Debrecen jó lenne az ország fővárosának? Vagy legyen inkább Szombathely?

Nálunk szavazhat is arról, melyik város lenne jó fővárosnak.

Még 2011-ben, az új alaptörvény megalkotásának lendületében gondolkodott el a kormány azon, hogy Budapest helyett Debrecen legyen az ország fővárosa. Ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ismerte el a csütörtöki kormányinfón, de hozzátette, úgy döntöttek, a főváros Budapest marad.

Eltekintve attól, hogy a Fidesz a kétharmad birtokában azon is elgondolkodott, hogy áthelyezi az ország fővárosát, azt is tervezték, hogy a minisztériumokat szétosztják a nagyvárosok között. Aztán egyik elképzelés sem valósult meg.

Debrecen második főváros lesz?
Debrecen.hu

Az önkormányzati választás után a CÖF szóvivője, Ifj. Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy Budapest "eleste" miatt Debrecennek kell lennie a nemzeti ellenállás új fővárosának. Budapest kerületeinek nagy részét és a főpolgármesteri széket az ellenzék nyerte meg, Debrecenben viszont fideszes maradt a polgármester, és mind a 23 választókerületben a Fidesz jelölje győzött, így érhető Lomnici rajongása Debrecen iránt.

Debrecen a második legnagyobb magyar város, tavaly írtunk arról Amíg Szombathelyen vízcsapokat adnak át, Debrecen főváros lesz 2018. October 10. 07:41 , hogy tudatos kormányzati hátszél tolja előre Hajdú-Bihar megye székhelyét, hogy a renitens és nehezen kezelhető Budapestnek valamiféle vidéki ellenpólust alakítsanak ki.

Akkor párhuzamot is vontunk Szombathely és Debrecen között, erősen látszanak a kontrasztok:

 • Míg Debrecenben gyárat épít a BMW, Szombathely elbukta a Jaguar-gyárat.
 • Míg Debrecenben megépült a repülőtér, Szombathelyen elkaszálta valaki.
 • Míg a debreceni egyetemet hatalmasra duzzasztották (30 ezer hallhatója van!), addig Szombathelyen elsorvasztották a felsőoktatást.
 • Míg Debrecent 300-400 ezres várossá kívánják felduzzasztani, Szombathely 80 ezer fő alá esett vissza.
 • Míg Debrecen Európa kulturális főváros pályázata bejutott a döntőbe, Szombathely jelölését nem támogatta a magyar kormány.
 • Míg Debrecenben az elmúlt években számtalan gazdasági fejlesztés valósult meg, 6000 új munkahellyel, addig Szombathely messze legnagyobb beruházása egy stadion volt, és ahol egy vízcsap átadása Gondolta volna? Egy egész osztály és jó pár öltönyös kell egy ivókút avatásához 2018. September 11. 19:08 is sajtóeseménynek számított.
 • Nem tudhatjuk, hogy a kormány ismét előveszi-e a főváros áthelyezésének tervét, de mi most szavazást indítunk:

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet