száma Magyarországon
worldometers.info

Mindebből persze különböző következtetésre juthatunk, ami majd talán az olvasói kommentekből is kirajzolódik.

A svédek egyébként kitartanak amellett, hogy nem különleges, amit csinálnak.

A svéd modell lényege, mondják, nem a nyájimmunitás vagy a külön út keresése, hanem a következetesség, illetve az, hogy

a döntéshozók megbíznak az állampolgárokban, és cserében az állampolgárok is hisznek a politikusokban.

De messze van még a történet vége, Svédországban és nálunk is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés