Divatos is, tudatos is? - 10 tipp, hogyan lehetsz mindkettő

Ha van jó trend a közösségi médiában, akkor az biztosan ez: a környezettudatos ruhatárépítés. Összeszedtünk néhány tippet, hogyan érdemes belevágni.

1. Válogass határozottan!

Ugye, benned sem egyszer hangzott már el az, hogy "jó lesz ez még"? Nos, valljuk be, azok a darabok, amik megkapják a "jóleszezmég" jelzőt, soha többet nem kerülnek elő. A szekrény egy nagyon távoli, feketelyukszerű sarkában ott fognak pihenni évekig. Szóval a következő szekrény-rendszerezésnél mondom mi a feladat: amire ezt mondod, azt már vissza se tedd!

2. Hasznosíts újra!

A szekrényből kiszavazott darabokat nem kell azonnal a szemetesbe hajítani. Sőt! Igazából ez a legrosszabb, amit tehetünk. Hiszen attól, hogy ránk már éppen nem jó az adott darab, vagy akkora stílusváltáson mentünk keresztül az évek alatt, hogy egyszerűen csak nem illik már bele a ruhatárunkba, attól az még valakinek sok örömet okozhat. Szóval ne küldjük egyből vágóhídra azokat a felsőket és nadrágokat, inkább keressünk számukra új lehetőséget.

Most már szinte minden városban van lehetőség leadni a megunt darabokat olyan vállalkozásoknak, akik valamilyen módon újrahasznosítják őket. A szép darabok újra megvásárolhatók lesznek, a viseltesebbek pedig akár tömőanyagként is jó szolgálatot tehetnek a továbbiakban.

Divatos is, tudatos is
Lutor Katalin

3. Vásárolj használtat!

Igen-igen, szerintem is nagyon csábító a fast-fashion márkák alacsony árkategóriájú új kollekciója, de amint belegondolok abba, hogy ezek a darabok hogyan készülnek, azonnal elmegy tőle a kedvem és inkább a használtpiacon nézelődök. Itt ugyanis a ruháknak történelme van. Tanúi voltak első csókoknak, egyetemi felvételnek, a legcsodásabb naplementének, fájó kudarcnak és újra talpráállásnak. Ezt a számtalan élményt egy mosószer sem távolítja el.

Valójában, ha belegondolunk, nem is a ruháink a részei az életünk egy-egy szakaszának, hanem mi vagyunk része az övéiknek. Újra és újra. Talán elfogult vagyok, de mindig úgy érzem: a használt ruhának lelke van.

4. Ismerd meg önmagad!

Klisés, igen, de valahol itt kezdődik minden. Ahhoz, hogy fel tudd építeni a ruhatárad, tudnod kell mire lesz szükséged. Elsőként érdemes készíteni egy listát, hogy mivel is foglalkozol akár a munkahelyeden, akár a szabadidődben. Egészen más darabokra lesz szükséged, ha túrázni szeretsz, vagy kertészkedni, vagy sokat olvasni, esetleg a számítógép mellett kell ülnöd, vagy profin vezetni egy céget.

Ezen kívül fontos a reális önkép: a testalkatod, a hajad, bőröd árnyalata mind, mind meghatározó egy ruha kiválasztásánál.

Divatos is, tudatos is
Lutor Katalin

5. Nem kell mindent hazavinni, ami jól áll

A használt ruha olcsóbb, mint az új, ezért könnyű beleesni egy olyan hibába, hogy csak azért, mert jól néz ki, hazavisszük. Hiszen olcsó, így már akkor is megérte, ha csak egyszer vesszük fel. Ezt egyszer mindenki elköveti. Van, hogy kétszer. Nekem azt hiszem évekig tartott kinőni ebből. Azóta sokkal tudatosabban gondolkodom, mert az, hogy jól áll, az semmi. Utána jön a fontos kérdés: kell ez nekem?

6. A kevesebb néha több

A tudatos ruhatárépítés legfontosabb alapköve: nem halmozunk feleslegesen. Törekedjünk inkább néhány jól kombinálható alapdarab beszerzésére, majd azon felül egy-két egyedi, személyiségünket jól tükröző textilt is válasszunk. Így épül fel egy remek kapszulagardrób.

7. Ne dobd ki! Javítsd, gondold újra!

Nem, én sem tudok varrni, nem is feltétlenül kell szaktudás ahhoz, hogy rendbe hozz pár szeretett darabot. Az apró lyukakat néhány bohókásan felvarrt gombbal, kitűzővel, brossal is el lehet takarni, de a felvarrók is reneszánszukat élik. Az internet meg - hadd ne mondjam - tele van jobbnál jobb megoldásokkal a szakadt farmertól egészen a lyukas pulcsiig.
Divatos is, tudatos is
Lutor Katalin

8. Ápold, tisztítsd megfelelően!

Sokan akár egy néhány órás viselést követően is a szennyeskosárba hajítják a ruháikat. Holott a túl sok mosás nem tesz jót a legtöbb anyagnak. Emellett pedig az sem mindegy, hogy mivel mosunk, hiszen ha már a ruhatárunk tudatos, igazán nem nagy dolog a tisztítószeres szekrényt is ebbe az irányba terelni.

9. Tárold szettben!

Fogadok, mielőtt belevágsz a rendszerzésbe, tömve van a szekrényed. És biztos vagyok abban is, hogy a végére felszabadul benne némi hely. Lesznek üres fogasok, végre szellősebben elfér minden. Akkor miért is kezdenéd a hét minden napját őrült hajtépéssel, hogy mit vegyél fel? Készíts magadnak előre szetteket, így van időd átgondolni, hogy mit, mivel érdemes párosítani. Ez később segíthet abban is, hogy mi az, ami hiányzik még a gardróbodból. Ugye, mennyivel jobb így vásárolni?!

10. Viseld magabiztosan!

Sejthetted, hogy ez is eljön: ha kész a szekrény, önmagában mit sem ér. Nélküled ezek csak szép, formára szabott textilek. Veled lesz teljes a képlet. Légy szigorú önmagadhoz, hiszen csak mert az utcán annak a lánynak jól állt az a felső, nem muszáj neked is hazavinned. Kérj tanácsot, légy határozott, légy tudatos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód