Amíg Szombathelyen vízcsapokat adnak át, Debrecen főváros lesz

Volt már példa arra a történelemben, hogy hátrány volt az osztrák határ mellett élni.

Bármilyen hihetetlen, néhány évvel ezelőtt a politikus és az újságíró még egész jól el tudott beszélgetni egymással, egyenrangú félként, politikai pártállástól függetlenül.

Akkortájt egyik háttérbeszélgetésen azt mondta az egyik jobboldali politikus, az a baj, hogy Vas megye, és általában a dunántúli megyék kicsik, így kevés képviselőt tudnak a parlementbe küldeni, ergo kicsi lobbierejük is, szemben a méretes keleti megyékkel, melyekkel nem jó ujjat húznia az országos politikának.

A kiegyensúlyozottság kedvéért álljon itt egy korábbi baloldali véleményt is, amely szintén nem nyilvánosan hangzott el: ezek szerint a nyugati országrész azért kap kevesebb figyelmet és pénzt, mert segítség nélkül is elég jól elboldogul.

Miközben Szombathelyen ivókutakat adnak át ...
szombathely.hu

Mindezen emlékek az Index.hu igencsak figyelemreméltó írását olvasva jutottak eszembe. Merthogy az írás sok mindent megmagyaráz. Azt például, hogy hogyan lehetséges, hogy odamegy a BMW, ahova megy, hogy a debreceni ingatlanok árai az egekben, hogy a hajdúsági megyeszékhely szigetszerűen csillog-villog az igencsak szegényes keleten.

Nos, ennek egyik magyarázata lehetne akár az is, hogy ügyesek az ottani fiúk, jól sáfárkodnak az erőforrásokkal és az adottságokkal, ott az innováció és hatékonyság, a másik viszont az, hogy egy nagyon tudatos és nagyon masszív kormányzati hátszél van, amelyek távlati célja, hogy a renitens és nehezen kezelhető Budapestnek valamiféle vidéki ellenpólust alakítsanak ki.

És Debrecen alkalmas is erre. Míg a nagyobb városok többsége meglehetősen ingadozónak bizonyult politikailag, gondoljunk csak Pécsre, Győrre, Szombathelyre stb., nem is beszélve Szegedről, addig Debrecen maga a megtestesült kormánybázis, ahol történhet bármi, a Fidesz hatalomban marad.

Ahol Kósa Lajos már jóval korábban felépítette a helyi NER-t, mintsem országosan is divatba jött volna.

Debrecen második főváros lesz ...
Debrecen.hu

Nem sajnálom Debrecentől a fejlesztéseket, azt sem állítom, hogy a két város minden tekintetben összehasonlítható, de az Index cikkét olvasva nem lehet nem észrevenni a kontrasztokat.

 • Míg Debrecen költségvetése 86 milliárdra duzzadt, Szombathely költségvetése 32 milliárdra esett.
 • Míg Debrecenben gyárat épít a BMW, Szombathely elbukta a Jaguar-gyárat.
 • Míg Debrecenben megépült a repülőtér, Szombathelyen elkaszálta valaki.
 • Míg egy debreceni egyetemet hatalmasra duzzasztották (30 ezer hallhatója van!), addig Szombathelyen elsorvasztották a felsőoktatást.
 • Míg Debrecent 300-400 ezres várossá kívánják felduzzasztani, Szombathely 80 ezer fő alá esett vissza.
 • Míg Debrecen Európa kulturális fővárosa lehet 2023-ban, Szombathely jelölését nem támogatta a magyar kormány.
 • Míg Debrecenben az elmúlt évben számtalan gazdasági fejlesztés valósult meg, 6000 új munkahellyel, addig Szombathely messze legnagyobb beruházása egy stadion volt, és ahol egy vízcsap átadása Gondolta volna? Egy egész osztály és jó pár öltönyös kell egy ivókút avatásához 2018. September 11. 19:08 is sajtóeseménynek számít.
 • Hogy mindezt hogyan élik meg a döntéshozók, azt persze nem tudjuk, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyelőre nagy bajok nincsnek, Szombathely történelmi múltja, lakóinak habitusa és a város kedvező földrajzi helyzete miatt a felszínen maradt, és ha emelkednie nem is sikerült, de a süllyedést is elkerülte eddig.

  Kérdés az, hogy mi történik, ha tényleg Debrecenbe, az ország másik végébe kerül a súlypont, ha a keleti nyitás olyan jól sikerül, hogy az uniós kapcsolatok kiüresednek.

  Mi történik, ha Magyarország kilép az Európai Unióból és Szombathely ismét a periférián találja magát, mint egykoron? Olyan lehetetlen, hogy ebbe az irányba mozdul el a szekér?

  Vagy már el is mozdult?

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény