Kitiltják a teherautókat a szombathelyi lakótelepről

Egy ellenőrzésnél nyolc darab 3,5 tonnánál nehezebb teherautót találtak a lakótelepi parkolóban. Két utcában a megállást is megtiltják.

Egy héttel ezelőtt jelentette be December közepétől változhatnak a parkolási szabályok a szombathelyi Derkovitson 2023. November 20. 15:50 Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő (független), hogy a Derkovits lakótelep egy részéről kitilthatják a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautókat. Azért, mert sok ilyen jármű foglalja a lakossági parkolóhelyeket az esti és éjszakai órákban.

Azóta elkészült a részletes anyag, amit a Bűnmegelőzési, valamint a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság tárgyal a héten, utóbbi hozza meg a döntést.

Az anyagból kiderül, hogy nemrég ellenőrzéseket végeztek a kijelölt területen, a Bartók B. krt. 40., a Rohonci út és a Perintparti sétány által határolt részen, és 18 darab 2,5 tonnánál, és nyolc darab 3,5 tonnánál nehezebb össztömegű teherautót találtak.

A behajtási tilalom ezen a területen lesz érvényes
Forrás: googlemaps.com

Az érintett terület ugyanis lakó-pihenő övezetnek van kijelölve, amit közlekedési táblák is jeleznek. A KRESZ szerint a lakó-pihenő övezetbe maximum 3,5 tonna teherbírású gépjármű hajthat be, kivéve a célfuvart, az útépítéseket, a betegszállítókat, a postát, a rendőrséget és közrendvédelmet, a kukásautókat, és az egyéb feladatot igazoltan ellátókat.

Az előterjesztés szerint az érintett területre megtiltják a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járművek behajtását, de csak 19:00 és 8:00 óra között. Az anyag azt írja, hogy a kihelyezendő jelzőtáblák azt is tiltják, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművel a jelölt időszakban a területen tartózkodjanak.

Megállni tilos!

A bizottságok több helyen is módosítják az érvényes közlekedési rendet. Két utcában, a Vesta és a Gazdag E. utcában egy-egy szakaszon megtiltják a megállást. A Vesta u. 2/b ingatlan megközelítése nehézkes az ott parkoló autók miatt, az ingatlan előtt 15 méteres szakaszon tiltják meg a megállást.

A Gazdag E. utcában az ott lévő élelmiszerbolt parkolójának be- és kijáratát állják el a parkoló autók, ezért az érintett szakaszon megtiltják a megállást.

Az oladi platón pedig az elsőbbségadási szabályokat alkotják újra. Ennek értelmében

 • a Síp utca – Sáfrány utca kereszteződésben a Síp utca lesz a fölérendelt útvonal
 • a Síp utca – Gyömbér utca találkozásánál a Gyömbér utca lesz a fölérendelt útvonal
 • a Márton Áron utca – Wimmer Á. utca – Pálos K. utca csomópontjánál a Márton Áron utca és folytatása lesz a fölérendelt útvonal
 • A szabálymódosításokról kedden délelőtt dönt a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság.

  (Címlapképünk illusztráció)

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet