Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Együtt gáláztak Szombathely táncosai, újdonsült kulturális díjazottai és az X-Faktoros Kovács Pali

Meglepő, de a Magyar Kultúra Napja mégiscsak az az ügy, ami képes a szombathelyi ellenzéket és a fideszes képviselőket is összehozni. Mutatjuk, miért is!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Kultúra Napján Szombathely is szokás, hogy minden évben elismeréseket adnak át a kulturális területen kiemelkedően teljesítőknek. Hétfőn az AGORA MSH-ban gálaműsorral ünnepeltek, aztán következett a díjátadó - keretben az idei kitüntettek, akiknek szívből gratulálunk!

A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az idei műsor a „Szombathely hangjai, táncai, versei” nevet kapta, a fellépők között itt volt az X-Faktoros Kovács Pali, a Nagy Lajos Gimnázium drámatagozatos tanulói, a LORIGO TSE táncosai, a Boglya Népzenei Együttes, Kátai Zoltán énekmondó, a Szabó Tibor – Peltzer Géza – Völgyi Attila trió az Alternatív Képszínház Művészeti Csoport, a hegedűs Horváth Dóra, Kiss Márton zongoraművész és a Szökős Néptáncegyüttes.

A Magyar Kultúra Napja 2019
Az X-Faktoros Kovács Pali
Nagy Jácint
A Magyar Kultúra Napja 2019
Még képek a gálaműsorról
Nagy Jácint

Az este egyik legnagyobb szenzációja számunkra mégis az volt, szembesültünk azzal, hogy a kultúra az az ügy, amit a szombathelyi közgyűlés minden tagja, pártállástól függetlenül még magáénak érez. Szinte hiánytalanul képviseltette magát az egész szombathelyi testület:

A Magyar Kultúra Napja 2019
Polgármesterek egymás között
Nagy Jácint
A Magyar Kultúra Napja 2019
Együtt. Szinte hiánytalanul jelen volt a szombathelyi közgyűlés
Nagy Jácint

Díjazottak:

„Kiemelkedő kulturális munkáért” díj 1. fokozat:
Zsigri Mária gyermekkönyvtáros

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Hosszú ideje elkötelezetten végzi kulturális és emberi értékek, valamint az olvasás iráni érdeklődés felkeltését és megerősítését a legérzékenyebb korosztály, a gyermekek számára. 21 éve a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa. Korábban olvasószolgálati könyvtáros, majd gyermekkönyvtáros. Könyvtári informatikus egyetemi végzettsége megszerzése óta az intézmény informatikai rendszerének felügyeletében is részt vesz.

Fő tevékenységét gyermekkönyvtárosként fejtette ki, jelentős közkedveltséget és elismerést szerezve a könyvtárnak. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, végzett biblioterapeutaként foglalkozásokat tart.

Programot dolgozott ki az internet veszélyeinek felismeréséhez. Ezt a tematikáját beválogatták az EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-000001” kiemelt projekt jó gyakorlatai közé. Nevéhez fűződik az óriási érdeklődéssel kísért, szponzori támogatással megvalósuló természettudományos ismeretterjesztés élményközpontú megvalósítása.

Kezdettől szervezője és közreműködője a könyvtár közkedvelt nyári olvasótáborainak és a gyermeknapi vigasságoknak. Számos foglalkozást tart a megye kistelepülésein az általa bevezetett papírszínház segítségével, részt vesz a Meseláda programban, természettudományos ismeretterjesztő előadásokat, foglalkozásokat vállal.

Különlegesen jó kapcsolatot ápol a város óvodáival, iskoláival, segíti a versenyeken, vetélkedőkön résztvevők felkészítését.

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Munkatársával országos sikerű pályázati tematikát dolgozott ki, évek óta nagy részvétellel bonyolítják le a Könyvhódító olvasásnépszerűsítő vetélkedőt.

Körültekintő, kreatív munkájával, kiemelkedő teherbírásával, felkészültségével, kedvességével elnyerte munkatársai és a könyvtár együttműködő partnereinek elismerését.


„Kiemelkedő kulturális munkáért” díj 2. fokozat:
Joó Zsoltné Flór Tamilla könyvtáros-adattáros

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

2002 óta a Szombathelyi Képtár könyvtáros-adattárosa. Munkáját már a kezdetektől fogva rátermetten, szakmailag felkészülten és nagy lelkesedéssel látja el. Sokrétű feladatkörein belül két fő munkaterületet jelölhetünk meg. Egyrészt folyamatosan az intézmény rendelkezésére áll, hogy a szakalkalmazottak munkáját könyvtárosi-adattárosi tevékenységével segítse, ezen kívül mintegy közfeladatként a külső érdeklődők, szakemberek, művészek számára is biztosítja, hogy a könyvtárat hasznosan látogathassák, illetve tájékozódhassanak a számukra fontos kérdésekről. Folyamatosan és azonnal dokumentálja a múzeummal kapcsolatos, sajtóban való megjelenéseket.

Nagy figyelmet fordít a könyvtári és adattári gyűjtemény gyarapítására, amely neki is köszönhetően napjainkra már több mint tízezer kötetet, hétezernél is több katalógust és mintegy tízezer adattári dokumentációt foglal magába. Nem csak helyi szempontból, hanem országosan is jelentős szakkönyvtárként tartják nyilván a Szombathelyi Képtár könyvtárát.

Az említett két nagy témakörön belül számos részfeladatból tevődik össze munkája, amely többek között a gyűjtemény folyamatos, naprakész dokumentálását, folyóiratok, szakkönyvek megjelenésének figyelemmel kísérését jelenti. A könyvtár nyilvántartásának vezetése mellett, amely jól dokumentálható is, szakmai- és helyismereténél fogva az adatok sokaságát tartja fejben. Ezáltal, amikor könyvtárosi feladatát végzi és szakmai segítségért mennek hozzá, azonnal teljesíti a kéréseket.

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Mindez rátermettségén túl annak is köszönhető, hogy átlagon felüli motivációval, odaadással viszonyul munkájához. Jó kommunikatív képességének, kapcsolatteremtési készségének köszönhetően az országos könyvtári hálózattal is kiváló a kapcsolata, amely többek között a kiadványcserékben, a könyvtárközi kölcsönzésekben realizálódik. Szakmaorientált, tisztában van azzal, hogy mi hol található, mi hol kereshető, és ami nagyon fontos, hogy az azonnali megoldásokat részesíti előnyben. Természetesen kérések sokasága irányul felé, a sokrétű igények szinte egyszerre teljesülnek. Nem teremt hierarchiát a kérések között. Kötelességtudata kiemelkedő, és a végletekig igényes a könyvtárosi-adattárosi munka végzésének pontosságában, naprakészségében.


„Kiemelkedő kulturális munkáért” díj 2. fokozat:
Kiss Ernő Csaba restaurátor (fémrestaurátor, osztályvezető, állományvédelmi felelős)

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Közel negyven éve áll a műtárgyak szolgálatában restaurátorként a Savaria Múzeumban. 1979-ben a Romkert ásatáson dolgozott először. A közel két évezredes föld alatt rejtőző falak, tárgyak elvarázsolták és ez a varázs négy évtizede tart töretlenül. Meghatározó élmény volt számára ez a munka. Kreatív beállítottságának köszönhetően, rövid időn belül megszületett a döntés, hogy restaurátorként a műtárgyak megmentésének szenteli idejét. Folyamatosan képezte magát, tökéletesítette tudását, elsajátította a modern restaurálás alapjait. 1993-ban szerzett Budapesten felsőfokú képesítést fémrestaurátorként. 1995 óta tölt be osztályvezetői pozíciót.

Munkájában mindig precíz, kitartó, fegyelmezett, naprakész, rendkívül megbízható. Mindezek mellett a mai napig gyermeki kíváncsisággal és ötletességgel old meg komoly kihívásokat jelentő restaurátori feladatokat. Művészi szintű rekonstrukciók és műtárgymásolatok kerültek ki a keze alól az elmúlt évtizedekben. A műtárgyak megmentése mellett minőségi, hihetetlenül pontos rajzokat készített a helyreállított tárgyakról, amelyek tudományos kiadványok színvonalát emelték. Mindig mérhetetlen szerénységgel és alázattal végezte munkáját a háttérben meghúzódva, biztos hátteret nyújtva a szakemberek tudományos feladataihoz és a minőségi kiállítások megvalósításához. Ha szükséges, ásatásokon, kiállítások kivitelezésében bármikor szívesen segít, aktívan részt vesz. Kollégákkal, beosztottakkal mindig mérhetetlenül udvarias, türelmes. A fiatalabb restaurátorok munkáját, fejlődését maximálisan támogatja. Ennek köszönhetően mára az Állományvédelmi és Restaurátor Osztály a múzeum egyik leghatékonyabb, több fronton bevethető csoportja lett.

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Állományvédelmi felelősként komoly szerepe van a megye engedéllyel rendelkező múzeumainak, kiállítóhelyeinek ellenőrzésében. Sikerült ezekkel az intézményekkel a kezdeti nehézségek ellenére jó viszonyt, működő kommunikációt kialakítani. Négy évtizedes tudása, tapasztalata, folyamatosan kiegyensúlyozott munkavégzése, udvarias kapcsolattartása példaértékű és méltán szakmai kitüntetésre érdemes.


„A kultúra támogatásáért” díj:
Varga Ibolya, az Isis Galéria tulajdonosa

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Az egykori Képcsarnok Vállalat munkatársaként közel három évtizeden át kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásainak bemutatásával és értékesítésével foglalkozott. A Képcsarnok, majd annak jogutódja megszűnése után magánvállalkozásba kezdett, és 2002-ben a Kossuth Lajos utcában megnyitotta az Isis Galériát.

A kiállító- és üzlethelyiségként funkcionáló galéria hamar népszerűvé vált nem csak a helyi művészek és művészetkedvelők körében. A kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásait bemutató galériában különös figyelmet fordít a Vas megyei művészek bemutatkozási lehetőségére és alkotásaik folyamatos jelenlétére. Közvetlensége, kedvessége, a művészet és a művészek iránti alázata közrejátszik abban, hogy galériájában otthonosan érzi magát művész és érdeklődő egyaránt.

Kiállításokat és művészeti eseményeket szervez, nevéhez fűződik a Savaria Történelmi Karnevál sokak által látogatott, kedvelt helyszínének, a Művészetek Utcájának létrejötte, programjainak szervezése, koordinálása.

Galériája 2018 őszétől - változatlan profillal - az Uránia Udvarban működik.

A Magyar Kultúra Napja 2019
A Magyar Kultúra Napja 2019
Nagy Jácint

Több évtizedes művészettámogató, - segítő munkáját 2011-ben a megyei önkormányzat „Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata díj”- jal ismerte el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés