Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak a halottak száma magas, de a svéd gazdaság is megfeküdt

Zuhan a GDP, tömegesen mennek tönkre a cégek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk már többször foglalkozott Apropó, hogyan állnak a laza svédek a koronavírussal? April 28. 22:35 a svédek egyéni járványkezelési technikájával: a skandináv ország nem zárta be az általános iskolákat, a játszótereket, a lakosság járhatott éttermekbe és bárokba, és a kisebb rendezvényeket is megtartották.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A svédek azt mondták, a távolságtartást és egyéb védekezési technikákat a lakosságra hagyják. Cáfolták, hogy a nyájimmunitásra játszanának, de a sorok között mégiscsak valami ilyesmi rajzolódott ki.

Úgy tűnik, nem jött be
AFP

Egy hónappal ezelőtt részletesen beszámoltunk Apropó, hogyan állnak a laza svédek a koronavírussal? April 28. 22:35 az akkori helyzetről, és abban maradtunk, hogy majd elválik, kinek lesz igaza.

Nos, a jelek szerint nem nekik.

Hétfőn lapunk is közzétette Koronavírus: Drámai adatok Svédországból May 18. 20:29 a „drámai” adatokat: ezek szerint áprilisban 100 ezer főre vetítve 101,1 ember halt meg a járvány miatt, ami önmagában talán még keveset mond, így hozzá kell tenni, hogy utoljára 1993-ban haltak meg ennyien, amikor egy influenzajárvány követelt nagyszámú áldozatot.

És a laza szabályozás miatt a szomszédos országok – érthető okok miatt – most vonakodnak megnyitni a határaikat.

A határnyitás persze nem létkérdés, és még az is elképzelhető, hogy egy esetleges második hullámból a svédek jönnek ki győztesen, de az már biztos, hogy a gazdasági számítások sem jöttek be.

A Bloomberg most megjelent összefoglalója szerint Svédország a második világháború utáni legnagyobb gazdasági válsággal néz szembe.

Tegnap maga a pénzügyminiszter jelentette be, hogy az északi ország gazdasága idén várhatóan 7 százalékkal zuhan, a szolgáltatási szektorban tevékenykedő vállalkozások 40 százaléka fél a csődtől, miközben történelmi magasságba emelkedett a hitelfelvétel.

És nem is számítanak gyors javulásra.

Habár még nincs vége a járványnak, és világnézetünk alapján is hajlamosak vagyunk másként értelmezni ugyanazokat a tényeket, a svéd történetnek mindenképpen van egy olyan olvasata, hogy a 21. században egyetlen ország sem tudja függetleníteni magát a körülötte zajló folyamatoktól, egy globális probléma nemzeti szinten való kezelése nem más, mint illúzió.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés