Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Design Hét: van-e olyan helyi árnyalat, ami csak ránk jellemző?

Ez volt a kérdés azon a nyitórendezvényen, amit talán a magyarországi kreatív szakma egyik legjelentősebb szeánszaként is jellemezhetnénk. Ott voltunk, és megmutatjuk, mit láttunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem is csak hét, hanem tíz nap, és 120 program: elkezdődött a Design Hét a fővárosban, és ez már a nyolcadik büszke éve neki. Méltó nyitóceremónia is dukált ehhez, mégpedig egy olyan helyszínen, ahonnan a Nyugat budapesti tudósítója már bejelentkezett egy príma, magyaros kiállításról , és most újra ide tette be a lábát: ez az Erzsébet téri 400 négyzetméteres Design Terminál, pont a Deák tér közvetlen szomszédságában, vagyis közlekedés szempontjából is a lehető legkiválóbb helyen.

a Couleur Locale hivatalos megnyitója
papírlappal a kezében Halasi Rita Mária, mellette Dr. Kovács Zoltán államtitkár
Unger András
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szóval ide helyezték a hazai kreatívipar részéről nagy várakozásokkal táplált programsor első jelentős állomását, ami a Couleur Locale, azaz helyi szín, helyi árnyalat nevet kapta. Van-e nekünk ilyen? Halasi Rita Mária, a Design Hét kurátora elmondása szerint ezt a kérdést tették fel a környező országok formatervezőinek, a válaszokat pedig tárgyak formájában várták.

Mert a kulturális evolúció gyorsabb

És hogy miért? Mert a kulturális evolúció a genetikainál sokkal gyorsabban zajlik, a gén testről-testre öröklődésével szemben a (kulturális) mém agyról-agyról költözik,az egymáshoz közel élők fejében hasonlóképpen van jelen. A magyar dizájnkultúra egyedi vonásai szerinte ehhez hasonlóan, a társnemzetekkel folytatott párbeszédek során kristályosodnak ki.

A felhívásnak végül meg is lett az eredménye: kilencven tárgy, amik mögött kivétel nélkül egy-egy eredeti történet húzódik meg, és amik révén egy kicsivel közelebb kerülhetünk az adott nemzet öndefiníciójához (mert ne higgyük azt, hogy ugyanazt gondolják magukról mondjuk a svédek, mint amit mi gondolunk róluk, ahogyan a kurátorasszony erre frappánsan rávilágított korábban a királyi tévének adott interjújában ).

Külföldi vendégek szakértik a Tisza cipőt
A mi árnyalatunk: az újjáéledt Tisza cipő
Unger András

Mókás világítótestektől az újragondolt nagyibicikliig

És ha már sztereotípiákról esett szó: örömmel tapasztaltuk ott helyben, hogy dizájnerek, akik valahogy úgy élnek a fejekben, mint magasan hordott orrú, saját világukba jól bezárkózott, hülye ruhákat viselő emberek, valójában nem is annyira öncélúak, mint gondolnánk, sőt, egyikük-másikuk kísértetiesen hasonlít hozzánk, amikor elmegy mellettünk.

Ja, és van humoruk - mint például a Burda Is Dead lámpa megalkotójának, a szlovák Sylvia Jokelovának, aki a lámpabúrát teleszórt apró lyukakon keresztül szőtte meg a termék elnevezését, ami ráadásul ironikusan utal a nőkre ruházott szerepkörökre (sokakban elevenen él még az említett magazint lapozgató anyuka vagy feleség képe). De ugyanilyen szellemes a másik világítástechnikai attrakció is, ami persze bármelyik otthon kelléke lehet: az osztrák Mischer Traxler régi asztalilámpákat kötött össze egy neoncsővel.

Mischer Traxler, Ausztria: Relumine lámpa
nagy kedvencünk, a neon-összeköttetésű old school lámpa
Unger András

Mi volt még? A teljesség igénye nélkül: az ír Úna Burke - aki Lady Gagának is készített jelmezeket - középkori páncélzatokra, orvos fűzőkre emlékeztető bőr-felsőruházati darabja; Alessandro Mendini kávéfőzője, ami a nagyapja által megalkotott kotyogónak újragondolt változata; a svájci Paolo Fancelli szerszámkészlete, ami a svájci pontosság mintapéldánya; a holland Van Berlo hófehér biciklicsodája, effektíve a klasszikus nagyi-féle tanyabájk városi verziója, megtartva az eredeti erényeit, úgymint maximális kényelem, tartósság, könnyű vázszerkezet és jó széles kerekek.

További remek darabok képgalériánkban - képaláírásokkal persze -, aki pedig még jobban elmerülne a részletekben, az ide kattintva letöltheti a helyben kapott katalógust is, amiben minden egyes kiállított tárgyról érzékletes leírás olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés